Siste stikk: Sannheten om botox og fillers

Foto: claire brand​

Begynner trenden med glatte ansikter og plumpede lepper å ebbe ut? ​

Publisert Sist oppdatert

Jenny var 28 år gammel første gang hun tok botox.

Hun la seg tilbake i en stol i et sterilt rom mens nervegiften ble injisert i de bitte små linjene som gikk som togspor mellom øyenbrynene hennes.

Hun var ikke sikker på om hun så så mye yngre ut etterpå, men den glatte panna førte i hvert fall med seg komplimenter fra venner og kollegaer.

Da nye streker begynte å gjøre seg bemerket i ansiktet, la hun seg på nytt godt til rette i legestolen og lot små nålestikk fordrive alderstegnene. Og slik fortsatte det. Igjen og igjen …

«Da jeg var 38 år gammel, tok jeg botox fem ganger i året i hele ansiktet,» forteller hun. «En dag så jeg meg i speilet og innså at ansiktet mitt hadde to aldre.»

Og da gjorde Jenny det hun, i likhet med mange andre kvinner, aldri hadde trodd hun skulle gjøre: Hun vendte ryggen til den medisinske prosedyren som hadde vært en fast del av livet hennes i over 14 år.

Skøytebane-glatt hud

Skjønnhetsidealet som i mange år har fokusert på skøytebane-glatt hud og store juicy lepper, blir nå satt i skyggen av naturlig og ekte skjønnhet – et ansikt som bærer patinaen av sin alder med eleganse og stolthet.

Så, er rynker den nye skjønnhetstrenden?

«Nå, som 42-åring, innser jeg at jeg vil se naturlig ut,» sier hun.

Det kan definitivt virke sånn om man ser på deler av motebransjen, der ekte aldrende ansikter – med delikate linjer og hud krydret med pigmentflekker – titter tilbake på oss.

Denne sesongens visninger var ikke fylt med ansikter fulle av fyllstoffer, men av ansikter som viser tiår med erfaringer og levd liv.

Modeller i førtiåra, som Amber Valletta, Shalom Harlow og Stella Tennant, og 51 år gamle Helena Christensen, pryder store motekampanjer, mens Lauren Hutton aldri har sett vakrere ut enn da hun sminkefri gikk visningen til Valentino i Paris i fjor.

Keanu Reeves fikk en hel moteverden til å gispe enstemmig da han, 54 år gammel, dukket opp som det nye ansiktet til Saint Laurent. Og skuespillere som Brooke Shields og Laura Dern har også vært åpne om å ha unngått å legge seg under nålen.

Mer skjønnhet: Frisyrene for tynt hår

En epidemi av aldersangst

For bare femten år siden var ting veldig annerledes.

Skjønnhetskulturen befant seg i grepet av en epidemi av aldersangst, med store overskrifter i pressen som «stopp klokka» og «slik blir du rynkefri».

Botox ble hyllet på forsiden av TIME Magazine, mens fillere plumpet opp ansiktene til halve Hollywood.

Et av de meste populære programmene på TV var 10 Years Younger, et show som lovet å forynge og fornye sine deltagere gjennom en kombinasjon av stil-veiledning, botox og fillere og i noen tilfeller kosmetisk kirurgi. Mens kulturen alltid har satt ungdom på en pidestall, var beskjeden den gang ekstra tydelig: Alle kan – og bør – ønske å se unge ut for alltid.

Og plutselig var nålestikk i ansiktet blitt en fast skjønnhetsrutine for mange, og klinikker ble oversvømt med 22-åringer som ønsket «forebyggende botox», mens kvinner i alderssegmentet 40+ kjempet for å skjule linjer og slappere hud gjennom kinnoppblåsende og kjeveoppstrammende fillere.

Kulturell trend

«Lunsj-botox», «baby-botox» og leppefillere til samme pris som en togbillett, gjorde at alle i alderen 21 til 81 kunne leve rynkefrie liv.

Men det førte også med seg noe mer uhyggelig. En ny estetikk spredte seg i gatene våre; et hav av ansikter med runde kinn og tydelige kinnbein, store lepper og immobile panner. I vårt ønske om å løpe fra tiden, endte alle sammen opp med å ikke bare se yngre ut, men å se identiske ut.

Men, som med de fleste kulturelle trender, bygget det seg opp en opposisjon.

I 2017 begynte skjønnhetsprodusenter å fronte sine anti-age-kampanjer som en hyllest til ansikter som viser livet de har levd, framfor dem kuratert av leger og kosmetiske sykepleiere.

En av disse legene er dr. Vicky Dondos ved klinikken Medicetics i London. Hun har skapt seg et rykte for å være «ansiktshviskeren», for dem som ønsker «usynlige» resultater. De siste ti årene har Dondos tilbudt alt fra «lett botox» til restrukturerende fillere, og klientene har stått i kø for behandlingene – fram til nå.

For ikke bare har Dondos sett en økning i antall kvinner som vil ha sine gamle ansikter tilbake, hun står selv i bresjen for denne trenden.

Faktisk var det Dondos som hjalp Jenny med å finne tilbake til sitt egentlige ansikt.

Hun forklarer at det ikke var noen enkel oppgave.

Flere år med innsprøyting av fyllstoffer kan tøye huden, hvilket betyr at du trenger en erfaren lege for å balansere og myke opp uten at huden blir slapp.

Fuktighetskremene som redder huden din i vinter!

Botox-dietten

Jenny tok fatt på en «botox-diett», det vil si at hun stoppet helt å ta behandlinger i ni måneder for å la ansiktet vende tilbake til sin naturlige tilstand, med fokus på hudens helse for å forbedre tekstur og fasthet gjennom hudpleie. Etter ni måneder tok hun en langt mindre mengde botox i den dypeste linjen i panna. Jenny er en av mange som velger denne veien.

Forespørsler om fyldigere lepper og glatte panner har måttet vike for klienter som ønsker å «gjenvinne» ansiktene sine.

Et levende ansikt

Det finnes forskning som tyder på at det å gå tilbake til et mer levende og ekte ansikt – med linjer og alt som følger med alderen, kan påvirke hvordan andre mennesker oppfatter deg.

I en fersk studie fra Western University i London, Ont., som fokuserte på «The Duchenne smile» (et stort, ekte smil som vises også i øynene), oppfattet deltakerne mennesker med linjer og rynker rundt øynene som mer oppriktige.

Ifølge psykologiprofessor Daniel Messinger, som ledet forskningen, «tyder det på at ansiktsbevegelser har små, men viktige betydninger, og at nøkkelen til å forstå dette språket er bevegelighet rundt øynene.»

«Flere og flere kvinner omfavner nå teknologier som ansiktsbehandlinger og lasere som lar dem se best mulig ut for sin alder, uten å måtte ty til sprøytestikk,» sier Dondos. «Det handler ikke lenger om eskapisme eller forfengelighet, men om egenpleie, å like sitt eget ansikt og ikke bli holdt tilbake av bekymringer om at du «ser gammel ut.»

Nye teknologier som plumpende HydraFacial, oppstrammende lasere eller glødgivende microneedling, kan hjelpe deg med å oppnå vakker og glødende hud uten å endre ansiktsstrukturen eller hemme bevegeligheten – og det på en trygg og enkel måte.

«Jeg mottar jevnlig henvendelser om å fjerne fillers,» sier dr. Sophie Shotter. «Disse kvinnene er stolte over alderen sin, men ønsker heller å se ut som den beste versjonen av seg selv enn å se yngre ut. De færreste ber meg nå om å gjøre dem ti år yngre.»

Du kan altså fortsatt forbedre huden, men samtidig se ut som deg selv – om det er ønskelig.

Som nå aldersomfavnende Jenny selv uttrykker det: «Botox og fillere er bare glasuren, ikke selve kaken.»

«Med andre ord kan enkelte ansiktsbehandlinger påvirke dine sosiale interaksjoner,» tilføyer Nour Malek, en annen forfatter av forskningsresultatet.

Powered by Labrador CMS