Slik har du ikke sett Pamela Anderson før

Hollywood-veteranen har arbeidet i snart tre tiår for å fremme dyrs rettigheter og øke bevisstheten om bærekraftig livsstil.

Publisert Sist oppdatert
Mange vil nok alltid huske henne som den ultimate «blonde bombshell» fra den klassiske TV-serien Baywatch, men Pamela Anderson (52) har selv lagt sitt fokus på dyrenes rettigheter og blitt en dedikert aktivist. Hun har samarbeidet med PETA i 25 år, og fått tittelen «æresdirektør». I tillegg har hun etablert en stiftelse under eget navn, der hun nylig har tilbudt seg å adoptere hver eneste hund fra Texas A&M Universitys laboratorium i et forsøk på å stoppe dyretesting. Hennes suksess medførte at selv USAs førstedame sluttet å bruke pels. Vår stemme går derfor til Pam! Den Cambrigde-utdannede modellen jobber målrettet for å lette på våre globale miljøutfordringer.

Pamela Anderson: Æresdirektør i PETA

Hva fikk deg til å starte ditt veldedige arbeid?
– Jeg har dedikert livet mitt til de svakes rettigheter – dyr, flyktninger og de sårbare i samfunnet i 25 år, og har vært involvert i organisasjoner som PETA og Sea Shepherds. Min egen stiftelse er fortsatt ikke så aktiv som jeg skulle ønske, men jeg jobber med saken. Faktisk er jeg en elendig fundraiser, og bruker ofte av egne ressurser. Det gjelder både tid, penger og egne plattformer – alt for å øke bevissthet, men jeg kunne gjort mye mer. I min hjemby på Vancouver Island har jeg engasjert meg i saker for lokalsamfunnet, som avvikling av fiskeoppdrettsanlegg, veganske mattilbud for hjemløse, og å oppfordre mennesker til å registrere seg for å stemme. Marginaliserte samfunn må også bli hørt. Jeg har hatt gleden av å møte mange fantastiske mennesker som har møtt motgang. Vi må ha mer empati for avhengighet, og tenke med hjertet. Endelig er medfølelse på moten – men vi kan ikke gi oss der. Vi må fortsette å kjempe hardere hver eneste dag, og fortsette å tilegne oss kunnskap.
Fortell om deres nåværende mål og prosjekter...
– Akkurat nå handler det om viktigheten av formidling. Jeg prøver å promotere en vegansk livsstil og bruker kun cruelty-free og bærekraftige produkter. Sammen kan vi gjøre en forskjell, men det er fortsatt mange kamper som gjenstår.
... og hva gir deg håp?
– Jeg elsker å møte mennesker som er i ferd med å gjøre en forandring for miljøet, enten det er at de legger om til en vegansk livsstil eller ønsker å stemme på en «grønn» politisk kandidat – de som er åpne for å tenke annerledes. Det gir meg håp.
Hvordan har samtalen rundt miljøutfordringer forandret seg de siste årene, etter din mening?
– Jeg tror nok mange fortsatt sier det de tror andre vil høre. Ord er meningsløse, det er handling som betyr noe. Alle vet at vi er i en klimakrise.
Dersom du var "verdens president" - hvilke lover eller endringer ville du iverksatt for å gjøre verden til et bedre sted?
– Da ville jeg bestemt at vi skal la havene være uberørt i 50 år, slik at de kan helbredes. – At vi skulle slutte å produsere plast og kun resirkulere det som allerede finnes. – At vi skulle sette alle dyr som lever i bur og akvarier fri. – At ingen skulle spise verken kjøtt eller fisk. – At alle fengsler ville vært veganske, og fokusere på re-integrering. – At alle skulle få tilgang til helsevesen og gratis utdanning. – At vi kunne distribuere rikdom bedre og åpne grenser. – At vi skulle hatt fokus på fornybar energi. – At vi ikke lenger er avhengig av fossilt brensel. Ingen flere kriger. Dersom jeg var «verdens president» ville jeg skapt paradis.
Powered by Labrador CMS