Ada Hegerberg: Målet må være å minske det store gapet mellom kjønnene som er i dag

Foto Nagib Chtaïb for Sport&Style Styling Natalie Yuksel

– En sterk kvinne er for meg en som har styrke til å stå i stormene, ikke bare på vegne av seg selv men også for andre. Jeg ser opp til kvinner som står opp for det de tror på, som ikke går av veien for saken sin og som er villig til å ofre både makt og anerkjennelse for verdiene sine.

Publisert Sist oppdatert

Ada Hegerberg spiller fotball på proffnivå og ble i 2019 tildelt fotballsportens gjeveste utmerkelse, Ballon d’Or, som første kvinne noensinne.

– Jeg brenner for at alle vi som er jenter og damer i fotballverdenen skal få den samme respekten og aksepten for det vi driver med som de mannlige utøverne. Vi kommer nok ikke noen gang til å oppnå det samme som herrene, men målet må være å minske det store gapet mellom kjønnene, som er i dag. Min stemme og kamp for dette skjer på banen. Leverer jeg der, styrkes min stemme som kan utgjøre en forskjell for jentene som kommer etter oss som spiller i dag. I fotballverdenen er det ikke likestilling mellom kjønnene. Dette på de alle fleste områdene; treningsfasiliteter, økonomiske betingelser og anerkjennelse. Det går framover, men vi utøverne selv må gå videre fra å være fornøyd med lite, til å stille krav og også si ifra om at dette ikke holder. Samtidig må vi være villige til å legge ned en betydelig innsats for å heve produktet slik at det blir attraktivt å gå på damekamper.

Du har oppnådd utrolig mye i ung alder – hva er du aller mest stolt over?

– Jeg er stolt over å ha nådd mål som jeg har satt meg. Jeg har fra tidlig av hatt et mål om å bli en så bra utgave meg selv som overhodet mulig. Jeg har jobbet hardt med detaljer og lagt ned utallige egentreningstimer for å oppnå det jeg har. Jeg er stolt over å ha mottatt Gullballen som første kvinnelige fotballspiller, og føler dette er en pris ikke bare for meg selv men for damefotballen og alle jenter som kommer etter meg. – Det er en ære å få være første kvinne som har mottatt Ballon d’Or. Det var en veldig fin situasjon å være i, den kvelden i Paris var en fylt av respekt og anerkjennelse. Det tar jeg med meg som en viktig motivator for å fortsette å levere på banen, være en god representant for idretten og prøve og fortsette å hjelpe sporten i riktig retning videre.

Føler du at du har måttet ofre noe for å komme så langt i fotballen?

– Jeg kan ikke si at jeg har ofret noe spesielt, jeg har jo også fått veldig mye via idretten min. Når det er sagt så er det unektelig en spesiell tilværelse å være proffspiller. Du må trives godt i ditt eget selskap da det kan være mye egentid. Det å være proffspiller er en uforutsigbar hverdag og det handler mye om å være så komfortabel som overhodet mulig i en ukomfortabel situasjon.

Hvilke råd vil du gi til unge kvinner som ønsker en karriere innen idrett?

– Det må være å jobbe beinhardt for å være forberedt. Dersom du er godt forberedt øker også troen du har på deg selv – uten selvtillit er vi ingenting. Vær forberedt på å ta utradisjonelle valg som bygger deg som person. Hold fast ved verdiene dine og bruk disse som veiviser, det er viktig å aldri miste seg selv. Ta et steg tilbake innimellom, prøv å se deg selv fra utsiden og spør deg selv «hva var det som gjorde at jeg kom dit jeg er nå?». – Jeg har ikke kommet til noe uten å gi en ekstra innsats. Og selv de gangene veien i seg selv kanskje ikke har vært så tøff, så ligger det alltid en betydelig selvinvestering i bunn, gjennom timer på timer med terping på ting og detaljer på fotballbanen utenom klubbtreningene.

Powered by Labrador CMS