skjønnhet

Denne ingrediensen tar over duftverdenen

Foto: Produsentene

En ingrediens vi kanskje forbinder mest med matlaging?

Publisert Sist oppdatert

Det sies at hukommelsen trigges av dufter, og at luktesansen vår er sterkt forbundet med ulike minner. Enten det er barndomsminner, minner om et spesielt sted, en person eller en bestemt hendelse.

Duft er derfor en veldig personlig greie, da det vil vekke ulike følelser hos den enkelte. De fleste av oss har noen parfymer vi elsker, mens det er andre vi ikke orker lukten av.

Selv om parfyme veldig ofte er basert på smak og behag, vil det alltid oppstå noen trender – slik som med mote.

Oud har vært en ganske klar tendens i en periode, og sandeltre har også hatt sin storhetstid – mange husker vel Santal 33-æraen ...

Nå er det en ny og (veldig) spennende ingrediens som har inntatt markedet: Safran!

Det første man tenker på er vel barndomsminner med lussekatter.

Safrankrokus har delikate fiolette kronblader.

Safran – som mange trolig forbinder mest med baking og matlaging – har en søt lukt. Den har også jord- og høyaktige noter, samtidig som den er krydret og har duftegenskaper som kan minne om lær.

– Det første man tenker på er vel barndomsminner med lussekatter og at det lukter typisk litt sånn krydder med en «sting».

Marthe Hesvik Norheim hos Gimle Parfymeri i Oslo sier at de ser en tydelig «safran-tendens».

– Det vi synes er utrolig spennende nå er at mange av parfymene våre med safran tar denne ingrediensen helt andre steder enn hva vi har sett før. Det er ikke lenger bare en note som settes sammen med andre spicy saker, men nå ser man den i kombinasjon med florale noter (som i Saffron Flower fra Les Soeurs de Noé) eller kaldere, crispe noter som hos Matiere Premieres Crystal Saffron. Vi har falt totalt for disse pafymene, som gir en slags addictive duft man bare ikke klarer å slutte å lukte på. De er både sensuelle, varme, og fulle av karakter. Definitivt noe for den som ønsker å lukte unikt – men også sabla godt!

Vi har vært innom parfymeriet og luktet på safran-duftene, og én ting er sikkert: Safran kan – og bør – brukes til mer enn bare matlaging!

Tom Ford

Noir de Noir, kr 2200.

Les Soeurs de Noé

Saffron Flowers, kr 2550.

Matiere Premiere

Crystal Saffron Eau De Perfum, kr 1995.

Roos Roos

Purple Leather, kr 2395.

Byredo

Black Saffron Eau de Parfume, kr 1550.

Armani Privé

Prive Mille Et Une Nuits Cuir Noar, NOK 2550.

Powered by Labrador CMS