skjønnhet

Det er dette vi spør frisørene mest om

Vi spurte hårekspertene hvilke spørsmål de får aller mest fra frisørstolen.

Du er ikke alene om å være over gjennomsnittet opptatt av manken!

Publisert Sist oppdatert

Hår er en big deal, enten vi liker det eller ikke. Få ting føles bedre enn en god hårdag, og i motsatt fall, få ting kan få deg til å føle deg mindre fresh enn når håret "ikke vil". Ifølge hårekspertene, er vi mange om å slite med og bekymre oss for de samme tingene når det gjelder håret vårt. Det er nemlig flere spørsmål som går igjen når vi sitter i frisørstolen.

To håreksperter deler hva det er vi spør aller mest om - og svarer. Heldigvis!

Johanna Mbye, Creative Educator i Nikita Hair, og Malene Stølen, eier Meraki Studio, kan bekrefte at vi lurer på mye av det samme om hår.

"Hvor ofte burde jeg vaske håret?"

- Prøv å unngå å vaske håret for ofte da det stripper hår og hodebunn for naturlige oljer, og da kan det lett bli blir tørt og irritert, sier Mbye.

Det er derimot helt ok å skylle håret mellom vasker - og du kan fint droppe sjampoen innimellom. Ikke mer enn annenhver dag eller 2-3 ganger i uken er å anbefale.

- Det er veldig individuelt når man har behov for å vaske håret på grunn av alt fra hvor mye stylingprodukt har man i håret, treningsvanene man har, og om man har tynt eller tykt hår, minner hun.

Ikke vask håret for ofte - og tenk på hvilke vaner og behov du har.

"Skal jeg vaske håret før jeg farger det?"

Her merker Mbye at mange er usikre. 

- Svaret kan være både ja og nei. For mye produkter i håret før farging, kan påvirke resultatet og i verste fall kan fargen blir ujevn. Samtidig kan det være lurt å ikke komme med helt nyvasket hår fordi de naturlige oljene i hodebunnen fungerer som en beskyttelse mot hodebunnen din, forklarer hun.

- Så jeg pleier å si: ikke kom med helt nyvasket hår, men ikke bruk produkter i håret før du skal til frisøren for å farge det, sier Mbye.

"Hva koster frisørbehandlingen?" 

Både Stølen og Mbye merker seg at vi er opptatte av pris og tilleggspriser når vi sitter i frisørstolen.

- De aller fleste frisørsalonger oppgir en "fra-pris" på behandlingene de tilbyr, fordi pris må beregnes både ut fra utgangspunktet ditt og hvordan du ser for seg det ferdige resultatet, minner Stølen. 

- Vi kan oppgi en cirka-pris beregnet på gjennomsnittlig bruk av tid og varer, men i noen tilfeller kan det ta lengre tid, og det påvirker prisen, legger hun til.

Stølen anbefaler at du booker en konsultasjonstime først dersom du er usikker på hva du vil gjøre med håret, eller har et budsjett å forholde deg til.

- I mange tilfeller kan vi finne behandlinger som koster mindre, men som gir deg en stor forandring likevel, tipser hun.

Mbye merker seg at flere og flere tenker på pris - naturlig nok.

- Flere og flere blir mer bevisste på hva de faktisk betaler for. Dette tenker jeg henger sammen med både pandemi og de store prisøkningene vi har hatt de siste årene. Her må vi være tydelige med kundene våre, mener Mbye.

"Hva koster det for hair extensions?"

Og apropos pris: Stølen kan trekke frem dette som et av de vanligste spørsmålene hun møter. Derimot finnes det ikke ett enkelt svar på dette - men å starte med en konsultasjonstime kan gjøre deg noe klokere.

- Det er mye å ta hensyn til med hair extensions. Alle har forskjellig utgangspunkt, behov og ønsker. For eksempel, har vi tape extensions fra Marvelous Hair Extensions som tilbyr unike hårfarger og forskjellige lengder- noen trenger kun én pakke med 30 cm for å gjøre håret tykkere, mens andre trenger 5 pakker med 50 cm for å få lengre hår. Derfor varierer prisen ganske mye, forklarer Stølen.

Frisørene merker seg at vi er bevisste på hva vi betaler for når vi sitter i frisørstolen.

"Må jeg bruke balsam?"

Ja, mener frisørene.

- Vi anbefaler å bruke balsam fordi det gir håret fuktighet og «lukker» igjen hårstrået så det ytterste laget på håret ikke står å «spriker», forteller Mbye.

Dette gjør at balsam hjelper balsamen med å beskytte håret mot ytte påvirkninger. Det blir også mindre statisk, og lettere å jobbe med. 

- Husk å påføre balsamen i lengdene dine, og ikke i hodebunnen. Jeg tror grunnen til at dette spørsmålet kommer igjen og igjen nok er at mange ikke tror balsamen er så viktig, eller at den tynger ned håret når de helst ønsker volum, sier Mbye.

Les også: De beste hårmaskene for tørt hår. 

"Hvordan får jeg håret mitt til å vokse raskere?"

- Vi kan ikke få håret å vokse raskere, men vi kan hjelpe håret til å holde på fylde og bli lenger, påpeker Mbye.

Det finnes en rekke gode tips som kan bidra til sunn hårvekst.

- Klipp er alltid viktig, så håret ikke blir slitt og tugger seg oppover. Et sunt kosthold og kosttilskudd kan hjelpe håret å holde seg sunt og strekt, så det får muligheten til å vokse lenger. Hodebunnsmassasje stimulerer hårsekkene, noe som i sin tur stimulerer hårveksten, tipser Mbye.

Mange ønsker seg tips til raskere hårvekst og lengre hår, forteller frisørene.

"Hvorfor får jeg så fort fett hår?"

Ifølge Stølen, er det mange ulike faktorer som kan gi deg fett hår. 

- Hør med frisøren din om hvilke hårprodukter som er best til din hårtype. Ellers er det viktig å huske at det er shampo som skal i hodebunnen -  og sjamponer gjerne håret to ganger -  mens balsam eller kur kun skal påføres i lengdene, forklarer Stølen.

Ellers, er det faktisk slik at det å lufttørke håret etter vask kan gjøre at det blir fortere fett!

- Vi anbefaler at du føner håret tørt etter vask, og at du bruker en god hårføner som blåser godt. Ha så i gode stylingprodukter som gir ekstra volum, tipser Stølen. 

Les også: Kan du dette tørrsjampo-trikset? 

"Jeg mister hår, hvordan kan jeg stoppe det?"

Stølen minner om de vanligste grunnene til hårtap: Har du gått gjennom en periode med mye stress? Har du vært syk i det siste? Har du vært gjennom noen hormonelle endringer, for eksempel etter fødsel eller på grunn av overgangsalder? Andre årsaker kan være medisiner, dårlig kosthold, eller fysiske eller psykiske påkjenninger.

- Det kan være lurt å forberede kroppen og håret hvis du vet at du går inn i en hektisk periode. Start gjerne i forveien med gode hårprodukter som pleier hårsekker og hodebunn, og ta gjerne hårvitaminer som hjelper mot hårtap, tipser Stølen. 

- Hvis du allerede opplever håravfall, kan du motarbeide og kanskje stoppe håravfallet ved å gjøre det samme. Massér hodebunnen godt når du sjamponerer håret og la shampoen virke noen ekstra minutter, så den kan trekke inn i hårsekkene for å gi godt med pleie, sier hun.

- Og husk at det tar litt tid før du kan se gjenvekst av hår - det skal gro ut av hårsekken først og komme ut fra hodebunnen! Dette kan ta 1-3 måneder, legger Stølen til.

Mbye minner også om at det er normalt å miste en del hår til daglig - og det er normalt at dette kan øke i perioder.

- Mange er nok redde for å miste mye hår, så derfor kommer dette spørsmålet om og om igjen. Men det er noe vi alle gjennomgår til tider, minner hun.

Mange blir stresset om de mister mer hår enn ellers.

"Hva kan jeg gjøre med tørr hodebunn og flass?"

Stølen mener det finnes mange gode hårprodukter for behandling av ubehag i hodebunnen, som tørrhet, kløe eller flass. 

- Mange vet ikke at det kan være så enkelt som å skifte shampo eller bruke pleiende produkter tilpasset hodebunnen, sier hun.

- Vi er som regel veldig flinke med å pleie ansiktet vårt, med en god rens, peelinger og masker. Tenk at hodebunnen også trenger godt med pleie, legger Stølen til.

Og faktisk, finnes det en drøss av produkter å velge i.

- Vi har for eksempel forskjellige sjampoer som kjøler ned hodebunnen hvis du er sensitiv, eller som renser ekstra godt, eller en god peelingskrubb som tar bort flass og tørre partier. Jeg ser dessverre at det er mange som går i lang tid uten å vite at det finnes alternativ for å kvitte seg med problemet! forteller hun.

Les også: 3 serum som pleier håret og hodebunnen. 

"Hvordan vedlikeholder jeg hårfargen?"

Mbye mener du må velge produktene dine nøye.

- For å bevare fargen er det viktig å bruke produkter med fargebevarende egenskaper, sier hun.

- I tillegg, bør du være flink til å bruke hårkurer og leave-in-produkter som beskytter mot både varme og UV-stråler. Fargen kan falme raskere hvis håret utsettes for sollys uten UV-beskyttelse, hvis du bruker varmestylingsverktøy hyppig, eller vasker håret med for varmt vann. Et nyttig tips er å vaske håret med lunkent vann, anbefaler Mbye.

"Hvor ofte bør jeg klippe håret?"

- Regelmessig klipping er viktig for å holde håret sunt og friskt, men hvor ofte avhenger av hårtypen du har, og eventuelle behandlinger som kan svekke det. For kortere frisyrer som krever mer vedlikehold, anbefaler jeg å klippe håret hver 4-6 uke. For lengre hår som ikke trenger like hyppige justeringer, kan det være tilstrekkelig med klipp hver 6-12 uke, forklarer Mbye.

Les også: Cowboy glam er alt vi vil gå i nå

Powered by Labrador CMS