Tips: Slik spiser du mer bærekraftig

Vår livsstilscoach Emilie Nereng gir deg sine beste tips til en mer miljøvennlig hverdag i matveien.

Publisert Sist oppdatert
Spis bærekraftig: Emilie Nereng er ELLEs faste livsstilscoach - Du finner spalten hennes i hver utgave av ELLE! Små endringer i hvordan vi spiser, kan utgjøre en stor forskjell. Her er Emilie Nerengs beste tips til hvordan du spiser litt mer bærekraftig.

DET HAR SKJEDD ET SKIFTE

I takt med jordas økende klima- og helseutfordringer øker også de unges miljøengasjement og kamplyst. Mens MGP-junior-låtene fra min tid handlet om Cola og respekt, handlet årets vinnerlåt om at vi sammen kan redde verden. De unges stemme drar meg ut av klimadepresjonen og smitter med sin løsningsorienterte optimisme, og jeg får faktisk trua på at menneskeheten kan få til noe positivt.

Bedre at hver og en gjør litt!

Det er mye både du og jeg kan gjøre for planeten vår! Maten vår står for rundt 20–30 prosent av klimautslippene. Av dette er matproduksjon og matsvinn store utfordringer, og løsningen finnes muligens på tallerkenen rett foran oss. Mat er mer enn bare næringsstoffer, det vet vi alle. Mat er kultur, samhold, følelser, tradisjon, identitet, kreativitet, og et kaloririkt punktum natt til søndag. Det er derfor det er vanskelig å gjøre endringer, og også derfor de negative sidene er utfordrende å skrive om. Man blir fort deppa over å tenke på hvor stor skade matvanene våre gjør på jorden. Men om vi snur på det, kan vi tenke på hvor stor forskjell vi dermed faktisk kan gjøre!

Spis bærekraftig: 2 tips

1. Spis mindre kjøtt

2. Kast mindre mat

Gjør alle disse to tingene, vil vi spare miljøet for store utslipp! For å få til det, er vi nødt til å være bitte litt kreative. Det kan vi klare.
I stedet for å kutte ut ting fra kostholdet, kan vi gjøre kjekke byttehandler. Vi kan for eksempel bytte ut kjøttet i tacoen med bønner og få masse helsefremmende næringsstoffer med på kjøpet. Vi kan bruke de kjipe grønnsakene innerst i kjøleskapet til å lage noe godt, og samtidig spare penger. Her er det store fordeler å hente for både helse, lommebok og miljø! Oppskrift: Prøv Emilies fantastiske bønnewraps med rødbetehummus
Powered by Labrador CMS