Jeg trenger en detox!

Fredagsjenta har møtt seg selv i døra – eller skjermen?

Publisert Sist oppdatert

Jeg trenger en detox! Og nei, jeg mener ikke en detox hvor jeg skal sulte meg selv på grønne juicer i 7 dager, nei nei nei! Jeg trenger en detox fra skjerm.

Dette gjør så vondt å skrive, men denne uken har jeg hatt i snitt 6,5 timer med skjermtid. Og det er bare den ene skjermen!! Det er for dumt! Det aller verste er at det er 10% mindre skjermtid enn forrige uke. Jeg spyr.

Aldri i mitt liv har jeg hatt mer skjermtid enn nå. Jeg er avhengig, fullstendig hekta og det er så flaut å innrømme det! Covid-19 har mye av skylden for de ekstreme tilstandene som er akkurat nå. Likevel er dette noe jeg har tenkt på lenge før Covid.

God morgen, skjermen!

Telefonen er det første jeg sjekker om morgenen, før jeg såvidt har fått opp øynene. Jeg sjekker barnehage-appen om det er en spesiell beskjed jeg har glemt. Greit nok, men det stopper ikke med det. Instagram, Snapchat, mail, WhatsApp, ja til og med Facebook (hvor det aldri skjer noe som helst). Antall vekkinger på iPhonen før kl er 10.00 – 25 stykker. Hva søren har jeg sjekket 25 ganger før klokken er 10.00 om morgenen?

Allerede før jeg har spist min egen frokost, vet jeg hva 20 andre mennesker har spist. Jeg kaster meg på, og tipser mine følgere på Instagram om hvordan de kan slenge barnas yoghurt rester oppi smoothien sin for å minske matsvinn. Strålende fornøyd med å muligens ha reddet noen yoghurtrester over det ganske land går jeg mot Macen.

iPhonen er selvfølgelig med, nå har jeg plutselig et lite "lan" med meg selv hvor jeg jobber på Macen og lar meg distrahere av telefonen. Scroller, jobber, scroller, jobber, scroller, jobber. Henter barna i barnehagen og bruker en eller annen skjerm som barnevakt mens jeg lager middag.

Ingen regel uten (mange) unntak

Eplet faller ikke langt fra stammen. Ikke lov med skjerm ved middagsbordet. Det er en regel jeg syns er fin å ha. Med mindre vi spiser på restaurant så klart! Da er det en nødvendighet for å beholde et levelig lydnivå for alle rundt oss. Men, hjemme er det ikke lov. Med mindre Sebastian eller jeg venter på en mail og “bare må sjekke” selvfølgelig. Ingen regel uten (mange) unntak?

Etter middag prøver jeg å sette i gang en lek for barna som ikke inneholder skjerm. “Det er nok skjermtid for i dag” sier jeg. Jeg tenker på alle overskriftene jeg har sett om barn og skjerm “Får barn dårligere sosiale evner av mye skjermtid?”. “Hvor mye tid kan barnet ditt bruke foran skjermen?”, “Slik unngår du konflikter med barna om skjermtid”.

Vi pusler, tegner, leker med dukker, biler og har rollespill hvor jeg er babyen og datteren min er mamma. Det er den beste leken, for da skal jeg ligge på sofaen og bare være baby. Imens hun styrer og ordner for meg sjekker jeg tlf 3-4 ganger. For en hykler jeg er. Dette skulle være skjermfri-tid.

Scrolle, scrolle, scrolle

Når barna legger seg går jeg videre til husets 3. skjerm: “The OG” av alle skjermer – TVen. Telefonen er selvfølgelig også med. Her blir jeg ofte sittende hele kvelden. En serie jeg egentlig digger ruller i bakgrunn, men likevel brukes telefonen flittig. Jeg shopper fra den, FaceTimer med den, jobber litt til, scroller, scroller og scroller.

Plutselig kommer jeg på hva jeg egentlig gjør – jeg ser jo på TV! Må spole litt tilbake i serien, jeg har visst gått glipp av en spennende scene. Heldigvis har jeg fått med meg hva de samme 20 kontoene jeg så spise frokost, ser på sin TV i kveld. Jeg spoler tilbake og prøver på nytt.

Etter “bare èn episode til” tre ganger er det leggetid. Den kjære telefonen er selvfølgelig med. Det er jo tross alt det siste jeg sjekker før jeg legger meg. Scrolle, scrolle, scrolle. Det kan jo hende det har skjedd noe da jeg pusset tenner og renset ansiktet mitt?

Nå er det nok!

NÅ ER DET NOK! Jeg kan ikke holde på sånn som dette. Fra og med i dag begynner detox.

Jeg har satt av skjermfri tid fra 21:00-09:00 på telefonen, og den totale skjermtiden må drastisk ned. Jeg bruker telefonen mye til jobb, men det kan ikke lenger være en unnskyldning for å scrolle like mye. I motsetning til juice-detoxer håper jeg denne gir langvarige resultater.

Sleng dere gjerne på. Jeg gir dere en update neste uke. Ønsk meg lykke til!

Ha en nydelig fredag <3

Xx Nikoline

Powered by Labrador CMS