– Tekst meg når du er hjemme

Denne uken reflekterer fredagsjenta rundt viktigheten av Kvinnedagen, 8. mars.

Publisert Sist oppdatert
8.mars 2009. Jeg sitter ved pulten min på Teigar Ungdomsskole på Nøtterøy. Læreren står foran klassen og snakker om kvinnedagen til et publikum med varierende interesse. “Det er urettferdig at dere har en en helt egen dag” roper en av gutta. “Vi har biff og blowjob-dagen” smeller det fra en annen. “Rekk opp hånda dere som ser på dere selv som en feminist” sier læreren. I dag hadde jeg rukket opp hånda uten å blunke, men 15 år gamle Nikoline kikket seg litt rundt i rommet først, for å så løfte hånden så vidt opp i været. Jeg var redd for å bli stemplet som mannehater. Selvom om jeg i dag gjerne skulle gitt 15 år gamle Nikoline et lite spark i leggen, så var det flere som ikke rakk opp hånda i det hele tatt. Så skriver læreren “sosialt, økonomisk og politisk” på tavla og spør med litt høyere stemme denne gangen, “er det noen av dere som mener at kvinner og menn ikke bør være likestilt på noen av disse punktene?”. Nå har hun fått oppmerksomheten til alle og samtlige rister på hodet. “ Da er dere alle sammen feminister” husker jeg hun sa strengt og bestemt.

Tekst meg når du er hjemme

“Tekst meg når du er hjemme” var noe vi jentene begynte med så fort vi fikk mobil i 10-12 års alderen. Og det har ikke vært noe unikt i min venninnegjeng. Det er som et internasjonalt rituale som er en del av det å bli tenåringsjente. Alle gjør det. Jeg har aldri reflektert noe over dette, annet enn at jeg syns det er en hyggelig ting å gjøre, og at det er fint å vite at alle er trygt hjemme. Meldingen vi egentlig burde sendt er “La venninnen min komme seg trygt hjem” og mottakeren skulle vært alle de med andre intensjoner. Forrige uke forsvant den britiske, 33 år gamle, Sarah Everard på vei hjem fra en venninne. I etterkant av forsvinningen har en WhatsApp melding hvor det står “text me when you get home xx” gått viralt. Plutselig fikk det meg til å tenke over denne meldingen, og hvorfor kvinner over hele verden sender og mottar denne. “Tekst meg når du er hjemme” er bare en av mange ritualer vi jenter har lært oss for å kunne ferdes så trygt som mulig ute alene. Nøkkelen mellom fingrene, dele live posisjon, gå over til andre siden av gaten for å unngå å møte på noen, ta en omvei for gå langs gatelys hele veien, alltid ringe etter taxi via sentralen for at både bil og sjåfør skal være registrert, late som man er i en telefon, unngå visse områder, og være klar til å løpe når som helst. Om noe likevel skjer, er det ofte kvinnen det blir stilt spørsmålstegn ved. Hva hadde hun på seg? Hadde hun drukket alkohol? Var hun forsiktig?

Ikke hennes feil!

Sarah Everard hadde i ørepropper den kvelden hun forsvant, og i etterkant har det oppstått diskusjoner i media der flere har gitt Sarah selv skylden. De kritiserer at hun brukte ørepropper og lurer på hvorfor hun ikke tok en taxi. Jeg vet ikke hvem som trenger å høre det, men nå må jeg bruke like streng stemme som min ungdomsskolelærer. Om en kvinne blir overfalt, voldtatt eller drept er ikke det hennes feil!
Kvinnedagen 8.mars vil være viktig helt frem til ingen lurer på hva offeret hadde på seg kvelden hun ble voldtatt, til alle kvinner og menn er likestilt sosialt, økonomisk og politisk. 8.mars skal markeres fram til alle mennesker er feminister. Ha en nydelig fredag! Xx Nikoline
Powered by Labrador CMS