Tips til en mer bærekraftig garderobe

Foto: Lene Orvik/ByBenedicthe

Selv om du er interessert i mote og trender kan du slå et slag for miljøet, og slik gjør du det!

Publisert Sist oppdatert

1. august var det World Overshoot Day – dagen hvor verdens befolkning har brukt opp de naturlige resursene jorden kan produsere på ett år. Det vil si at alle resursene vi bruker resten av året lager blodrøde tall på bunnlinja. Og det må vi alle ta på alvor.

Strikk din egen genser: Camilla Pihl med egen garn- og genserkolleksjon

I ELLE hadde vi hovedfokus på bærekraft tidligere i sommer (juni-utgaven) og det har også resten av ELLE-landene hatt. Vi kan ikke gjøre alt, men vi kan gjøre alt vi kan! Det er ikke til å legge skjul på at ELLE-gjengen elsker mote og bruker en god del tid og resurser på interessen, men det er et par ting vi, og du, kan gjøre.

6 tips til en mer bærekraftig garderobe

1. Shoppestopp

Hva har du egentlig i skapet? Trenger du virkelig en ny sort ullgenser i høst, eller kan du fint bruke den du allerede har? Det høres kanskje litt kjedelig ut, men du kan innføre en shoppestopp for deg selv over en gitt periode. Kanskje får du med venninnegjengen og? Skapet ditt er garantert allerede fullt, så hvorfor ikke stoppe å handle en stund og nyt alle plaggene du har. Du har sikkert noen glemte skatter som ikke har sett dagens lys på lenge. Så en shoppestopp kan bli alt annet enn kjedelig: utfordre deg selv til å style garderoben din på nye måter.

2. Gjenbruk

Hvis du trenger noe nytt, gå for vintage eller second hand. Plagg som allerede er laget produserer ikke mer forurensning ved at du kjøper det. Ta med eget handlenett, så sparer du planeten og havet for mer plastavfall også. På denne måten kan du shoppe med litt bedre samvittighet i tillegg til å tilføre garderoben din noen unike skatter. Win win!

3. "One woman's trash is another woman's treasure"

Book plass på, for eksempel, Vestkanttorget eller et sted hvor man kan selge egne klær. Her kan du selge ting du ikke bruker og faktisk tjene noen kroner mens du kvitter deg med ting. Eller så kan du opprette profil på Tise eller finn.no og selge ting på nett.

Psst... Ifølge en undersøkelse utført av ELLE UK, vil 9 av 10 gjerne vite mer om bærekraftig mote. Derfor er deres September Issue dedikert til bærekraft.

Pelsfritt: Her er merkene som dropper pels

4. Invester

Du trenger kanskje ikke å stoppe heeelt å shoppe. Du kan jo starte med å kutte drastisk ned på innkjøpene, og heller bruke mer penger på den ene, spesielle tingen du ønsker deg. En lekker veske fra Chanel, drømmeskoene fra YSL, eller en klassisk blazer. Dette er gode kjøp som kan gå i arv, eller også faktisk selges for mer enn du kjøpte de for.

5. Vask mindre og kaldere

Hverken miljøet eller klærne har godt av hyppig vask av klær. Med mindre tøyet er skittent, kan du fint la være å vaske det. Luft de, eller har du maskin med dampprogram? Du kan også henge klærne på badet for dampen kan fjerne eventuell lukt. Hvis du allikevel må vaske klærne, kan du sette ned temperaturen.

6. Gjør det selv

Du trenger ikke bokstavelig talt å gjøre det selv, men få andre til å gjøre det... Men hvis plaggene har gått i stykker, kan du reparere det i stedet for å kjøpe nytt. Hvis du ikke er Jenny Skavlan (god med symaskin eller nål og tråd) kan du ta en tur til skredder.

Saken er fra ELLE.DK

Mer bærekraftig mote:

Aksel Lund Svindal satser på klær

Celine Aagaard lager eget klesmerke med fokus på bærekraft

Gucci dropper pels

Powered by Labrador CMS