– Det er ikke feil å ha idealkroppen, akkurat som det ikke er feil å ikke ha den

Foto: Isabel Watson

Carina Carlsen (32) er rådgiver på Likestillingssenteret, foredragsholder, samfunnsdebattant og burleskartist. Dette er hennes forhold til kropp.

Publisert Sist oppdatert
– JEG HAR TATT EIERSKAP over kroppen min. Det er en rettighet alle har, men som for få benytter seg av, sier Carina Carlsen.
Det har vært en reise å komme hit hun er nå, hvor Carina er avslappa til egen kropp. Det har betydd flere år med slit, spiseforstyrrelser og læring.
– Det er kjempevanskelig å snu på flisa. Veldig mye av min identitet har vært knyttet til at jeg er tjukk. Det har bestemt klærne jeg går med, hvor mye jeg er ute blant folk, hvilke jobber jeg søker på og hva slags gutter jeg prøver meg på. Da jeg skrellet av laget som er å være tjukk, var det en jobb å bli kjent med meg selv. Hvem er jeg når jeg ikke er hun tjukke?

Kroppen definerer deg ikke

Hva har du kommet fram til?
– At jeg er en sykt bra dame! Kroppen er med deg hele livet, men den er bare en del av deg. Den definerer deg ikke, slik jeg har latt den gjøre.
Carinas forhold til egen kropp har tidligere vært så destruktivt at det førte til selvmordsforsøk. Både tenner og spiserør er ødelagt etter mange år med bulimi.
– For meg har paljetter vært bedre enn psyko- log. Burlesk har blitt en ventil. Det krevde at jeg måt- te langt ut av komfortsonen, og det var en prosess. Etter tolv uker på burleskkurs ble jeg vant til kroppen min, hvordan den så ut. Jeg aksepterte at kroppen min er sånn, dette er sånn den funker.

Markedskrefter

Hun bemerker at hun fikk flest komplimenter på sitt tynneste, men at hun da også var på sitt sykeste. Når Carina ser tilbake, skulle hun ønske at hun for ti år siden hadde mer kunnskap om hvordan vi ser på kropp i dagens samfunn, og markedskreftene som rår.
– Mange tjener penger på at vi har dårlig samvittighet for utseendet vårt. Idealet har endret seg mye de siste hundre årene. I dag er Kim Kardashian idealet, et utseende som krever en månedslønn bare å opprettholde. Jeg skulle ønske jeg visste at stygg og pen er oppkonstruert tull som gjelder spesielt for kvinner. For estetikk er ingen medfødt egenskap. Hva du synes er flott er individuelt.
Hun presiserer at det ikke er noe galt i å ha idealkroppen.
Det er ikke feil å ha idealkroppen, akkurat som det ikke er feil å ikke ha den. Det er plass til oss alle.

Kropp er kjempefint

Hva liker du best med kroppen din?
– Jeg liker egentlig hele kroppen. Ryggvalken min er fin. Kropp er kjempefint, og vi må huske å tenke på hva vi får til og kan gjøre med kroppene våre. Det vakreste med kroppen min er at den er der, for det er ikke en selvfølge. Jeg har gjort mitt for å få den til å forsvinne.
Carina kaller seg en «politisk lykkepille i string- truse».
– Kroppspositivisme handler om å ha en god psykisk helse. Jeg syns vi har et for snevert bilde av helse og sunnhet. Du kan ikke se på noen hva slags helse de har. Bare fordi man er tynn, behøver ikke det bety at man er sunn. Du ser at jeg er tjukk, og kan deretter anta veldig mye. Men man vet ingenting, sier hun.

Noen blir sinna...

Som burleskartist har Carina fire ulike opptredener som hun turnerer internasjonalt med. Det er viktig for henne å ha et budskap, og i ett nummer danser hun på en badevekt og spiser kake, mens i et annet kommer hun ut på scenen som en operert missedronning.
– Noen gråter, mens andre blir sinna, og lurer på hvordan jeg våger. Til det ene nummeret har venner av meg lest inn hetsen jeg har fått. Så vi begynner der, men det slutter med at jeg blir en påfugl.
Powered by Labrador CMS