Alt du trenger vite om eksfoliering av huden din!

Hva slags type eksfoliering passer for din hud og hvor ofte bør du egentlig skrubbe og peele huden din? Les vår nye hudspalte med Skincity her!

Publisert Sist oppdatert

Eksfoliering:

I annonsesamarbeid med Skincity

Vi er så stolte over vår nye hudspalte her på ELLE.no, som vi har i samarbeid med Skincity, som er en online hudpleieklinikk.

I denne spalten gir vi deg alt du trenger å vite om hud og hudhelse – presentert av Skincitys egne hudterapeuter.

Fikk du med deg spalten om tørr vinterhud? - Les den her!

Neste tema ut er eksfoliering:

I denne spalten har vi stilt Skincitys hudterapeut Sunniva Grane alle spørsmålene vi har rundt eksfoliering – og med disse gode rådene er du garantert en renere, penere og – ikke minst – mer glødende vinterhud!

Alt du trenger vite om eksfoliering

Hvilke ulike typer eksfoliering finnes og hva er forskjellen på disse?

Tri Active Exfoliating Masque fra iS Clinical gir huden en multifunksjonell peeling ved hjelp av både syrer, enzymer og milde peelingkuler.

– Vi skiller mellom det vi kaller fysisk eksfoliering, som er peeling-produkter som fysisk løser opp i gamle hudceller som ligger på hudoverflaten, og kjemisk eksfoliering, som handler om at ulike ingredienser i peeling-produktet både løser opp bindingene mellom de gamle hudcellene på hudoverflaten, og setter fart på cellefornyelsen for å få de til å falle av raskere. Effekten av en fysisk eksfoliering skjer altså der og da, mens den kjemiske eksfolieringen skjer over tid.

Hvilke syrer passer hvilke hudtyper?

En skrubb med små korn som masseres over huden, er et eksempel på en fysisk eksfoliering, og selv om denne type peeling har vært populær i lang tid grunnet den umiddelbare følelsen av mykere hud, har kjemiske peeling-produkter blitt mer populære den siste tiden. De kjemisk-peelende-ingrediensene kan være tilsatt i en toner, i et serum eller i en ansiktsmaske – og brukes gjerne over lengre tid for å oppnå den peelende effekten. Dette gjør at de kan være mildere mot huden, og også brukes av en typisk sensitiv hud. De typiske skrubbene kan derimot være svært røffe mot huden og kan til og med skape små rifter på tynn hud eller hud med kviser.

Daily Peel Pads fra Neostrata er smarte pads dynket i AHA-syre som man enkelt stryker over huden. Perfekt for en grovere hud!

De mest brukte syregruppene innen hudpleie er AHA-syrer, PHA-syrer og BHA-syrer.

Moisture Glow Pads fra SKINCITY skincare er fuktivende pads som samtidig gir en lett peeling, for å få frem en glødende hud.

AHA-syregruppen inneholder mange kjente syrer, som glykolsyre, melkesyre og mandelsyre. Dette er syrene for deg med tørr eller moden hud, som vil sette fart på cellefornyelsen ved å behandle pigmenteringer, arr, linjer og rynker. Dette er syrer som vil binde fuktighet og gi huden en ny og sunnere glød.

Skin Perfecting 2% BHA Liquid fra Paula’s Choice er kanskje det mest kjente BHA-produktet, og ikke uten grunn!

PHA-syrer er milde syrer som beveger seg saktere inn i huden, og som dermed fokuserer mer på å binde fuktighet enn å direkte eksfoliere huden. Dette gjør PHA-syre perfekt for en sensitiv eller tørr hud, eller for deg med rosacea eller eksem.

Hvor ofte bør man eksfoliere huden?

BHA-syre eller salisylsyre som det heter på norsk, er kanskje den mest populære syren for tiden. Dette er syren for deg med en fetere hud, eller for deg med kviser og hudormer. Den trenger ned i porene og løser opp talg, samtidig som den jobber antiinflammatorisk, noe som behandler eksisterende kviser og forebygger nye.

Bioclear Face Lotion fra Jan Marini inneholder både AHA- og BHA-syre, og påføres etter rens hver kveld – etter tilvenning.

– Å være for ivrig med eksfolieringen vil ikke føre til en enda jevnere eller mykere hud, tvert imot vil det oftere føre til en stresset hud i ubalanse. Følg alltid produktets bruksanvisning. Når man begynner å bruke en ny eksfoliering bør man trappe opp bruken gradvis, og alltid starte med å bruke den kun én gang i uken. Hvor ofte man bør eksfoliere avhenger av produktet, men en generell pekepinn er 1-3 ganger i uken.

Det finnes også leave on-produkter som kan brukes hver dag etter tilvenning, som Bioclear Face Lotion fra Jan Marini!

Hva med til kroppen? Finnes det ulike typer eksfoliering der også?

Grapefruit Body Scrub fra Kiehl’s er en effektiv kroppsskrubb som samtidig gir en herlig duft og etterlater huden fuktet.

AHA/PHA Clear Skin Body Resurfacer fra SKINCITY skincare er en lett gele-krem som aktivt behandler ujevn hudtone, tørrhet og andre aldringstegn på kroppen og 2% BHA Body Smoothing Spot Exfoliant fra Paula’s Choice er en effektiv bodylotion laget spesielt for å behandle kviser og urenheter på kroppen.

– Huden på kroppen er ofte tykkere og grovere enn huden i ansiktet, og kan derfor tolerere mer kraftfulle skrubber. Har man en typisk ru og tørr hud på kroppen, er ofte den ideelle kombinasjonen å bruke både en fysisk eksfoliering for å virkelig få opp sirkulasjonen og få bort de gamle hudcellene. Deretter kan du legge til en kjemisk eksfoliering som er mer rettet mot det man ønsker å behandle. Har man for eksempel kviser på rygg og bryst, kan det være fint å legge til et kroppsprodukt med BHA-syre på disse områdene. Og sliter man med nupper (keratosis pilaris) på overarmer og lår, er et kroppsprodukt med AHA-syrer perfekt å påføre der!

Det finnes også ulike styrker når det kommer til peeling. Kan man bruke sterkere saker hjemme, eller bør man gjøre det i salong. Og hva gjør disse sterke syrene egentlig med huden din?

– Hvilken % som står på peelingproduktet sier overraskende nok ikke så mye om hvor sterk syren er. Det er nemlig viktigere hvor lav pH-verdien på syren er. Et produkt med svært lav pH-verdi og lav % syre kan være mer effektivt enn et produkt med høy % og høy pH! De syrene man kan kjøpe som privatkunde er helt trygge å bruke, uansett hvor høy % som står på flasken, så lenge man følger bruksanvisningen nøye. Men det finnes også spesielle syrepeelinger som kun utføres i en salong eller klinikk, hvor en hudterapeut nøye tilpasser behandlingen og virketiden til din hud. På Skincity.com kan du få gratis rådgivning av Skincitys egne hudterapeuter, og du velger selv om du vil sende en mail, chatte eller ringe! Lyst på en gratis hudanalyse av din hud? Ta en gratis hudtest her!
Powered by Labrador CMS