mote

– Har du på deg dette, er det ikke uvanlig å få mer komplimenter enn ellers

Moteverdenen er spesielt opphengt i to farger om dagen - og det med gode grunner.

Det er rett og slett fargepsykologi at rødt og brunt er så hot om dagen!

Publisert Sist oppdatert

Det er særlig to farger som dominerer i motebildet om dagen: rødt og brunt. Og gjerne også stylet sammen. De to fargene har holdt seg stabile som trend ganske lenge nå, kanskje til og med overraskende lenge. Det er ingen tegn til at vi begynner å gå lei enda - senest forrige uke var Københavns gater og catwalker fulle av nettopp disse to.

Kanskje er det rett og slett slik at det denne gangen koker ned til enkel fargepsykologi? Ifølge fargeeksperten, har nemlig rødt og brunt mye større innvirkning på deg enn du kanskje skulle tro.

Les mer: Rødt til Valentines Day. 

- Fremhever alle øyefarger

Dagny Thurmann-Moe, daglig leder og med-gründer av KOI Color Studio, sitter på mange spennende fakta om disse to trendfargene. Faktisk, mener hun at vi generelt sett har for lite kunnskap om psykologien bak farger - og at vi uten tvil kunne brukt dette til vår fordel i hverdagen.

- Forskning viser at vi blir utrolig påvirket av farger, og det er helt vanlig å tillegge folk du ikke kjenner personlige egenskaper basert på fargene de har på seg. Du kan dermed bruke farger effektivt i måten du kler deg på hvis du skal på date, ha en presentasjon, inn i et viktig møte, få kontakt med andre og så videre, sier Thurmann-Moe.

Og når det er sagt, er det sannsynligvis ikke dumt å gå for nettopp rødt eller brunt når du eksempelvis skal på date eller ha et viktig møte.

- Rødt er en farge med lange lysbølger, som gjør at vi oppfatter den som veldig energisk. De færreste er likegyldige til fargen, forklarer hun. 

- Har du på deg et rødt antrekk, er det ikke uvanlig å få mer komplimenter enn ellers. Ikke bare fremhever den alle øyenfarger, men den får deg også til å fremstå mer trygg og selvsikker, legger hun til.

Og rød er ikke bare en farge som er flatterende på deg - den gjør også mye for omgivelsene rundt.

- Rødt gir menneskene rundt deg en liten boost med energi. De får rett og slett en liten oppkvikker, som igjen fører til at de blir mer bevisste på hvordan fargen påvirker deg, forklarer Thurmann-Moe.

Rødt + brunt = sant.
Det var mye rødt og brunt i Københavns gater under moteuken.

Dette gjelder flere av rødfargene på spekteret - om favorittrødfargen din er cherry, som også er veldig trendy om dagen, har du ingenting å frykte, skal vi tro eksperten.

- Rødt-rødt er en farge full av kraft, og man blir gjerne oppfatttet som sterk, modig og sensuell i denne nyansen. I cherry-rødt oppleves du som litt mer elegant eller regal, sier hun.

- Og rødt fremhever øyenfargene våre generelt sett, mens med cherry-rødt er effekten på steroider. Test det!

- En av de eldste fargene vi har

Også brunt - som er en mer diskré farge - har mye til felles med rødt, forteller fargeeksperten. Det er også ganske så logisk at halve moteverdenen elsker å style disse to fargene sammen for tiden.

- Brunt er en av de aller eldste fargene vi har på klær - og rødt har vi også spor etter helt tilbake til vikingtiden. Når vi kler oss i brunt, oppleves vi som vennlige og behagelige å være rundt. Sånn sett, er det den perfekte kompanjongen til rødt – du blir rett og slett litt mer approachable, sier hun.

- Det er jo også en fantastisk basefarge i garderoben, særlig på detaljer, og mange av nyansene passer til det meste, tiper Thurmann-Moe.

Les også: Cowboy glam er en stor trend denne sesongen. 

Rødt og brunt sammen kan altså få deg til å fremstå som både åpen og vennlig og selvsikker og sterk? En kombo vi kan like.

Rødt passer perfekt sammen med ulike nyanser av brunt eller beige!
Knallrødt stylet sammen med kamelbrunt og coxgrått under moteuken i København.

Også brunt er en farge med et bredt spekter av nyanser. Det er bare å finne sin favoritt. Ifølge Thurmann-Moe, vil det bli mer og mer av jordfarger i motebildet fremover.

- Mange jordfarger kommer til å komme som raketter fremover. Vi ser at fargene som kan lages med naturlige pigmenter vil øke i popularitet fremover, mye på grunn av fokus på estetisk bærekraft og det at de kjemiske fargepigmentene som brukes i tekstilproduksjon i dag er veldig giftige, forklarer hun.

Thurmann-Moe forteller at kaoset i verden akkurat nå, påvirker trendene fordi vi trekkes mot det trygge og naturlige. En vanlig respons i krisetider. 

- Vi ser det samme skjer i interiørene fremover også. I tillegg til rød- og bruntoner, vil forskjellige korallnyanser styrke seg, og også okertonene, som går fra ganske klart gult og ned til det mørke gulbrune. De rødbrune nyansene skal man også være obs på fremover, deler hun.

 - Og følg med på turkis! Ikke en jordfarge, men interessant å følge med på, tipser hun.

Les også: Tipsene som gir deg glansfullt hår som Zendaya

Powered by Labrador CMS