Slik sparer du tusenlapper OG nailer drømmebryllupet

Planlegger du bryllup i 2019? Her er 15 tips til hvordan du får den store dagen perfekt - på budsjett. 

Publisert Sist oppdatert

Et bryllup kan fort bli til en pricy affære. Det er lett å la seg rive med i kampens hete når den store dagen skal forberedes og spikres. Men; ved å være ute i god tid, planlegge riktig og gå for et par smarte løsninger kan du spare store bunker tusenlapper.

LAG ET BUDSJETT

Husk at det viktigste i et drømmebryllup er brudeparet og gjestene. Så alt rundt er egentlig bare kulisser til den store dagen. Mye av dette kan gjøres billig. Et tips er å finne roten til hva som er perfekt for dere som skal gifte dere og hvilke rammer rundt dette dere ønsker «å gi» gjestene, sier Annette Elvhaug, daglig leder av event og PR-byrået It's Happening.

Henriette W. Quanvik, økonom og forfatter av boken «Penger som varer lenger» råder deg med å kjapt sette opp et budsjett for å holde kostnadene nede.

– Finn ut hvor mye penger dere har å bruke, deretter fordeler dere pengene ut i fra prioriteringslista. De fleste vil oppleve at første utkast til budsjettet ikke strekker til i forhold til drømmen, og da må en begynne å justere, sier Quanvik og fortsetter:

– Det blir enklest å spare dersom dere har fast autotrekk på sparebeløpet til høyrentekonto ved lønningsdag. For å klare å spare mest mulig, er det selvsagt viktig å være bevisst alle andre kostnader i det daglige.

Her er ekspertenes beste tips til hvordan du får drømmebrylluppet du ønsker deg - uten at det koster skjorta.

KJOLEN

Finn.no selger mye brukt. Du kan også være heldig og finne alternative brudekjoler på leietjenester som Fjong eller SoBo. Flere av brudekjolesalongene leier også ut kjoler, så sjekk gjerne med dem.

BLOMSTENE

Hvorfor ikke plukke blomstene selv? Det har i de siste årene florert av fantastisk inspirasjon med markblomster, både som dekor og til brudebuketten. Du kan også kjøpe noe, og heller supplere med for eksempel grønne vekster fra naturen.

Tips! Gjenbruk av blomster kan være aktuelt om du finner noen som gifter seg dagen før dere.

RINGENE

Om du oppsøker messer eller følger litt ekstra med i tilbudskataloger finnes det ofte gode tilbud på gifteringer.

Du kan også ta et litt utradisjonelle valg, for eksempel ved å smelte om smykker du ikke bruker lengre. Eller kanskje du er så heldig å kunne arve gifteringer fra besteforeldre eller oldeforeldre. Hør med slektninger om det er mulig.

Mer økonomi: Podcastene som er bra for lommeboka!

LOKALET

Dette punktet er nok det som setter rammene for budsjettet deres. Er det en restaurant tilknyttet, betaler du som regel ikke leie, men pris regnes da per kuvert. Alkohol blir da også gjerne litt dyrere enn om dere finner et lokale det er mulig å ta med medbrakt mat og drikke.

Tips! Det billigste er nok et hagebryllup på sommeren om dere har tilgang på et sted som kan huse det. Benker og bord kan som regel leies rimelig. Antall gjester har mye å si på sluttsummen. Om dere ønsker et bryllup i utlandet (selv om dette ofte koster litt) kan dere spare litt på å booke steder off season. Det er i sørlige strøk (Italia, Spania mm.) ofte snakk om månedene november til april.

DRIKKE

Mange reiser mange turer over grensen for å kjøpe inn billigere alkohol. Det kan dere absolutt gjøre om stedet dere leier tillater medbrakt. Det er ellers en billigere løsning å lage opp hvit eller rød sangria med frukt, brus/soda og billig vin. Gifter dere dere i utlandet, kan også noe spares på alkohol.

MIDDAGEN

Maten er utslagsgivende for prisen. Om dere er på ordentlig budsjett er nok denne posten utslagsgivende. Vi har opplevd bryllup der familie og venner bidrar med mat til bordet. Med suksess! Men her er det viktig at det settes en plan for hva som skal serveres og hvem som skal bidra med hva. Denne kabalen kan være tidkrevende, men lønnsom for lommeboka.

KAKEN

Her kan dere spare masse på å få hjelp av venner og kjente. Kanskje er det viktig for brudeparet at denne ser smashing ut og at den eksempelvis kommer fra en kjent konditor. Men av erfaring trenger dere ikke en gigantisk kake beregnet på antall gjester. Kjøp heller en fantastisk kake til kakekutting, og få venner og kjente til å hjelpe til med å bake kaker til gjestene.

GAVEØNSKENE

Å ønske seg penger til bryllupsreisen er en god idé. Da kan utgiftsposten på reisen senkes og gjestene er med på en gave dere vil huske for livet!

Ellers er det mulig å ønske seg bidrag til selve bryllupet. Kjenner man noen som jobber som makeupartist, frisør, konditor, musiker, dekoratør, florist eller lignende. Kanskje du kan spørre om deres tjenester mot at de da ikke kjøper bryllupsgaver.

INVITASJONENE

Her finnes det så mange løsninger på nett der dere rett og slett sender invitasjon på mail. Det er lett å se hvem som har mottatt invitasjonen og lett for gjestene å registrere at de kommer – eventuelle tilleggsopplysninger mm.

DJ OG MUSIKKANLEGG

Mange DJ-er som spiller i bryllup har eget PA-anlegg. Hør med DJ-en dere vil bruke om dette er inkludert i prisen. Ellers finnes det enkle løsninger med mindre anlegg som spiller spillelister med god lyd. Et forslag er å dele spillelisten med gjestene – så kan de legge inn egne musikkønsker der. Sånt blir det god stemning av utover kvelden!

Ekspertenes råd for 2019

Powered by Labrador CMS