mat
Disse julebollene med pepperkakefyll vil vi bake nå for maksimal julestemning
Smaker som kanelboller – bare med en ekstra dose julemagi.
Bakegleden skyter virkelig fart i desember, og mange av oss finner frem både julemusikk, julefilmer og en kopp kakao eller gløgg for å komme i stemning. De fleste baker klassikere som pepperkaker og småkaker – men hvorfor ikke gi gjærbaksten en julevri og lage juleboller eller juleknuter?
Tenk deg en kanelbolle, bare enda bedre: fylt med julekrydder, varme smaker og ren desembermagi. For hvem elsker vel ikke kanelboller? Og når du kan få dem som pepperkakeboller, blir svaret enkelt: ja, takk.
Disse julebollene fyller hele huset med duften av pepperkaker, men på kjøkkenbenken ligger det ikke kaker – bare myke, krydrede juleboller. De kombinerer alt det beste fra julebaksten: kardemomme, kanel, ingefær og nellik, pakket inn i luftig gjærdeig. Vil du gjøre dem ekstra saftige, kan du fylle midten med vaniljekrem og karamelliserte epler.
Les også: Slik lager du perfekte lussekatter
Juleboller med pepperkakefyll – myke og krydrede juleknuter
Ingredienser – Juleboller (ca. 20 stk)
Gjærdeig
900 g hvetemel (ca.)
5 dl melk (ca. 20°C)
25 g gjær (eller ½–1 pose tørrgjær)
150 g sukker
1 ts kardemomme
½ ts salt
1 egg
150 g smør i terninger
Pepperkakefyll
150 g smør
100 g sukker
3 ts malt kanel
1¼ ts malt ingefær
½ ts malt nellik
1 egg (til pensling)
Perlesukker eller melisglasur
Ekstra saftig fyll (valgfritt)
Karamelliserte epler
2 epler i små terninger
1 ss smør
1–2 ss brunt sukker
1 klype kanel
Stekes til eplene er myke og karamelliserte.
Vaniljekrem
Ferdig eller hjemmelaget.
Les også: Saftig nøttestek: Enkel oppskrift som lykkes hver gang
Slik lager du juleboller med pepperkakefyll
1. Lag gjærdeigen
1. Bland melk, gjær, sukker, kardemomme, salt og egg.
2. Tilsett mel gradvis og elt smøret inn til slutt.
3. Elt deigen til den er smidig og blank.
4. Hev under klede i 1–1½ time, til dobbel størrelse.
2. Bland pepperkakefyllet
Rør smør, sukker og krydder sammen til en jevn, myk masse.
3. Kjevle og forme juleknuter
1. Kjevle deigen ut til ca. 50×50 cm.
2. Smør pepperkakefyllet utover hele flaten.
3. Brett leiven i tre lag på langs (ca. 50×16 cm).
4. Kjevle lett ut igjen til ca. 50×25 cm.
5. Skjær remser på tvers, ca. 2 cm brede.
6. Tvinn hver remse, snurr til en knute og dytt enden inn under.
4. Etterhev og stek
1. Legg knutene på stekebrett og etterhev i ca. 45 min.
2. Pensle med egg og strø over perlesukker.
3. Stek julebollene på 225°C (over/undervarme) i 10–12 minutter.
4. Avkjøl på rist.
5. Topping og fyll
Melisglasur
Rør sammen 150 g melis + 1–2 ss vann og ringle over avkjølte boller.
Vaniljekrem og karamelliserte epler (valgfritt)
Lag et lite hull og fyll hver bolle med vaniljekrem og en skje karamelliserte epler. En liten stripe karamellsaus er prikken over i-en.
Les også: Cinnamon rolls med cottage cheese er akkurat det vi vil bake nå
Ja, takk! Meld meg på nyhetsbrevet