kultur

8 kloke kvinners ord i anledning 8. mars

Vi feirer kvinnedagen med kloke ord fra åtte kloke kvinner vi har møtt.

Publisert Sist oppdatert

Siden 1945 har ELLE hyllet og heiet på kvinner over hele verden. Gjennom våre 46 internasjonale utgaver har vi formidlet inspirerende, oppløftende, rørende, sterke, motiverende og utfordrende historier om kvinner med en ønske om å bidra til å styrke deres stemme. 

I anledning kvinnedagen har vi derfor tatt en titt i vårt eget arkiv av intervjuer, og plukket fram 8 sitater fra 8 kvinner som inspirerer oss på hver sin unike måte.

Gunhild Stordalen om hvordan å skape endring:

– Hvis man endrer én brikke i ett system, så ender du hele systemet. 

Men vi er ikke opplært til å tenke sånn ... Albert Einstein sa jo: «Intellectuals solve problems. Geniuses prevent them». Til nå har vi ikke tenkt som geniuses ... Vi – folket – må ta lærdom fra geniene, for oss selv og for planeten. Vi må forebygge i stedet for å slukke branner – og vi må kreve endring. Ellers er vi antageligvis ... fucked.

Hentet fra ELLE, september 2021. 

Rawdah Mohamed om menn som ønsker å begrense eller kontrollere henne:

– Jeg føler meg mektig over det faktum at min kvinnekropp plager disse idiotene så mye.

Hentet fra ELLE, april 2022.

Renate Reinsve om drivkraft og det å bli misforstått:

– Det har også vært en drivkraft, det å få rett i … Du vet den kjernefølelsen man har som menneske? Dette er det jeg liker, dette er det jeg føler at er riktig – og så mistolkes de verdiene av andre? Fordi de fleste mennesker leser situasjoner og andre mennesker ut fra seg selv og tidligere erfaringer – men dette vet man jo ikke som barn ... Men det å føle seg så utenfor og misforstått – den følelsen har nok gitt meg en drivkraft til å vokse inn i alt jeg kan være, og alt jeg kan bli. Jeg bestemte meg for å bli skikkelig god i noe. Og det tar jo lang tid ... Jeg har nok framstått lat fordi jeg har spart energien min til bare de tingene som betyr aller mest for meg. Og det er jo litt av problemet – at man skal være så jævlig god i alt. Det er ikke mulig. Det å konsentrere seg om noen få ting, og holde seg til det – det er jo en kamp, da, og ofte ender det med at man blir fortalt at man er lat, fordi man ikke pleaser andres behov.

Hentet fra ELLE, desember 2021.

Prinsesse Märtha Louise sitt råd til døtrene:

– Jeg vil gi dere et råd om ... Å alltid tørre å være dere selv, og stole på at det er nok. Husk å ta pauser, og hvile og lade mellom slagene. For man må alltid puste inn, og puste ut. Gjør ting som gjør dere glad – da blir også andre glade.

Hentet fra ELLE, februar 2024.

Ceval Omar om det å være kvinne:

– Det handler om ideen om hva en kvinne skal være. Tanken på en mann som blir til en kvinne, er umulig for mange å forstå. Mitt liv handler ikke om at andre skal forstå. Jeg er ikke her for å forklare meg, men jeg er absolutt åpen for samtaler. Fordommene blant menn fortoner seg annerledes enn hos kvinner, og mange av dem har vanskeligheter med å forstå hvordan en mann kan «velge» å være kvinne – når de er så «heldige» at de er født som menn ... Min kvinnelighet har jeg funnet i meg selv, det har alltid vært mitt sanne uttrykk. Feminitet for meg er ikke kjønnsbasert, det er nesten som en energi – et sjelelig uttrykk ... Jeg sier alltid at jeg vil heller leve ett år i sola, enn å leve 1000 år i skyggen. Så uansett hva jeg tapte, så vant jeg mer. Uansett hva som skjer i dette livet, så vet jeg at jeg er befridd. I et samfunn der vi kontinuerlig blir begrenset, har jeg valgt å ikke la meg begrense.

Hentet fra ELLE, desember 2020.

Pia Tjelta om lik lønn for likt arbeid:

– Dersom kvinner var mindre opptatt av å bli likt, så hadde vi kanskje turt å være tøffere.

Hentet fra ELLE, desember 2023.

Liv Ullmann om bedragersyndrom:

– Alle sier at jeg er full av humor, men jeg opplever meg selv som alvorlig. En alvorlig 13-åring. Jeg skrev det i en bok en gang, og da fikk jeg så mange tilbakemeldinger fra folk som kjente seg igjen sa at «jeg er 17, jeg er 15» – så det er ikke noe unikt. Jeg tror det er mange som har gjemt på et eller annet, av ulike grunner ... «13-åringen» er rotløs. Hun er sjenert og utenfor, men samtidig ikke utenfor. Ta for eksempel alt som har vært godt i livet – det forstår ikke «13-åringen». Det har skjedd meg så mange fantastiske ting, men jeg har godtatt at det aldri “holder helt” her hjemme, uten at jeg har blitt lei meg eller bitter av den grunn. Og sånn sett er det veldig bra at jeg har vokst opp i et jantelov-Norge, for det har resonnert veldig med «13-åringen». Hun er helt enig med janteloven. Hun tenker at «de har skjønt det – du er jo ingenting, Liv» ... Jeg har fått være med på så utrolig mye flott der ute, men det er det egentlig ikke så mange som vet her hjemme. Men det gjør ingenting, for her hjemme har de skjønt det – de og «13-åringen». Så det har vært vanskelig å bli en primadonna, for det har «13-åringen» passet på.

Hentet fra ELLE, desember 2022.

Else Kåss Furuseth (og hennes tidligere psykolog) om det å være hverandres lommelykt:

– Da jeg gikk til psykolog, så sa hen at «Vi tror at på loftet, så er det spøkelser, derfor går vi aldri opp dit, og da lever de spøkelsene videre. Men hvis du tar med en venn og en lommelykt, så ser du at det er ingen spøkelser der.». Og da spurte psykologen meg, litt sånn halv-klokt, skjønner du hva jeg mener? Og jeg svarte at: «Ja, selvfølgelig. Jeg er ikke idiot. Det betyr at vi kan være hverandres lommelykter.».

Hentet fra ELLE Podkast, desember 2023.

Og med dette ønsker vi å gratulere alle kvinner med den store dagen!

Powered by Labrador CMS