livsstil

Interiørtrend: Kalkmaling

Vegger malt i Soothing Beige.

Trenger du et prosjekt denne våren? Kalkmaling gir nydelige vegger – og er veldig enkelt!

Publisert Sist oppdatert

Kalkmaling er i vinden igjen, og det nye fargekartet til Jotun LADY Minerals byr på delikate farger med kalkmatt finish som gir veggene dine et unikt og personlig preg. 

– Det er naturen som er inspirasjonen til LADY Minerals – som gir vakre, mineralske og taktile vegger, forteller Birgit Torkildsby, regional fargesjef i Jotun. 

Vegger malt i Soothing Beige.

LADY Minerals tilbyr to produkter for kalkmatte vegger. På slette vegger benyttes Kalkmaling, og på ujevne veggflater, som strietapet, benyttes den naturlige veggfornyeren Minerals Revive. Begge gir veggene en mineralsk finish, og finnes i over hundre vakre farger.

Heldigvis er kalkmaling malingen for deg som ikke nødvendigvis er så glad i være nøye: Kalkmaling påføres ved såkalt villstryking med en bred pensel som er lett å bruke, du maler rett og slett litt hulter til bulter. Lange strøk gir en rolig effekt, mens korte strøk gir et mer intenst uttrykk. 

Vegger malt i Refined Yellow.

Tips til best kalkmalingsresultat

Disse tipsene er hentet fra Byggmakker. For best resultat, anbefaler de å male kalkmaling på en slett vegg. Det finnes også mange videoer på YouTube for hvordan du skal gå fram.

  1. Malingen kan brukes på bygningsplater, puss, betong, eller helsparklede flater, men den er ment for innendørs bruk i tørre rom. Kalkmalingen er altså ikke egnet til våtrom hvor det dusjes og bades.
  2. Dersom du skal male slitasjeutsatte områder eller steder det er fare for vannsøl, som for eksempel kjøkkenet, anbefales påføring av LADY Minerals Sealer. Vent ett døgn med å påføre denne slik at kalkmalingen får herdet skikkelig. Sealeren påføres med ett strøk – jevnt og tynt med rull. Merk at LADY Minerals Sealer vil gi veggen en dypere fargevirkning.
  3. Får penest resultat, uten gjennomskinn, anbefales det at veggene grunnes i samme farge med 1–2 strøk med matt maling f.eks LADY Balance, før påføring med LADY Minerals. Jo mattere maling du bruker på grunningingen, dess mindre gjennomskinn får du.
  4. Kalkmaling påføres ved såkalt villstryking med en bred pensel som er lett å bruke, som for eksempel Jordan Ultimate 100mm. Lange strøk gir en rolig effekt, mens korte strøk gir et mer intenst uttrykk. Med kalkmaling maler du hulter til bulter, men vi anbefaler at maleteknikken prøves ut på en liten testflate på forhånd for å finne frem til det uttrykket du ønsker på veggen din.
  5. Det er viktig at du bruker hansker og vernebriller når du maler med kalkmaling da den er sterkt alkalisk (høy pH-verdi) og krever forsiktighet ved bruk.

Det er bare å sette i gang!

Les også: Fem fine veggtepper.

Powered by Labrador CMS