– For mange symboliserer et nytt år en ny start, med blanke ark og nye muligheter. Det er lurt å utnytte den motiverte tilstanden til å få bedre oversikt og kontroll over økonomien, sier Henriette W. Quanvik, økonom og forfatter av boken «Penger som varer lenger» og fortsetter:
– Et nytt år bringer som regel med seg endringer, og det er viktig at du tilpasser forbruket ditt i forhold til for eksempel nytt rentenivå på lån, høyere strømpriser, endringer i inntekt og skatt, endring i livssituasjon, boforhold og kommende festligheter.
Her er ekspertenes råeste tips til hvordan du tar (enda) smartere pengevalg og nailer 2019-økonomien din.
Ekspertene varsler om at det er spådd renteøkninger ifølge Norges Bank og deres prognoser det kommende året, og mener du skal være forberedt på at den kan gå opp hele to ganger.
– Hva vil dette si for økonomien din? Test låne-kalkulatoren for å se hvordan renteøkning vil påvirke lånet ditt og hva det vil gjøre med økonomien din, sier Folkvord.
Skaff deg oversikt over alle små og store begivenheter i det nye året. Skal du i dåp eller bryllup, som eventuelt krever nye antrekk, hotellovernatting eller ekstra fine gaver? Eller skal du på ferie?
– Regn deretter ut hva disse begivenhetene vil koste deg i kroner, og start allerede i januar med å sette til side litt ekstra kroner til «fest og fritid» hver måned. Bli også enig med deg selv om hvordan du ønsker å fordele resten av pengene dine, ved å sette opp et komplett budsjett tilpasset det nye året, sier Quanvik.
Dersom du reduserer det daglige forbruket, vil du raskt kunne se positive resultater. Noen av de største utgiftspostene en husholdning har etter boutgifter er, ifølge ekspertene, utgifter til mat og transport.
– Spør deg selv om det er noe du kan gjøre med eventuelle bilutgifter, som i tillegg til å være det største pengesluket, også er den mest usynlige utgiften du har. Her snakker vi årsavgiften, forsikring, plutselig en bot, bensin etc. Det vanlige er å si at en ny bil til kr 400 000 koster omlag kr 100 000 hvert år de første tre årene. Vurder om du klarer deg uten bil, og heller sykle eller kjøre kollektivt, sier Gundersen.
– Dersom du ikke allerede sparer fast, vil jeg på det sterkeste anbefale å komme i gang med automatisk sparing, for å bygge en buffer for fremtiden. Selv om du har dårlig råd bør du alltid sette til side et lite beløp. Det er ikke størrelsen på beløpet som er det viktigste, men å komme i gang med vanen å spare. Sparebeløpet kan du øke etter hvert som du har råd til å spare mer, sier Quanvik.
– Den beste økonomi-vanen du kan etablere for deg selv er nettopp det å alltid spare noe hver måned og aldri bruke opp alt, legger Gundersen til.
Vanen med å spare kommer du fort inn i dersom du setter opp et autotrekk til høyrentekonto eller aller helst fond, den dagen du får lønn. Selv bittesmå beløp blir store over tid og spesielt hvis du får god rente på pengene. Effekten av tid og renter kan nemlig være enorm. Det viktigste av alt er at en solid buffer vil kunne reduserer stress og bekymringer i hverdagen og gi økt livskvalitet.
– Kast mindre mat.
– Les og lær mer om privatøkonomi.
– Bruk bilen mindre.
– Planlegge alle innkjøp.
– Gjenbruk mer.
– Nedbetal gjeld.
– Starte en BSU-konto, om du ikke allerede har det.
– Sette igang med pensjonssparing!
Disse 3 jentene har gjort SÅ smarte pengevalg!
Gjør du disse tabbene?