skjønnhet

Den store wellness-reisen

Hotellet Mystique på Santorini byr på en spennende meny av wellness, mindfulness, nydelig lokal mat og en helt unik utsikt.

Aldri før har vi brukt mer penger på å forbedre vår mentale helse, og ELLE har besøkt et hotell som har gjort alvor av trenden.

Publisert Sist oppdatert

Etter to år preget av pandemi, usikkerhet og restriksjoner, satte 2022 nye rekorder for både antall reiser og overnattinger verden rundt. I følge Visit Norway ble det allerede i april 2022 omsatt reiser og opphold på vegne av norsk reiseliv for over 5,7 millioner kroner gjennom portalen deres. Det er en vekst på hele 275 % målt mot samme måned i 2019, FØR pandemien. Og folk nøyer seg ikke bare med en tur til den gode, gamle playa’en i Syden. Ifølge en global undersøkelse gjort av American Express fortalte 74 % av kundene deres at de ville bruke mer penger på velværereiser, og hele 89 % fortalte at de vil reise for å komme seg ut av rutinen sin.

Det kan virke som at perioden vi har vært igjennom de siste årene har gjort oss hungrige etter den sinnsroen og helsegevinsten en velværereise kan gi. Og de mest savvy hotellene i bransjen har forutsett trenden og har ikke akkurat ligget på latsiden gjennom pandemien. Et kobbel av nye, freshe velværehoteller – såkalte wellness resorts – har dukket opp i løpet av 2022. Og de hotellene som ikke har sitt eget spa, en in-house yogainstruktør eller i det minste et velutstyrt treningsstudio, har ikke fulgt med i timen.

Sjekk ut Lonely Planets wellness-reisetips her.

«Dersom hotellet ikke kan tilby en egen putemeny (ref anm.: en à la carte-meny der gjestene kan velge og vrake blant luksusputer som dekker det man måtte ha av søvnbehov), kan de ikke kalle seg et ordentlig hotell», uttalte min riktignok godt over snittet bereiste kollega. Og hun har muligens et poeng. Dagens reisende, i hvert fall velværereisende, forventer luksus og er på jakt etter særpreg. En egen infinitypool OG private chakra-timer, liksom. Mye skal ha mer, og det handler om wellness.

Hvor enn du vender deg på Mystique blir du slått i bakken av den ­spektakulære utsikten.

Både luksus og særpreg finner du i hvert fall i bøtter og spann på det ikoniske hotellet Mystique i byen Oia på Santorini i Hellas. Bygget i 2007 og tegnet av den greske arkitekten Mary Kavagia, er hotellet kløktig bygget og hugget inn i den bratte calderaen – øyas spesielle, vulkanske stein. Rommene, eller suitene, er designet som svale huler i fjellveggen, hvitmalte fra gulv til tak og nøye innredet med møbler i tre og drivved. Hver suite har sitt eget utendørs boblebad og terrasse hvor du kan nyte den spektakulære utsikten over det knallblå Egeerhavet og de hvitmalte husene som klamrer seg fast i de stupbratte fjellveggene.

Mystique består av suiter og private villaer som alle er malt i harmonerende lyse og hvite toner. Noen av villaene har private bassenger, og alle suitene har enten innendørs eller utendørs boblebad.
Noen av suitene har privat treningssstudio som så klart matcher det øvrige interiøret som består av hvitt, beige, grått og treverk.

Hotellet er ikke for dem med høydeskrekk (eller dem i dårlig form for den saks skyld) – å bo på Mystique involverer en del trasking opp og ned bratte steinganger- og trapper, ofte med litt lave kanter, som kan gi selv den beste et lite magesug. Men det er en del av sjarmen også, så absolutt verdt det, for rundt hver sving i det fullstendig hvit- og beigemalte hotellet åpenbarer den ene insta-vennlige spoten etter den andre seg. Dette er et hotell som tar pusten fra deg, bokstavelig talt. (Når det er sagt ville jeg ikke anbefalt å ha med små barn hit, da bør du heller velge Mystiques søsterhotell Parilio på øyperlen Paros, kun et par timer unna med ferge.)

Hotellet er malt i en nydelig og harmonisk nyanse av beige som skiller det fra alle de andre hvitmalte husene i Oia.
Solnedgang i Oia på Santorini, Hellas.

På Mystique er ingenting overlatt til tilfeldighetene: Frokost- og lunsjrestauranten har en egen infinity-pool, og treningsstudioet har svære panoramavinduer ut mot havet. De tilbyr også yogatimer, og det er lite som slår det å bli guidet gjennom asanaene på en takterrasse mens solen stiger opp over øya og havet. Hotellets eget spa, Elios, tilbyr holistiske behandlinger med oljer og urter dyrket på øya, og hotellets luksusrestaurant Lure drives av den franske mesterkokken, Olivier Camphana, som har satt sammen en meny preget av lokale og bærekraftig dyrkede ingredienser som virkelig demonstrerer det beste av gresk gastronomi. Nytt i 2022 var et samarbeid med den britiske ernæringsfysiologen og kokebokforfatteren Eve Kalinik, en nestor innen mindful eating og «mind/gut»-filosofien, som har laget en egen, helt nydelig meny i samarbeid med Camphana som skal bedre magefloraen til gjestene. Rettene er proppfulle av fiber, polyfenoler, prebiotika og probiotika som skal være bra for både mage og hode.

Eve Kalinik demonstrer hvordan man lager en perfekt blomkål«steik».

Mystique er en del av hotellgruppa Kanava, et familieeid selskap ledet av ekteparet Kalia & Antonis Eliopoulos. De driver til sammen fire luksushoteller på Santorini og Paros, i tillegg til det nyåpnede hotellet Cosme (også på Paros). Ekteparet er svært involvert i driften og det er Kalias spesielle interesse for wellness, i tillegg til den åpenbart gode investeringen det er, som ligger til grunn for hotellenes fokus på «mind and body». I 2022 inngikk Mystique et spennende samarbeid med irske Chris Connors. Resultatet er Mystiques The InStill Retreat, et program som gjestene kan følge som omhandler guidede meditasjonsøkter, pusteøvelser, Chi Kung-øvelser og Kaliniks «mind/gut»-meny. Connors er utdannet meditasjonslærer og psykoterapeut, og har en imponerende CV som spenner fra å være kreativ leder i mote- og interiørbransjen til å bli coach, foredragsholder, meditasjonsguru og wellness-entreprenør. Han har jobbet med store aktører som Prada, LVMH, Aesop, Nike og Net-a-Porter, og hans ekspertise er «å skape bro mellom design, luksus, wellness, spirituell intelligens og filantropi». Hans nyeste prosjekt er meditasjonsappen OPO (gratis å laste ned), som er en samling av guidede meditasjoner, kuraterte lydlandskap og «sound baths» laget i samarbeid med den danske lyddesigneren og komponisten Lasse Mosegård. For Mystique har han spesialdesignet en samling meditasjonsøkter for å gi hotellgjestene en helt unik opplevelse av de vakre omgivelsene, og samtidig vende blikket innover og skape indre ro eller energi – alt ettersom hva du søker etter – ved hjelp av Connors avslappende stemme og såkalte neuro-soniske lyder.

Meditasjonslærer og OPO-grunnlegger Chris Connors bor til vanlig på Ibiza, men har hele verden som sin arbeidsplass.

Connors er en sindig mann, som oser av ro og mindfulness, men med glimt i øyet og utrolige historier å fortelle. Ved ELLEs besøk på hotellet var han tilstede og guidet gjestene gjennom flere meditasjonsøkter. En av de mest minneverdige øktene var en «early morning mindful trail» fra Mystique, gjennom Oia og ut på et utkikkspunkt ved en gammel festnings-ruin med utsikt over øya og Egeerhavet. Hele tiden hadde vi OPO på øret og ble audio-guidet gjennom gåturen. Økten ble avsluttet med Chi Kung-øvelser sammen med Connors på utkikkspunktet i en helt magisk soloppgang. Snakk om å ta pusten fra en.

Mystiques The InStill Retreat handler hovedsaklig om å legge til rette for gjestenes mentale og fysiske velvære gjennom mindfulness, meditasjon, mat og vakre omgivelser. Ernæringsfysiologen Kalinik var også tilstede på hotellet da ELLE bodde der, og hun og Connors holdt spennende workshops for gjestene om hvordan døgnrytmen din og hva du spiser virker inn på søvn, humør, fysikk og allmenntilstand.

Du kan sjekke ut Eve Kaliniks bok «Happy gut, happy mind» her.

«Early morning mindful trail» byr på spektakulær utsikt.

Alt i alt har Mystique virkelig truffet spikeren på hodet når det gjelder tilbud om wellness til gjestene sine. Hotellet ligger i Oia, Santorinis største by, som med rette er en skikkelig turistmagnet: Byen er et eneste stort mylder av gågater, butikker, restauranter, små kirker og pittoreske, hvitmalte hus som er bygget i ett med fjellskrenten. Det er ingen biler i byen og den skryter av å ha «verdens mest spektakulære solnedgang». Det er med andre ord flust av turister her gjennom hele sommersesongen som varer fra april til tidlig november, men Santorini – og Mystique – er absolutt verdt et besøk. Det er meget mulig du kommer hjem opptil flere hakk mer mindful, det gjorde i hvert fall jeg.

Et opphold på Mystique vil gjøre et realt innhugg i lommeboka, men ­muligens underverker for kropp og sjel.

Les også: Innside-tips til Paris.

Vi gjør oppmerksom på at reise og opphold på Mystique ble betalt av Kanava Hotels, men presiserer at innholdet er skrevet på et fritt og uavhengig journalistisk grunnlag.

Powered by Labrador CMS