Fem myter som skremmer oss fra å investere

Har du et lite beløp du ønsker å investere kan du fullt mulig gjøre det. Få flere tips her!

Publisert Sist oppdatert

I samarbeid med Danske Bank

– Mangel på kunnskap fører til at mange lar være å investere, selv om de kunne hatt stor glede av det. Det er ikke slik at investering er forbeholdt millionærer. Har du et lite beløp du ønsker å investere kan du fullt mulig gjøre det, og det beste er å ha en månedlig spareavtale, sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Myte 1: Investering krever mye penger

– Dette er kanskje den vanligste myten av dem alle, men den stemmer ikke. Investering er ikke en hobby kun forbeholdt dem med mer enn romslig økonomi. Har du noen få hundrelapper, kan du i utgangspunktet investere. Har du litt penger til overs hver måned kan du opprette en månedlig spareavtale.

Det viktigste er ikke hvor mye penger du har, men når du har planer om å bruke dem. En tommelfingerregel er at du bør ha en tidshorisont på minst tre år, om du skal investere fremfor å ha pengene på konto, sier Motzfeldt.

Myte 2: Investering krever masse kunnskap

– Ja, investering krever kunnskap, men kun av dem som ønsker å være så involvert at de selv velger enkeltaksjer og obligasjoner. Det finnes mange løsninger hvor eksperter tar seg av de løpende investeringene for deg, både enkeltaksjer, fond og pensjonsprodukter. Det er ikke annerledes enn at det også krever kunnskap å fikse bilen sin selv, fremfor å få den fikset av en mekaniker.

Ofte vil ekspertene investere pengene dine basert på når du planlegger å bruke dem, hvor høy risiko du ønsker å ta og hvor mye penger du har råd til å tape, om investeringen mot formodning skulle gå i negativ retning, sier Motzfeldt.

Myte 3: Investering er tidkrevende

– På samme måte som tiden det tar å lage middag er avhengig av hvilken rett du lager – om du lager det fra bunnen eller kjøper noe som bare skal varmes opp – kan investeringer både ta mye eller lite tid.

Ønsker du å sette deg inn i alle detaljer knyttet til selskapene du investerer i? Ønsker du å følge med på den daglige utviklingen i aksjemarkedet? Ja, da kan du bruke all fritiden din på investeringer. Men du kan altså overlate alt til eksperter, for eksempel via fond eller pensjonsprodukter. Noen investorer foretrekker den første løsningen, andre den sistnevnte. Investering er med andre ord akkurat så tidkrevende som du selv gjør det til.

Myte 4: Investering er veldig risikabelt

– Det stemmer at investering er forbundet med høyere risiko enn å ha pengene stående i banken. Men det er en del misforståelser knyttet til akkurat hva som er risikofylt ved å investere. Sannheten er at du selv kan velge om du ønsker å investere med høy eller lav risiko. Det viktigste er at du som investor tar et bevisst valg, og et valg som du er komfortabel med.

Aksjer og obligasjoner er som regel grunnelementene når du investerer. Aksjer gir på lengre sikt den høyeste forventede avkastningen, men risikoen er også høyere. Aksjer svinger mer i kurs enn obligasjoner, og dårlige perioder vi typisk gi større tap.

Er du villig til å ha en høy risiko, bør du altså satse på en høy andel aksjer. Ønsker du en lavere risiko, bør du i stedet ha en overvekt av obligasjoner.

En tommelfingerregel er at jo lengre tidshorisont du har på sparingen, jo høyere andel aksjer kan du tillate deg, ettersom en lengre tidshorisont gjør deg mindre sårbar overfor svingninger i aksjekursene

Myte 5: Investering er dyrt

– Nei, det er ikke nødvendigvis dyrt å investere. Det vil selvfølgelig være noen kostnader forbundet med investeringen, men digitale plattformer og nye billige investeringsprodukter har de senere årene presser prisene nedover og redusert mange av kostnadene.

Det vil være noen omkostninger forbundet med selve gjennomføringen av investeringen, altså selve kjøpet eller salget av verdipapirene, kalt tegningskostand. Så kan det være en kostand for å oppbevare verdipapirene, kalt depotgebyr. Og ut ifra hva slags investering du gjør, kan det være en forvaltningskostand, altså en løpende omkostning for at eksperter skal ta hånd om investeringen din. ( typisk i fond).

Dessverre fører disse fem mytene til at mange holder seg unna investeringer, selv om lysten og behovet er der. I dag er det så lett å investere – enten via digitale løsninger eller ved hjelp av en bankrådgiver. Kanskje er det for mange en mental barriere som skal overvinnes før de kaster seg ut i sine første investeringer. Heldigvis er det (nesten) aldri for sent å komme i gang!

Er det noe du ønsker å vite mer om innenfor økonomi, investering og sparing. Les mer her eller ta direkte kontakt med rådgiver i chatten på høyre side.

Lyst på flere smarte tips? Se her!

Er det noe du ønsker å vite mer om innenfor økonomi, investering og sparing. Les mer her eller ta direkte kontakt med rådgiver i chatten på høyre side.

Powered by Labrador CMS