mote

Perletrenden er tilbake, men med en vri

Perler gjør skikkelig comeback for denne våren og sommeren.

– Dette stammer vel også litt fra hele den 90-talls- og 2000-stilen som åpnet en dør til at det er lov til å blande sammen alt mulig igjen.

Publisert Sist oppdatert

Perler er et klassisk tilbehør som kommer og går i trendbildet, i nærmest alle former. Akkurat nå gjør perlene stort comeback - og det i en mer messy og edgy form enn på lenge.

Cathrine Børter fra Pearl Octopuss.y har merket seg hvilken tone som gjelder for vårens perler.

- I forhold til tidligere vårsesonger, synes jeg at man ser mye mer bold og ballsy perlekreasjoner. Stilen skal være litt random og rotete. Det skal være litt harry nesten, slår hun fast.

- Det er mye lag på lag, og en mye mer heavy perlelook enn det det tidligere har vært. Før har vi sett enkle barokkperler og et mer sobert og sart "clean girl"-uttrykk. Nå føler jeg det definitivt er mer "Versace, italian girl style", beskriver Børter.

Les også: Slik får du mob wife-stilen. 

Ida Hermanrud fra David-Andersen har også god oversikt over status for perler akkurat nå. Hun merker seg trender som gjelder spesielt form og miks.

- Graderte perler i forløp trender – det vil si perler i ulik størrelse satt sammen fra minst til størst, trekker hun frem.

- I tillegg, ser vi perler i kombinasjon med ulike metaller og uventede kombinasjoner,  som perleørepynten tredd som to små sløyfer hos Sophie Bille Brahe eller som i vår kolleksjon Tide, beskriver Hermanrud.

Perler i gatemoten under Paris Fashion Week.
Perler i et røffere uttrykk under Givenchys AW23-visning i Paris.

- Naturlig å ta tilbake

Både Børter og Hermanrud mener at perler er som skapt for vår og sommer.

- Jeg tror at det er litt sånn at with spring comes pearls. Det er et lett, delikat og vårlig uttrykk - noe mange liker og de fleste kler. Det er naturlig å ta perlene tilbake år etter år, samtidig som lyset kommer gjør sin ankomst, sier Børter.

- Perler = sommer! Det er ingenting som symboliserer sjø, strand og sol som perler, stemmer Hermanrud i.

I år skal du altså style perlene dine på en mer vågal, men leken og kaotisk måte. 

- Dette stammer vel også litt fra hele den 90-talls- og 2000-stilen som åpnet en dør til at det er lov til å blande sammen alt mulig igjen. Jeg elsker det, sier Børter.

Tenk lag på lag med perle-chokers, perle-kors, midjebelter med perler og annet, tipser hun.

- Nå er det den italienske, katolske jenta som gjelder. Perlene er også større av størrelse - gjerne store perler i ørene og store perlesmykker i halsen, beskriver hun.

- Og perler brukes flittig ikke bare på smykker og tilbehør, men også på klær, luer og andre streetwear produkter, legger hun til.

Ifølge Hermanrud, er det også ett spesifikt perleuttrykk som har gjort comeback fra mye lengre tilbake enn 90-tallet.

- Noe vi ikke har sett på lenge er lange perlekjeder à la Chanel! tipser hun.

Voluminøst perlearmbånd fra Edblad, kr 799.
Ørepynt fra Sophie Billie Brahe, kr 13000 hos David-Andersen.

- Edgy og feminine på samme tid

Både Børter og Hermanrud har et personlig forhold til perler. Det er altså ikke feil å se perlene gjøre stort comeback i trendbildet.

For Cathrine Børter, bak braksuksessen Pearl Octopuss.y, er perler en sentral del av både arbeidshverdagen og hennes estetiske uttrykk.

- Jeg elsker virkelig perler fordi de kan fortelle så mange forskjellige historier. Perler er noe kan kan gi i en dåpsgave til et nyfødt barn, det symboliserer noe rent og uskyldig - samtidig som det kan oversettes til noe ekstremt flamboyant og fake og en rik estetikk, beskriver hun.

Perlesmykke fra Pearl Octopuss.y, kr 4200.

- Sånn sett synes jeg perlen er veldig kul å jobbe rundt, for den rommer så mye - men jeg elsker nok aller mest den mer flashy delen av perlen. Fordi jeg ofte kjører en minimalistisk garderobe, synes jeg at det er gøy å style med noe maksimalistisk, deler Børter.

Hermanrud sverger til å la perlene bli prikken over i-en i en klassisk look.

- Jeg liker klassiske perler, men styler de alltid ned – med jeans og en tee eller college, typ, beskriver hun.

- Jeg er stor fan av Sophie Bille Brahe og har brukt mine Petit Nuit til alt mulig i tre år nå. Perlesmykkene hennes har en edge og er feminine på samme tid! tipser hun.

Margot Robbie i perle-choker er et mood for våren og sommeren.

Les også: – I nærmest sjokkerende lang tid, har moteverdenen hatt dilla på plagget som "alltid funker".
 

Powered by Labrador CMS