– Er du sikker på at det ikke er to inni der?

Fredagsjenta tar et oppgjør med alle kommentarer til gravide – på godt og vondt!

Publisert Sist oppdatert

Er det bare meg, eller tror alle at det plutselig er fritt fram og kommentere kroppen til gravide? Det virker på meg som normer, regler, høflighet og intimsone bare fordufter i møte med en gravid kvinne.

Før påske hadde Hormonella takeover i fredagsjenta – denne uken tar Nikoline et oppgjør med det levende kommentarfeltet gravide møter.

Nei, jeg venter ikke tvillinger

“Er du sikker på at det ikke er 2 inni der?”. Denne kommentaren fikk jeg under et bilde på Instagram her om dagen. "Nei, herregud!! Akkurat DET har visst både utallige gynekologer, leger og jordmødre glemt å sjekke. Takk for påminnelsen, det skal jeg huske å spørre om neste gang." Personen kunne like greit skrevet “Wow, så sinnsykt stor mage du har!”. For det er akkurat det hun mener.

Det som er litt gøy med denne kommentaren er at jeg ikke har gått ut med hvor langt jeg er på vei, så med mindre denne damen er synsk, har hun egentlig ikke noe grunnlag for å mene noe om størrelsen på magen min. Framover skal hun få se hvor stor jeg skal bli, for jeg kan si så mye som at jeg er langt fra den siste uken som gravid. Som gravid i Norge får vi en fantastisk oppfølging. Mor og baby blir målt, veid og tatt prøver av gjennom hele graviditeten. Så til deg som lurte på om jeg venter tvillinger er svaret nei, og magemålet mitt er akkurat der det skal.

Guttemage, jentemage

Da jeg gikk gravid første gangen ble jeg lettere sjokkert over dette fenomenet. Plutselig sto nærmest vilt fremmede og tok meg på magen samtidig som de utifra fasongen var helt sikre på hvilket kjønn jeg ventet. Noen hadde såklart rett da de ivrig sto og mente at magen min struttet som en typisk “jentemage” – men kom igjen! Det er en 50/50 prosent sjanse, så det er jo ikke akkurat så imponerende å gjette riktig heller. For selv om mange mente jeg hadde en typisk “jentemage” første gangen, var det akkurat like mange som mente jeg hadde en typisk “guttemage”. La oss bare si det sånn at de lærde på dette området strides.

Bare slutt!

Som førstegangsgravid var alt skummelt og nytt. Endringene som skjedde i kroppen var overveldende og jeg følte aldri at hodet klarte helt å følge med på alle endringene som skjedde. Kommentarer om at jeg både var for stor, for liten, om jeg spiste nok, om jeg holdt meg unna ditt og datt, om jeg var aktiv nok, og om jeg holdt meg nok i ro var ofte grunn nok til at jeg begynte å tvile på meg selv. Jeg vil tro at slike kommentarer sjeldent er ment som slemme, men man ville vel aldri kommentert de samme tingene til en hvilken som helst annen.

Selvtilliten rundt det å være gravid er mye mer på plass denne gangen og slike kommentarer går som oftest ikke inn på meg. Det betyr ikke at det er noe hyggelig å høre, og jeg mener det er med på å skape et slags kroppspress til gravide. Når man er gravid produserer man først og fremst et annet liv, det handler ikke om hvordan man ser ut i prosessen. Noen har større mager, andre får nesten ikke mage, noen får mage tidligere enn andre. Noen blir fylt med vann og andre merker ingenting til dette, og selvfølgelig er strekkmerker en helt naturlig del av at kroppen vokser så fort. Helsevesenet følger med på at både mor og barn har det bra, også kan alle vi andre prøve å være en så god støtte som mulig.

Kan ikke alle bare slutte å kommentere kroppen, og spesielt størrelsen eller endringer på kroppen til andre. Uavhengig av om de er gravide eller ikke. Bare slutt!

Når det er sagt...

Nå vil jeg ikke skremme folk til å ikke tørre å si noen ting som helst til gravide. Tvert i mot, det mange ting man kan si, som hvert fall jeg har satt pris på å høre gjennom mine graviditeter. “Så fresh du ser ut”, “magen din er så fin” og “du kommer til å bli en fantastisk mamma”, er kommentarer som har vært hyggelig å få fra både fra venner, familie og ukjente. Det er kommentarer som ikke har noe med størrelse, antagelse om graviditeten er planlagt eller råd om hvordan jeg burde gjennomføre det hele.

Ha en nydelig helg!

Xx Nikoline

Powered by Labrador CMS