10 grunner til å slutte med sosiale medier – NÅ!

Foto: Imaxtree

Vi har blitt helt avhengige av sosiale medier, men er det egentlig bra for oss?

Publisert Sist oppdatert

"Vi har gjort en kjempetabbe – internett blir vår undergang", mener Jaron Lanier, en av internetts mest fremtredende pionerer og visjonærer.

Han har kommet opp med ti grunner til å slutte med sosiale medier, nå!

Det høres kanskje ut som en dystopi, men har vi ikke alle tenkt tanken når vi innser hvor mye vi faktisk styres av sosiale medier? Det stjeler tid fra andre ting, for ikke å snakke om hvor ekstremt mye vi eksponerer privatlivet vårt. Og det er bare toppen av isfjellet...

Jaron Lanier har vært med på å utvikle noen av Facebooks algoritmer, forsket i samarbeid med Microsoft og vært banebrytende innen virituell virkelighet. Med andre ord, har han full kontroll. Men nå har han byttet side og mener at vi har begått en stor feil. I boken " Ten arguments for deleting your social media accounts right now" forutsier han hvorfor nettopp internett blir vår undergang.

Jaron Laniers 10 grunner til å slette sosiale medier

1. Du holder på å miste din frie vilje.

2. Å slutte med sosiale medier er ditt beste forsvar mot vår tids galskap.

3. Sosiale medier gjør deg til et dårligere menneske.

4. Sosiale medier undergraver sannheten.

5. Sosiale medier får det du sier til å bli meningsløst.

6. Sosiale medier ødelegger dine empatiske evner.

7. Sosiale medier gjør deg ulykkelig.

8. Sosiale medier vil ikke at du skal like deg selv.

9. Sosiale medier umuliggjør politikk.

10. Sosiale medier hater sjelen din.

Storebror ser deg

Laniers meninger og forutsigelser om internetts utvikling har gitt han en plass på Times liste over verdens 100 mest innflytelsesrike personer. En av tingene som bekymrer han mest er algoritmene og "storebror ser deg"-problematikken. Hvordan vi bruker mobilen til alt – med sosiale medier i bakgrunn.

Det er 2,19 milliarder mennesker som bruker facebook hver måned. Lanier mener at vi, uten at vi selv merker det, utsettes for en form for manipulasjon som det ikke er forsket nok på og en svært avansert informasjonsinnhenting. Han drar paralleller til Pavlos hunder som "uten ettertanke reagerer på stimuli utløst av algoritmer skapt for et ukjent formål".

En "dopet" virkelighet

At algoritmene styrer det du ser og skaper en "dopet" virkelighet, skreddersydd for akkurat deg og dine tidligere reaksjoner og handlinger, er ikke noen hemmelighet. Men tenker du egentlig på konsekvensene av dette? Hvordan du sakte dras inn i et nett der noen andre holder trådene? Hvordan vi ikke lenger ser utenfor vår egen boble, og forståelsen for andre forsvinner – hvordan hele synet vårt på verden påvirkes. Hvis vi i det hele tatt ser den...

Sosiale medier legger et filter mellom oss og det vi opplever, fordi vi er så opptatte av å forevige disse opplevelsene på sosiale medier. Så vi får ikke med oss inntrykkene der og da. Noen som kjenner seg igjen?

Vi har det bedre og er mer fornøyde med livet når vi pauser sosiale medier

For ikke å snakke om hvordan mange av appene får oss til å føle oss. Undersøkelser viser at sosiale medier gir unge depresjoner, søvnforstyrrelser og angst. En undersøkelse har vist at så lite som en ukes pause fra facebook, fikk deltakerne i undersøkelsen til å ha det mye bedre og ble mer fornøyde med livet.

Men sosiale medier har også mange positive effekter. Sosiale medier underholder, forener og muliggjør spredning av viktige budskap. Men selv mye av responsen på de positive sidene med sosiale medier, vil i lengden få negative konsekvenser. Og det er takket være algoritmene, mener Lanier. "Facebook er ett sosialt masseødeleggelsesvåpen", sier han.

Studier viser at mennesker bruker mer enn fem år av livet på sosiale medier. Til sammenligning bruker vi 3,5 år på å spise og drikke.

Hvordan vil du se tilbake på livet ditt?

Saken er fra ELLE.se

Disse damene tjener millioner på Instagram!

Powered by Labrador CMS