kultur

– Derfor trigges unge mennesker av OnlyFans

– Alle ønsker og trenger oppmerksomhet, «likes» og aksept, forteller Marie Kristiansen, serieskaper av Delete Me.

Publisert

For serieskaper Marie Kristiansen har tematikken som omhandler hvordan kvinner representeres og seksualiseres i populærkulturen, vært gjennomgående for hele hennes karriere, men med serien Delete Me utforsker hun hvordan internett og sosiale medier har bidratt til å forsterke dette.

I forkant av intervju med hovedrolleinnehaveren i serien, Sofia Tjelta Sydness (som kan leses her), ringer jeg Kristiansen for å høre om seriens bakgrunn og hennes tanker om tematikken. Det var egentlig ikke etter planen å ta opp så mye av tiden hennes, men samtalen varer i nesten en time. Dette er et tema som både engasjerer og som heller ikke har noen klar konklusjon. Da er det vanskelig å «holde det kort».

Serieskaper av Delete Me, Marie Kristiansen.

– Fra første til andre sesong følger serien på mange måter den naturlige utviklingen som har skjedd innenfor sosiale medier. I første sesong handler det om hvordan innhold av seksuell karakter deles ufrivillig, mens i andre sesong har det gått noen år, og det har utviklet seg til at man faktisk selger dette innholdet frivillig. Og hvorfor er det sånn? Det kan ha noe å gjøre med at grensene skyves allerede i første sesong, og at man da med tid endrer oppfatning av hva man er villig til å dele. Før var det media som var den store stygge ulven som portretterte kvinner, men nå representerer vi oss selv og velger selv i mye større grad hvordan vi vil presentere oss.

– Når det er sagt, så handler det også om at det finnes et marked som vi frir til, og hvorfor velger vi å gjøre det? Jo, fordi alle ønsker og trenger oppmerksomhet, «likes» og aksept. Jeg begynte arbeidet med serien fordi jeg var nysgjerrig på hvordan det var å være kvinne i «sosiale medier generasjonen», og vokse opp i en verden hvor det er «fritt beite». Du trenger ikke lenger å være kjent for å føle på skammen over at sex-videoen din blir spredt.

Slik fungerer OnlyFans

I sesong to er OnlyFans et sentralt tema, men veien er kort til problematikk som «catfishing» (journ.anm. forfalskning av identitet og/ eller innhold på nett, ofte rettet mot et spesifikt offer) og invitasjoner til «sugar dating» (journ.anm. en «relasjon» der en person, ofte godt bemidlet, betaler en annen person for selskap og i noen tilfeller også sex). Som en del av sin research til serien har Kristiansen intervjuet flere, både menn og kvinner, som har OnlyFans som sin inntektskilde. 

– Det som er interessant er at, spesielt med OnlyFans ... Jeg kom jo inn i dette og tenkte at OnlyFans var djevelen, men jeg kunne ikke skrive denne serien med det som utgangspunkt, jeg måtte forstå, noe jeg også etter hvert klarte. Jeg har en mye større forståelse for denne praksisen nå, enn hva jeg hadde tidligere. Og hvilke krefter dette setter i gang.

– Felles for alle jeg pratet med var at de mente at de fikk enormt mye mer oppmerksomhet på OnlyFans, sammenlignet med andre sosiale plattformer, og at dette var noe de ble veldig avhengige av. Samtidig som grensene deres stadig ble forskjøvet, og for mange smalt det også på et tidspunkt – fordi de tråkket over sine grenser uten at de forsto det før det var for sent. Et eksempel er jo scenen i serien der Sanna blir spurt om å filme skrittet sitt for 1000 kroner i sekundet, det er noe som er hentet fra virkeligheten. Hun som fortalte meg om den hendelsen, sa at da hun fikk forespørselen hadde hun tenkt at det ikke var så farlig, og at det uansett ikke var noen som så ansiktet hennes, så da var det greit, men så følte hun likevel i ettertid at det var et overtramp ...

– Et overtramp som hun fysisk utfører på seg selv ...

– Ja, det blir jo sånn. Jeg har også snakket med gutter som har blitt holdt i fangenskap i forbindelse med en «sugar date», eller at de får lov til å dra, men at de ikke kommer seg derfra fordi de befinner seg på et sted der det ikke bare er å hoppe i en taxi, eller at man i verste fall må fly derfra. Og jeg tror også at spesielt nå, hvor det er så stort fokus på dette med luksusvarer i sosiale medier – det var derfor jeg ville ha med alle disse veskene i serien – er det interessant å se hvordan noen oppnår å ha råd til det. Det er vanligvis ikke noe man har råd til som en 20-åring med en vanlig jobb. 

Penger eller bekreftelse?

– Men hvor stor motivasjon opplever du at penger er, blant dem du har snakket med? 

– Det var noe av det som overrasket meg, fordi jeg trodde det handlet om penger, men for de aller fleste handler det om å bli sett. Alle jeg har snakket med er helt vanlige jenter og gutter ... Studenter, og ... For mange starter motivasjonen med en nysgjerrighet, som «hvor mange følgere kan jeg få?» – kanskje for å utforske «hvor digg er jeg egentlig?», men én av faktorene er ofte penger. For mange er jo OnlyFans et «life hack», men kanskje serien etterlater seg et inntrykk av at det ikke er «bare bare».

– Har du pratet med brukere av OnlyFans?

– Nei, dem har han som laget Exit (journ.anm. Øystein Karlsen) tatt seg av, svarer hun og ler.

– Men jeg pleier å si at Delete Me handler om hun jenta man ser i Exit, hun som er et levende sushi-brett. Hva er hennes historie?

Både første og andre sesong (Watch Me) av Delete Me ligger tilgjengelig for streaming på Viaplay nå.

Powered by Labrador CMS