Hvordan elske seg selv: Den eneste personen du er garantert et livslangt forhold til, er deg selv. Derfor er dette forholdet kanskje det aller viktigste å pleie.

I likhet med alle andre forhold er også forholdet til en selv noe som kan bli bedre. Din indre dialog har større betydning enn du tror, og negativt selvsnakk kan være vanskelig å bryte ut av.

Jeg vet dessverre godt hva jeg snakker om. Jeg oppsøkte psykolog for å få hjelp til å bryte ut av mitt negative tankemønster, og jeg innså raskt at jeg hadde skapt et destruktivt forhold til meg selv.

Øvelsene jeg fikk ble begynnelsen på et helt nytt forhold; et kjærlighetsforhold med aksept og respekt for den jeg er.

Dette er øvelsene jeg skulle ønske jeg hadde begynt med mye tidligere!

Det handler om å praktisere self-compassion; å vise kjærlighet og omsorg til deg selv.

Det faller oss naturlig å vise godhet overfor andre, men stempler det lett som ego- isme om vi retter samme godhet til oss selv.

Personer med self-compassion er lykkeligere, mer optimistiske, og har mindre sannsynlighet for å få angst og depresjon.

Å praktisere dette er derfor ikke egoistisk, men heller en nødvendighet. Ved å gjenta noen enkle mentale øvelser kan vi bli bedre rustet til å takle utfordringer og motstand og oppnå et bedre forhold til oss selv:

View this post on Instagram

(egenreklame) Jeg vet det er umulig for meg å overgå likesrekorden på forrige bilde, så jeg kjører det helt enkelt – et bilde med mine topp tre ting: Grøt, Eddie og matglede!! 😁 Nyt sommerdagene og drit i hva alle andre gjør og hva slags forventninger du har til deg selv om hva du «burde» gjøre og hvordan du «burde» se ut. Når dobbelthaker får 10 ganger så mye likes som en flawless selfie, så sier det litt om at vi alle egentlig liker å keep it real!👊🏼 ⠀ Dette er mitt favorittbilde fra fotograferingen min til boka mi som kommer snart ❤️ Bli med på campen min 28-30 august! Det blir en helg fylt med god mat, trening, naturopplevelser og foredrag, der vi som likesinnede kan prate om alt som engasjerer oss! Meld deg på via linken i bio, og tag gjerne noen du vil ha med deg i kommentarfeltet😘 Foto: @fotografsara

A post shared by Emilie Nereng (@emilienutrition) on

Hvordan elske seg selv

Øvelse 1:

Hvordan ville du behandlet en venninne?

Snakk til deg selv slik du ville snakket til en venninne.

Mens du ikke ville kjeftet på venninnen din for å ikke prestere sitt beste i et jobbintervju, er vi fort strenge og kritiske mot oss selv i samme situasjon.

På samme måte som vi kan bygge opp andre ved å bruke støttende ord, kan vi faktisk gjøre det samme for oss selv.

Øv på å backe deg selv opp i vanskelige situasjoner ved å være din beste venninne.

Øvelse 2:

Putt en merkelapp på de negative tankene – forstå hvor det kommer fra – og tren deg selv til å forholde deg annerledes til dem.

Den kritiske stemmen i hodet ditt er der for å beskytte deg, men skaper ofte mer problemer enn den beskytter deg mot.

Det føles litt banalt å skulle endre tankene sine, men man er nødt til å være konkret og gå systematisk til verks om man skal få det til.

Når jeg overveldes av negative tanker, er jeg nødt til å tenke slik:

«Dette er en negativ tanke. Den er der for å beskytte meg, men får meg til å føle meg stresset og lei meg. Jeg får det bedre om jeg ikke tenker dette. Jeg må være snillere med meg selv».

Merkelig, men effektfullt.

View this post on Instagram

Hatt en fantastisk helg på hytta ❤️ Det er godt med miljøskifte i blant for å komme seg litt vekk fra vanlige rutiner og bekymringer. Jeg har bare slappet av med familie rundt meg, gått rundt med saltvann i håret dagen lang, og spist meg supermett på masse kake og is😁 Det er da jeg virkelig kjenner på viktigheten av å ha balanse i livet – å kunne nyte sommeren og alt det deilige den bringer med seg, samtidig som det føles godt å komme hjem til eget kjøkken og egne vaner! Btw – jeg har seff laget insta til Eddie, haha. Jeg, ass. Bare måtte!! Følg @eddie.the.dawg for å bli spammet med verdens søteste hund! For min del er det nå bare EN uke igjen til jeg har skikkelig ferie – hva med dere? 👇🏼😍

A post shared by Emilie Nereng (@emilienutrition) on

Øvelse 3:

Aksepter svakhetene dine, og finn en styrke i dem. Svakheter er ikke lenger svakheter om vi begynner å anse dem som en styrke.

For å bruke meg selv som et eksempel: Det at jeg er overfølsom og litt skjør gjør at jeg kan gjenkjenne følelser hos andre, og det gir meg medmenneskelige egenskaper jeg ikke ville vært foruten.

Selv om jeg  gjerne skulle vært «tøffere», kan det finnes en styrke i å være sensitiv.

Til slutt handler det om å gjøre mer av det som får en til å føle seg vel og avslappet.

Det kan handle om å prioritere tid til å ligge i senga og se på Netflix. Spille et mobilspill. Lese en bok man har vært nysgjerrig på. Ta seg en løpetur uten å ta tiden. Lage en god middag til seg selv.

Du skal leve med deg selv resten av livet, og da er det viktig å pleie forholdet og gjøre ting som gjør deg lykkelig!

Følg Emilie Nereng på Instagram: @emilienutrition

Les også:

Dette er fellene du bør unngå om du ønsker å spise mer bærekraftig

Relatert

vibeke ruud

ELLEs feriefavoritter 2022: Vibeke Ruud

Dette pakker ELLEs Creative Director og Art Director med seg i feriekofferten.
caroline kildebo

ELLEs feriefavoritter 2022: Caroline Kildebo

Dette pakker ELLEs journalist og innholdsprodusent med seg på ferie i år.
CHARLOTTE SØRVALD

ELLEs feriefavoritter 2022: Charlotte Sørvald

Dette pakker ELLEs redaksjonssjef og skjønnhetsansvarlig med seg på ferie i år.