En hval med klesskrise

Det er ikke alltid like lett å kle seg som gravid... Les Nikoline Anundsens fredagsspalte her!

Publisert Sist oppdatert

Gravidemote: For ganske nøyaktig 1 år siden løp jeg rundt i byen for å finne en kjole til ELLE-festen. Jeg bladde i arkivet og fant en liten videosnutt av meg selv som sitter inne i et prøverom og griner over at ingenting passer eller sitter noe fint på meg.

Jeg følte meg som en hval med klesskrise. Jeg var gravid, 6 måneder på vei med mitt andre barn og jeg følte at absolutt alle andre kom til å se helt fantastiske ut, bortsett fra meg.

Mamma som 23-åring

Da jeg ble mamma for første gang, var jeg bare 23 år gammel.

Det er noe yngre enn gjennomsnittet på landsbasis, og langt under gjennomsnittet i Oslo, hvor jeg bor.

I min venninnegjeng er jeg den aller første som fikk barn og derfor har jeg ikke hatt mange venninner å dele erfaringer, tanker og tips rundt graviditetene eller småbarnslivet med.

Før jeg selv ble gravid, har jeg alltid syns at det er så nydelig med gravide kvinner som kler seg etter magen, og som omfavner den nye kroppsfasongen sin. – Sånn skal jeg også bli, har jeg alltid tenkt.

Da magen min begynte å vokse, ble alt veldig realistisk og det gikk for alvor opp for meg at jeg skulle bli mor! Det gikk også opp for meg at jeg trengte nye klær. Og det viste seg å være enklere sagt enn gjort...

Da jeg la ut på min aller første shoppingrunde for å handle gravideklær ble jeg mildt sagt skuffet. Utvalget til gravide i butikkene var enten ikke-eksisterende eller så utdatert at jeg er sikker på at noen av klærne hadde hengt der siden 2002.

– Er det virkelig sånn at det ikke skal være mulig å kunne kle seg fint bare fordi man er blitt gravid?, tenkte jeg da.

Jeg begynte å lure på hvor alle de freshe gravide damene jeg hadde sett vandre rundt i gatene med struttene mager hadde handlet klærne sine.

På et tidspunkt måtte jeg stoppe en gravid dame og spørre hvor hun fikk tak i gravideklær.

Som sagt hadde jeg ingen venninner i samme situasjon jeg kunne spørre, og Kvinneguiden.no skjønte jeg fort jeg måtte holde meg langt unna. Der virker det mer som om damene leter etter feil for å kunne dømme og kritisere hverandre, og det er alt annet enn en guide i mine øyne!

Min reddende engel!

Det var samboeren min Sebastian som all frustrasjonen over manglende klesutvalg gikk utover.

Og jeg var nok litt ekstra dramaqueen bare fordi jeg visste at jeg kunne. Om han prøvde seg på en ”men jenta mi, kan du ikke bare ta på deg denne”, fikk han så hatten passet tilbake.

Sebastian skjønte fort at det ikke var noe poeng i å argumentere med meg da jeg var gravid. Og er det en ting jeg faktisk savner, så er det å kunne dra gravide-kortet.

En dag var det nok for Sebastian, han var lei av at jeg hver eneste morgen klagde over at ingenting passet meg lenger.

Vi prøvde oss på en ny shoppingrunde, og denne gangen droppet vi mamma-avdelingene.

Nå skulle jeg prøve å finne plagg med snitt som gjorde at magen ville få plass likevel.

Jeg satt i prøverommet og Sebastian kom løpende med kjoler, topper og skjørt som om han var en av Askepotts små hjelpere.

Jeg hadde aldri tvilt på at Sebastian ville bli en fantastisk pappa, men etter denne turen kunne jeg virkelig se det for meg...

Min lille datter i magen 16 år fremover i tid som ikke har kjole til skoleballet, og verdens beste pappa som springer rundt for å hjelpe...

Gravidemote: Finn plagg som varer!

Av de 23 kjolene jeg prøvde var det 1 som passet. Det var en blå Ganni-kjole jeg følte satt nogenlunde greit på.

Jeg brukte den i besteforeldrene til Sebastian sitt gullbrullup da magen fortsatt var ganske liten, og den passet også gjennom hele graviditeten. Jeg ble til og med sjekket opp av fyr på en restaurant en kveld jeg hadde på meg kjolen. Da han plutselig oppdaget, rødmet han litt og beklaget seg. Det hadde han ikke trengt, for han hadde nettopp gitt meg en etterlengtet selvtillitsboost.

Etter denne shoppingturen ble jeg inspirert til å ta et dypdykk i mitt eget klesskap og se om det var andre muligheter med klærne mine som jeg tidligere ikke hadde sett.

Jeg plasserte Sebastian i sengen og hadde catwalk for han. Utover i svangerskapet ble jeg mer kjent med den nye kroppen min, og jeg lærte meg hvordan jeg skulle kle magen min.

Endelig hadde jeg dager hvor jeg også følte meg som en av de gravide damene jeg en gang hadde sett opp til. Men jeg hadde også dager hvor jeg fortsatt følte meg som en hval med klesskrise...

Er det en ting jeg har erfart og som jeg vil anbefale videre til andre gravide, så er det å ikke kjøpe masse klær til graviditeten som du ikke kommer til å bruke etterpå.

Se hva du har som kan brukes og kjøp plagg du vet vil passe etter graviditeten også.

Det er en vinn-vinn situasjon for både lommeboka og miljøet!

Se video fra da jeg lette etter kjole til ELLE-festen i fjor:

https://youtu.be/nxVyKGapWIc

Ha en nydelig helg!

Xx

Nikoline Anundsen

Følg Nikoline på Instagram: @nikolineanundsen

LES FLERE AV NIKOLINES SPALTER:

Kle deg i norsk design

Fredagsshopping på Frogner

Fredagstaco med en vri

Kjolene du må ha i klesskapet

Mom Shaming

Nikolines klesutfordring

Fredagsbarn gjør alle glad

Møt vår nye ELLE-spaltist

Powered by Labrador CMS