kultur

Bøkene vi vil lese i sommer

Her er noe du garantert kommer til å like!

Publisert

Enten du har planer om å kose deg på hytta i sommer, eller om du skal slikke sol et sted varmt, eller bare trenger en god bok å lese på terrassen – dette er bøkene vi vil lese i sommer! 

Les også: Stor reiseguide –Palma de Mallorca

Bøkene vi vil lese i sommer

Afghanerne

Da Kabul falt og Taliban overtok makten i Afghanistan i august 2021, fikk Jamila plass på det første flyet til Norge. Samtidig inntok krigsherren Bashir hjembyen hennes. En kvinnelig student, med ett semester igjen på universitetet, ble sendt hjem. Der får hun beskjed om å gifte seg med en ukjent mann. I denne boka reiser Åsne Seierstad tilbake til Afghanistan, tjue år etter at hun skrev Bokhandleren i Kabul. Hun forteller historiene til dem som flyktet fra Taliban og dem som ble igjen. Det er historien om hvordan en jente som selv ble nektet utdanning bruker islam for å kjempe for kvinners rettigheter. Om en ung gutt som rømmer hjemmefra for å bli talibaner og kjempe i hellig krig. Og en jente som blir født når vestlige styrker inntar landet, og som tror at hun etter jusstudiene skal få jobbe og være en del av samfunnet. Afghanerne er et nært portrett av tre mennesker som går hver sin vei og et land i krig.

Afghanerne av Åsne Seierstad, kr 249. 

Appelsinlunden

Holly elsker appelsiner, og hun elsker å lage appelsinmarmelade. Nå har hun endelig sjansen til å bytte ut en stressende jobb i storbyen med en drømmejobb i Dorset. Hun åpner "Bitter appelsin", en liten butikk som hyller sitrusfrukten som alltid har inspirert henne. Hollys mor Ella har alltid likt seg i Sevilla. Så hvorfor nøler hun når Holly inviterer henne med på tur for å handle inn produkter til butikken? Hva er hun redd for? Har det noe å gjøre med den gamle oppskriften på spansk appelsinkake som Ella har holdt skjult for familien i alle år? Sevilla er en by full av sol og appelsiner, men livet der kan også være bittersøtt. Vil kjærligheten overleve appelsinlundens mange hemmeligheter?

Appelsinlunden, kr 199 (annonselenke).

Alt det blå på himmelen 

Franske ELLE beskriver boken som en fantastisk overraskelse og et uforglemmelig eventyr.

Ung mann, 26 år, forventet levetid to år fra nå pga. diagnose tidlig alzheimer, klar for å dra ut på en lengre reise. Ønsker selskap på mitt siste eventyr. Kjønn er uvesentlig.

Émile har bestemt seg for å flykte fra sykehuset og all omsorgen fra familie og venner, og legger ut en annonse hvor han søker reisefølge. Til hans store overraskelse er det noen som svarer. Tre dager senere, ved bobilen han har leid i all hemmelighet, møter han Joanne, en ung kvinne med en stor, svart hatt, som bare har med seg en ryggsekk og som ikke oppgir noen grunn til å ville bli med på tur.

Og dermed legger de ut på en vakker reise. På hvert stopp – hvor de blir kjent med både hverandre og med fremmede – utvikles glede, frykt, vennskap og kjærlighet som sakte, men sikkert bryter ned Émiles smerte.

Alt det blå på himmelen, kr 349 (annonselenke).

Vi er ikke her for å ha det morsomt

Nina Lykke gjør det igjen – denne boken er et must å lese!

Knut er en middelaldrende forfatter som aldri har kommet tilbake på nivå med suksessromanen han skrev tyve år tidligere. Med det siste romanforsøket sitt ville han imøtegå anmeldernes beskyldninger om at han løper den hvite, privilegerte middelklassens ærend, men redaktøren var ikke imponert, og boken kom aldri ut. Nå er Knut invitert til litteraturfestivalen på Lillehammer, riktignok som stand-in, men likevel. Knuts nabo og eneste omgangsvenn Frank skal få være med og bo gratis på hotellrommet på Breiseth; i det hele tatt har Knut planer om å tyne mest mulig ut av denne festivalen, siden han endelig har fått en slags ny sjanse.

Vi er ikke her for å ha det morsomt, kr 179 (annonselenke).

I syndens tid 

Vanvittig interessant lesning, skrevet av den indiske forfatteren Deepti Kapoor!

Klokken tre en morgen i New Dehli treffer en Mercedes fortauskanten i altfor høy fart, og på et øyeblikk er fem uskyldige mennesker døde. Det er opptakten til historien om den mektige Wadia-familien. I skyggen av luksuriøse eiendommer, ekstravagante fester, skitne forretninger og korrupte politikere blir tre menneskers liv bundet sammen i en farlig knute. 

Ajay er den vaktsomme tjeneren fra fattige kår som blir en av families mest betrodde menn. Den forkjælte playboyen Sunny er imperiearvingen som bare har ett eneste mål for øyet, nemlig å knuse faren sin. Og vakre, frigjorte Neda er den nysgjerrige journalisten som blir fanget i spennet mellom sin moral og sitt begjær. Denne thrilleren av en familiesaga tar leseren med fra Uttar Pradesh' støvete landsbyer til det pulserende storbylivet I New Dehli.

I syndens tid, kr 375 (annonselenke).

Å vanne blomster om kvelden 

Denne boken har høstet enorm suksess og har blitt omtalt som den vakreste boken i verden. 

Corriere della Sera Violette lever et stille liv som gravlundsvokter i en landsby i Bourgogne. Hun vanner blomster og steller alle gravene, og vet nøyaktig hvem som ligger begravet hvor. Bare én uke i året tar hun fri, for å reise til kysten og svømme i havet. Til hverdags er den stillferdige Violette omgitt av gravstøtter, blomster, katter og sørgende, men hun omgås også den lokale sognepresten og gravlundens tre gravere. Flere ganger om dagen stikker folk innom kjøkkenet hennes for å få en kopp kaffe, litt portvin eller noen trøstende ord. Men Violette har også sin egen sorg å bære på. Hvor har det blitt av ektemannen og datteren, og hvorfor er hun så ensom? 

Valérie Perrin var en forholdsvis ukjent forfatter da denne boken ble utgitt. Likevel ble den en enorm suksess og publikumsfavoritt, takket være dedikerte bokhandlere og begeistrede lesere. Over 1 million eksemplarer er til nå solgt i Frankrike, og i 2020 ble den Italias store «lockdownroman» og årets mest solgte bok, og den ble omtalt i italiensk presse som «den vakreste boken i verden».

Å vanne blomster om kvelden, kr 229 (annonselenke). 

Atlas – Historien om Pa Salt 

Dette er den åttende og siste boken i Lucinda Rileys serie om De syv søstre, og endelig blir seriens store spørsmål besvart: Hvem var Pa Salt, og hvorfor adopterte han de syv søstre? 

Atlas - historien om Pa Salt spenner over et helt liv med kjærlighet og tap, den krysser grenser og hav og fører serien De syv søstre frem til en fantastisk, uforglemmelig avslutning. 

Paris, 1928 En gutt blir funnet, forkommen og døden nær, og en vennlig familie tar seg av ham. Den stille, talentfulle gutten blomstrer i sitt nye hjem, og familien gir ham et bedre liv enn han noen gang kunne ha drømt om. Etter hvert som han vokser opp til en ung mann, som forelsker seg og blir student ved det prestisjetunge Conservatoire de Paris, hender det at han iblant glemmer fortidens redsler og trusselen som henger over ham. Men i sitt hjerte vet han at den dagen vil komme hvor han må flykte igjen. 

Egeerhavet, 2008 For første gang er alle de syv søstrene samlet. De er om bord på Titanen for å ta et siste farvel med den gåtefulle faren de elsket så høyt. Til alles overraskelse har Pa Salt valgt å gi ledetråden til fortiden deres til Merry, den savnede søsteren, i form av en dagbok. Men for hver detalj som avsløres, dukker det opp nye spørsmål. Hvem var denne mannen som adopterte barn fra alle verdenshjørner? Søstrene må etter hvert innse at deres elskede far var en mann de knapt kjente. Og enda mer sjokkerende: Alle hans hemmeligheter kan få konsekvenser for dem den dag i dag.

Atlas – Historien om Pa Salt, kr 419. 

Bare et barn 

Boken begynner dramatisk når en journalist og en politiadvokat drepes på en pressekonferanse på politihuset i Oslo. Politiet finner likene av to guttebarn ved Frysja i Oslo, og sammen med sine kolleger i Oslopolitiet begynner Wilma Lind å nøste i det som åpenbart er en drapssak. Denne gangen får Wilma mer enn én krevende etterforskning å tenke på: Hun satt nemlig ved siden av den drepte politiadvokaten da han ble skutt under pressebriefen. De to sakene tilfører Wilma en kunnskap om Norge som overrasker og sjokkerer henne, og hun må se etter løsninger og motiv også der det er upopulært å lete. Hun erfarer raskt at ikke alle overordnede lar seg begeistre. 

Bare et barn, kr 99 (annonselenke). 

Liv levende død

Liv holder lav profil i Sandefjord, som alenemor til en sønn mens hun forsøker å få endene til å møtes. Hun har aldri fortalt sønnen om hemmelighetene hun bærer på eller om livet hun levde før han ble født. Hun vil gjøre hva som helst for å holde ham trygg. 

Anastasias liv blir snudd på hodet når hun flytter fra Russland til Milano for å jobbe som modell. Hun er rik. Hun er ettertraktet. Men det finnes en mørk side av livet på catwalken og de glamorøse cocktailfestene. Snart er hun villig til å gjøre hva som helst for å unnslippe. 

Selma er journalist i Oslo. Hun har gravd fram alvorlige skandaler i modellbransjen, men får ikke saken sin på trykk. Når en kvinne forsvinner fra Sandefjord, forstår Selma at en enda større sak er i emning - den største saken hun noen gang har avdekket, og med forgreninger hun aldri har kunnet forestille seg.

Liv levende død av Alex Dahl, kr 349 (annonselenke). 

Dit elven fører deg 

Colorado, 1940-tallet. Victoria Nash er bare en tenåring, men har likevel ansvaret for husholdningen på familiegården, der de i generasjoner har dyrket fersken. Den unge dagdriveren Wilson Moon har en mystisk fortid og er blitt fortrengt fra stammeområdet sitt. Han er uønsket av lokalbefolkningen i den lille byen. Da Victoria treffer Wilson, tennes en gnist av lidenskap, men også av fare. De innleder et forhold som for enhver pris må holdes hemmelig. Da Victoria blir gravid, flykter hun alene opp i fjellene. Hun bosetter seg i en liten hytte mens hun kjemper for å overleve i villmarken. Samtidig stiger vannet i elva i dalen og truer med å utslette gården og alt hun kjenner til. Dit elven fører deg er en historie om kjærlighet og tap, men også om å finne et hjem, en familie, å få kraft og mot til å kjempe – og om å finne trøst der man minst venter det. 

Dit elven fører deg, kr 349 (annonslenke).

Arr 

Alexander Blix er en slagen mann. Etter å ha blitt dømt for å ha hevnet datterens død, er han plassert i et av landets høysikkerhetsfengsler. På innsiden utnytter de andre fangene enhver mulighet til å utfordre og fornedre den tidligere politietterforskeren. Det går tidvis hardt for seg. På utsiden har gamle kollegaer satt i gang jakten på en fryktet drapsmann. Walter Kroos har rømt fra fengselet i Tyskland og har krysset grensene på vei nordover. Den eneste forbindelsen politiet har funnet til Norge er en medinnsatt på Blix sin avdeling. Nå ønsker de innsidehjelp fra politimannen.

 Journalisten Emma Ramm er en av de få på Blix sin besøksliste. Hun blir hans allierte når Blix må koble tråder mellom fortid og nåtid, og mellom innsiden og utsiden av fengselsmurene. Sporene leder til Osen, en skogsbygd 15 mil nord for Oslo, hvor flere av innbyggerne bærer på dødelige hemmeligheter og sitter med dype arr.

Arr, kr 179 (annonselenke).

Powered by Labrador CMS