KULTUR

Intervju: Ikoniske Liv Ullmann

Foto: Jørgen Gomnæs

Det finnes ingen over, ingen ved siden av – det finnes bare én Liv Ullmann

Publisert Sist oppdatert

I år mottok Liv Ullmann æres-Oscar for sin livslange innsats for filmkun- sten. Gjennom to møter; et fotoopptak på Sommerro og over varm sjokolade med krem på Bristol, fikk vi muligheten til å høre om noen av mange, utrolige scener fra et Liv, langt utenom det vanlige.

I dag bor hun vekselsvis mellom Boston, New York, Key West og Oslo, og de- ler livet med sin tidligere ektemann og mangeårige kjæreste, den amerikanske forretningsmannen, Donald Saunders.

I tillegg til en enestående karriere som skuespiller, regissør og forfatter, har Ull- mann viet store deler av sitt liv til veldedig arbeid, både som UNICEF-ambassadør og tidligere visepresident for International Rescue Committee. I 1989 grunnla hun også Womens Commission for Refugees. Dette arbeidet og engasjementet har tatt henne hele verden over, fra frihetsmarsjer med visesanger Joan Baez, forfat- ter og aktivist Elie Wiesel og leder for borgerrettigheter Bayard Rustin, til samtaler med Nelson Mandela om hvordan få magesyke og underernærte barn, friske.

Liv Ullmann ble født i Tokyo, Japan, 16. desember 1938. Familien var stasjonert der, grunnet farens jobb som sivilingeniør for et svensk firma. Far, mor, søster Janna og lille Liv. I 1940 ble familien deportert til Canada og Little Norway, rett før Pearl Harbor, og her meldte Livs far seg til tjeneste. Det var også her faren ble utsatt for en ulykke, som senere ble fortalt som at han fikk en propell i hodet, men detaljene rundt dette har alltid vært uvisse. Den lille familien flyttet deretter til New York, og noe av det siste Liv minnes var hvordan faren lå syk inne, mens feiringen av kri- gens slutt pågikk i New Yorks gater, ute. Kort tid senere, døde faren.

Mor, søster Janna og Liv flyttet på dette tidspunktet til Norge og Trondheim. Teknisk sett kan man vel si «hjem til Norge», men Liv hadde aldri bodd her tidli- gere. Moren var alene med to døtre, og tok seg jobb i en bokhandel.

Les resten av intervjuet i nyeste utgave av ELLE – i butikk nå!


Powered by Labrador CMS