ELLE-Mentor: Benja Stig Fagerland
Benja reiser verden rundt for å holde foredrag. Når hun er hjemme i Norge, foreleser hun for studentene sine på Universitetet i Sørøst-Norge.
Benja Stig Fagerland (48) er foredragsholder, forfatter og universitetslektor, med en Executive Master of Management fra BI.
Hun har mottatt flere internasjonale priser og utmerkelser for sitt arbeid. Hun er kvinnen bak NHO-prosjektet Female Future og forfatter av boka «SHEconomy», om forretningspotensialet i kvinnelig lederskap og å ta kvinner på alvor som forbrukere og som en politisk maktfaktor. Hun er grunnlegger av SHEconomy Summit, associate partner hos First House og foreleser ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Jeg er et morgenmenneske, og står opp mellom klokka fem og seks om morgenen. Setter på kaffe og skrur på mac-en. Leser nyheter, og sjekker e-post. Så går jeg gjennom dagens program. Jeg er opptatt av å være godt forberedt. Jeg vekker døtrene mine klokka sju, lager frokost og matpakker mens mannen min fikser en ny runde kaffe.
Dagene mine er varierte, og avhenger av om det er forelesning eller foredrag som skal gjennomføres. Jobben med SHEconomy Summit gjør at jeg reiser mye, til New York, Warszawa og San Francisco, for eksempel. På universitetet foreleser jeg, gjennomfører diverse møter, studentveiledninger eller skriver på forskningen min. På kvelden jobber jeg med SHEconomy Summit, forskningen min og manus til ny bok.
Det beste ved jobben er å gjøre det jeg elsker. Jeg formidler og bygger kunnskap, ny innsikt og perspektiver, og treffer mange spennende og interessante mennesker, miljøer og kulturer som jeg lærer masse av. Hvis du vil bli hørt, så må du lytte.
Lidenskapen min ble karriereveien. Jeg elsker SHEconomy, ledelse, innovasjon og mangfold. Jeg har jobbet med å synliggjøre og nøytralisere fordommer og stereotyper og å løfte fram og bygge mangfold de siste tjue årene. Etter å ha jobbet som leder i næringslivet i mange år, følte jeg at veien jeg er på nå var en helt naturlig retning å ta.
Det mest spesielle med jobben min er å bryte en del myter, med fakta og fornyet kunnskap. Blant annet antakelsen om at kvinner i akademia er tørre, høye på seg selv og arrogante. Det er viktig for meg å utfordre denne myten og gjøre akademia mer åpent, inkluderende, moderne og mangfoldig.
Kleskoden på kontoret er mildt sagt variert!
Jeg brenner for å spre budskapet om SHEconomy. Fiks systemet, ikke kvinnene. Jeg brenner for ledelse, kunnskap og mangfold – og å formidle dette på forelesning, i foredrag og nye plattformer.
I en stresset situasjon trekker jeg pusten godt inn og bruker god, gammeldags dansk svart humor for å komme meg gjennom det.
Mitt beste karrieretips er å være nysgjerrig og sulten på kunnskap, være til stede og interessert. Bygg nettverk, treff mennesker med et åpent sinn, skap lærende økosystemer og kunnskaps-hubs.
Det mest utfordrende med jobben min i akademia er maktkamper, fagsnobber, kunnskapssiloer og mangel på mangfold. Forskningen og akademia er til dels representert av en sterk kjønnsmessig ubalanse, det håper jeg å utfordre og endre med SHEconomy-tankegang og innføring av CDR (corporate diversity responsibility).
En god leder inkluderer, lytter, bygger, løfter og viser vei. En god leder sier: «Se ikke på meg, men se dit jeg peker.» En slik leder kunne jeg ønske meg - og en slik leder ville jeg ha fulgt.
Jeg har flere forbilder, deriblant mange sterke kvinner. Dronning Margrethe, Pippi og Michelle Obama.