mat

Høstoppskrifter med gresskar

Gresskarpai, gresskarhummus eller bakt gresskar. 'Tis the season. Her finner du 4 deilige oppskrifter med gresskar.

Publisert Sist oppdatert

Å, høst! Kveldene blir kortere og mørkere, fargene i omgivelsene våre blir så fine, vi blir flinkere på innekos – og høstmoten er den aller beste. Ikke glem å omfavne høsten og kosen også på kjøkkenet!

Høsten er den aller beste tiden på året for å prøve nye, saftige, høstlige retter – med sesongens råvarer. Du er kanskje vant med å pynte gresskar til Halloween, men er den oransje grønnsaken like velkjent på kjøkkenet ditt? Disse 4 digge, enkle oppskriftene med gresskar må du bare prøve denne høsten. Og inviter en venn eller ti, da!

Pssst, hva er egentlig greia med å spise sesongbasert, lokal mat?

Oppskrifter med gresskar

Gresskarpai the American way

Har du ikke smakt pumpkin pie før? Da er det virkelig på tide – og den klarer du helt fint å lage selv!

Du trenger: 190 g hvetemel, 55 g sukker, 125 g smør som er kaldt og i terninger, 1 stk eggeplomme, 1 ss vann som er iskaldt, 500 g gresskar som er skrelt og i skåret i terninger, 65 g brunt sukker, 1 ss potetmel, 2 egg, 1,5 dl Vikingmelk, 2 ss sirup, 0.5 ts kanel, 0.5 ts muskatnøtt, 0.5 ts malt ingefær, kremfløte, vaniljesukker, kanel.

Slik lager du gresskarpai: 

1. Forvarm ovnen til 200 grader, og sett et stekebrett klart i ovnen.

2. Sikt sammen hvetemel og sukker til paideigen i en kjøkkenmaskin. Ha i smøret, og kjør dette sammen til det er som fine brødsmuler.

3. Ha i eggeplommene og isvannet, og kjør videre til deigen er så vidt blandet sammen. Ta deigen ut av maskinen og kna den sammen med hendene til den er jevn og glatt.

4. Form deigen til en liten ball og pakk den i plastfolie. La hvile i kjøleskapet i en halv time.

5. Smør en paiform (20 cm i diameter). Kjevle ut paideigen og kle paiformen med den. Trykk deigen ned langs kanten slik at det ser pent ut rundt hele.

6. La den hvile i kjøleskapet i en halv time. Dekk paibunnen med bakepapir i bunnen og hell over ukokt ris. Stek paibunnen i ti minutter - før du tar ut både bakekpapir og ris, og steker videre i 10-12 minutter eller til paibunnen er sprø og gyllen. Ta paibunnen ut og avkjøl den.

6. Kok gresskarbiter møre i en stor kjele med vann. La dem renne godt av seg og mos dem med en stavmikser. Avkjøl.

7. Sett ovnen til 180 grader.

8. Bland sammen sukker og potetmel i en bolle. Pisk inn eggene, Vikingmelken, gresskarmassen, sirup og krydder.

9. Hell fyllet i paibunnen og stek i 40 minutter eller til fyllet har stivnet. Avkjøl og la den stå i kjøleskapet i en times tid.

10. Pisk så sammen kremfløte og vaniljesukker til en myk krem - og sikt til slutt litt kanel over paien, og server med myk vaniljekrem. Yum!

Kilde: Godt.no

Forresten - her er 7 enkle snacksretter du bare må prøve til rødvin i høst.

Gresskarmuffins med glasur

Spesielt praktisk hvis du allerede har innmaten fra et uthulet gresskar liggende. Og forresten - denne oppskriften kan også brukes med gulrot istedenfor gresskar! Oppskriften gir cirka 12 muffins.

Dette trenger du: 225 g mel, 1 ts bakepulver, 1 ts malt ingefær, 1 ts malt kanel, 1,5 dl solsikkeolje, 1,5 dl rømme, 225 g sukker, 2 store egg, 125 g gresskarkjøtt, revet, 75 g valnøtter, hakket, Glasur, 200 g kremost naturell, 50 g smør, romtemperert, 75 g melis, 1/2 ts vaniljesukker.

Slik lager du gresskarmuffins

1. Varm ovnen til 200 ºC.

2. Sikt sammen mel, bakepulver, ingefær og kanel i en bolle.

3. Visp sammen olje, rømme, sukker og egg. Hell væsken over det tørre, tilsett valnøtter og gresskar og bland godt.

4. Fordel røren i 12 former og stek muffinsene i 15-20 minutter. Avkjøl.

5. Visp sammen kremost og smør til glasuren. Tilsett melis og vaniljesukker og rør til glasuren blir glatt og jevn. Fordel glasuren på muffinsene – og server!

Kilde: NRK. 

Bakt gresskar med brie

Ja, takk. Gresskar passer supert å bake sammen med andre rotgrønnsaker som gulrot, søtpotet, rødbeter og poteter.

Dette trenger du: 1/2 gresskar (gresskarkjøttet), 4 gulrøtter, 1/2 søtpotet, 1 løk, 10 små poteter, en god brie, 6 hvitløkfedd, 2 ss olivenolje, timian, salt og pepper.

Slik lager du bakt gresskar med brie: 

1.  Del alle grønnsakene i like terninger. Bland alt sammen med olivenolje, salt, pepper og timian. 

2. Bak grønnsakene i ovnen på 225 grader i cirka 20 minutter. Serveres med en god brie.

Perfekt tilbehør til kjøtt eller kylling hele høsten gjennom!

Kilde: NRK. 

Pssst, slik lager du Hailey Biebers Lemontini-drink hjemme.

Gresskarhummus - høstens beste dipp

Passer perfekt til falafel, pitabrød, rå grønnsaker, tortillachips, ost og kjeks, eller på pizza!

Dette trenger du: 4 dl kikerter (enten 1 boks hermetiske eller 2 dl tørka som du bløtlegger og koker selv), 2 dl gresskarpuré, 2 ss kaldpresset raps- eller olivenolje, 3 ss tahini, 2 hvitløkfedd, 1/2 sitron, 1 ts salt, 1/2 ts spisskummen, 1/2 ts paprikapulver - eventuelt noen gresskarkjerner til å ha på toppen.

Slik lager du gresskarhummus: 

1. Ha alle ingrediensene i en foodprocessor og kjør til det er helt jevnt. Smak eventuelt til med litt mer hvitløk, sitron og/eller salt.

2. Serveres i skål eller på tallerken, topp gjerne med litt ekstra paprikapulver, gresskarkjerner og eventuelt litt ekstra olje. Holdbar i kjøleskap i én uke.

Vil du lage gresskarpuréen selv fra bunnen, se her.

Kilde: NRK. 

Les også: Verdens beste snacks - karamellpopcorn

Ja, takk! Meld meg på nyhetsbrevet

Powered by Labrador CMS