Melkealternativer: Det er lettere enn man tror å lage sin egen ikke-animalske melk. Bedre – og billigere – enn den du kan kjøpe i butikken, er det også. Om du lager melken av nøtter, bør du huske å bløtlegge nøttene over natta, da fjerner du en del ufordøyelige enzymer, samt mye av den litt bitre smaken som nøtter kan ha. Dessuten blir nøttene mykere og enklere å mikse.

For å få en helt glatt væske må du sile melken. Det finnes spesielle nøttemelkposer man kan kjøpe som er laget spesielt for dette formålet, men det går også helt fint å bruke en saftsil. Massen som blir igjen i silen, kan du bruke til baking, i paideig, til vegetarbiffer eller som topping til grøt. Hell den silede melken over på en ren flaske med kork, og oppbevar den i kjøleskapet.

Perfekt å bruke i smoothier, supper, chiapudding, over night oats eller som et raskt mellommåltid. Det er også helt nydelig å bruke i kaffe, eller kremede chai-latter!

HASSELNØTTMELK

Kremet og mettende med en fin karamell-aktig farge. Hasselnøtter er en god kilde til E-vitamin og magnesium.

  • 1 liter kaldt vann
    3 dl hasselnøtter
    4 dadler uten stein 1 ts kanel
    1 ts kardemomme 1 klype havsalt
Bløtlegg nøttene i vann over natta i kjøleskapet. Hell av vannet, skyll nøttene og miks dem i en blender med en liter vann. Smak til med kanel, kardemomme og havsalt. Sil den lett skummende væsken gjennom en nøttepose eller saftsil, hell over på en flaske med tett kork og oppbevar kaldt.

HEMPFRØMELK

Hempfrø er fullstappet av protein, aminosyrer, vitaminer og mineraler. De har en grønn og nøtteaktig smak, men med noen dadler og litt kokosolje runder man av den litt gress-lignende smaken. 

  • 2 dl hampfrø uten skall
  • 8 dl kaldt vann
  • 2 dadler uten stein
  • 1 klype havsalt
  • 1 ts kokosolje​
Miks alle ingrediensene i en blender, sil den skummende væsken gjennom en nøttepose eller saftsil, hell på en flaske med tett kork og oppbevar kjølig. 

Melkealternativer
Foto: Getty Images

GRESSKARFRØMELK

Gresskarfrø inneholder mye sink og magnesium. De gir en kremet, nøtteaktig og lysegrønn melk, som lett blir en ny favoritt hos mange.

  • 2 dl gresskarfrø
  • 6 dl kaldt vann
  • 2 dadler uten stein
  • 1 klype havsalt
  • ½ ts vaniljeekstrakt​
Bløtlegg frøene i vann over natta i kjøleskap. Hell av vannet, skyll frøene og miks dem med 6 dl vann i en blender. Smak til med salt og vaniljeekstrakt. Sil væsken gjennom en nøttepose eller saftsil, hell på en flaske med tett kork og oppbevar kjølig. 

​HAVREMELK​

Havremelk har en fyldig, god og rund smak. Det er ekstra godt i bakverk og i smoothier. Den kan gjerne smaksettes med for eksempel kakao, gurkemeie eller kardemomme.

  • 3 dl havregryn
  • 1 liter vann 
  • 2 ss kaldpresset rapsolje
  • 1 ts agavesirup
  • 1 klype havsalt​
Miks alle ingrediensene i en blender, helt til havregrynet er så finmalt som mulig. Sil den skummende væsken gjennom en nøttepose eller saftsil, hell på en flaske med tett kork og oppbevar kjølig. 

MANDELMELK​

Mandler er en god kilde til kalsium, hvilket er spesielt bra om man ikke tåler eller ønsker å drikke kumelk.

  • 2 ½ dl søte mandler
  • 1 liter vann
  • 1 klype havsalt
​Bløtlegg mandlene i vann over natta i kjøleskapet. Hell av vannet, skyll mandlene og miks dem med en liter vann i en blender. Smak til med salt. Sil den lett skummende væsken gjennom en nøttepose eller saftsil, hell på en flaske med tett kork og oppbevar kjølig.

Relatert

Uteservering i Oslo

Den beste uteserveringen i Oslo

Hovedstadens beste uteserveringer
pistasjkrem

Oppskrift: Pistasjkrem

Denne er SÅ enkel og SÅ god.
Oppskrift på Pavlova

Oppskrift på perfekt Pavlova

Pavlova til 17. mai? – Det er superlett og så godt.