mote

7 hacks for å gjøre gode bruktkupp - fra innsiden av Tise

Er du kanskje på jakt etter en perfekt vintage pelskåpe, du også? Tise-teamet har massevis av bruktshoppingtips på lager.

På jakt etter den perfekte skinnjakka til våren, eller faux fur som kan fullføre din mob wife era?

Publisert Sist oppdatert

Vi er blitt godt vante til å thrifte. Heldigvis. Det er ingen hemmelighet at moteindustrien har en vei å gå i forhold til «bruk og kast», og det er heller ingen tvil om at hver enkelt av oss også må ta i et tak og kutte i forbruket vårt. Det betyr å handle mindre og ta bedre vare på klærne våre – kvalitet fremfor kvantitet.

Det føles allerede bra å kjøpe plagg som er brukt eller vintage, slik at de kan få et lengre livsløp - men bruktshopping er også gøy fordi det gjerne innebærer både skattejakt og investering. Sånn er det ikke når du spaserer inn på en hvilken som helst klesbutikkjede. 

Det "krever litt mer" å shoppe brukt, men ekspertene har mange gode tips. 4 fra det norske teamet i Tise deler sine do's & don'ts!

 Les også: 7 sikre morsdags- og Valentines-gaver. 

- Har funnet mange skatter på den måten

Selma Haaland, markedskoordinator i Tise, er ikke i tvil om hva hennes beste kupp-hacks er.

- Hvis du har mulighet til å reise litt ut av de store byene når du skal thrifte, gjør det! Prisene er på et helt annet nivå enn i byen, og du kan finne så mange artige, unike ting, sier hun.

- Jeg har også en hack for å finne skattekammer på Tise: Gå inn på en Tise-bruker du digger stilen til og sjekk ut hvem de følger. Jeg har funnet så mange skatter på den måten, legger Haaland til.

- Hva sjekker du alltid når du handler brukt? Hva er grønne flagg og hva er no-gos?

- Passform, materiale, kvalitet og størrelse er viktig for meg. Det er mange punkter å ta hensyn til - men jeg har blitt ganske kresen. Hvis jeg kjøper et plagg som sitter litt feil eller er ubehagelig, ender jeg bare opp med å ikke bruke det, uansett hvor kult plagget er, sier hun.

- Hva er ditt beste bruktkupp? 

- Det må bli skinnjakka mi som jeg kjøpte på en bruktbutikk i Lillesand for mange år siden. Vintage, topp kvalitet og veldig billig. Jeg går med den nesten hver eneste dag, deler hun.

Hun innrømmer også å ha gått på noen bruktkjøbommer - men det skal kanskje til for å bli skikkelig god på bruktkjøp? Fra senest i fjor sommer, minnes hun en vest som ikke hadde trengt å bli med hjem.

- Når jeg prøvde den skjønte jeg egentlig at den ikke passet helt, men jeg hadde sett alle disse kule TikTok-jentene som rocket skinnvester så jeg bare ignorerte passformen og kjøpte den likevel. Jeg tror aldri jeg har gått med den siden. Den er veldig fin da, så jeg kommer nok til å poste den på Tise! 

- Hva står på ønskelista denne våren?

- Jeg har lyst til å finne et vintage skinnbelte, gjerne med en stor, funky beltespenne. Og vintagesmykker. Jeg får aldri nok smykker, sier Haaland.

- Helst i brunt, mykt lammeskinn

Caroline Ramsdal, Creative Director i Tise, elsker å shoppe brukt - men har klart å unngå bomkjøpene så langt. Bank i bordet.

- Hva er dine beste hacks for å gjøre brukt- eller vintagekupp?

- Den som leter skal finne! I fysiske butikker blar jeg gjennom klesstativene, og ser ikke bare på det som er fremhevet på display. Et hot tips er å bla gjennom det som henger på «prøvd i prøverommet»-stativet også, sier hun.

- Hva sjekker du alltid når du handler brukt? Hva er grønne flagg og hva er no-gos?

-  Stoff og materialer! Sjekk vaskelappen hvis klesplagget har en. Det er så kjipt når en nydelig strikkegenser viser seg å være laget av akryl og andre plastmaterialer. Jeg blir derimot alltid glad når jeg finner kashmir, forteller Ramsdal.

Hennes egne bruktkupp kommer stort sett fra herreavdelingen, og nærmere bestemt fra blazerstativene.

- Jeg har noen brukte dressjakker jeg virkelig elsker. De er opprinnelig herreblazere fra Frislid og koster opp mot åtte tusen kroner nye. Disse har jeg kjøpt for rundt 200 hver og de ser helt ubrukte ut - skikkelig kupp! Jeg elsker herreavdeling og alt som er oversized, tipsere hun.

- Hva står på ønskelista for våren?

- Hver vår når snøen forsvinner, blir jeg overlykkelig av å kunne ta på meg sneakers på bar asfalt. Jeg har allerede handlet vårens sneakers fra New Balance på Tise - det er så mange sko ute for salg som aldri har vært brukt! - og gleder meg til å kombinere dem med denim og mørke solbriller, tipser Ramsdal.

- Ellers leter jeg etter enda en Sonoshøyttaler til leiligheten, og ønsker meg skinnjakker i alle fasonger velkommen. Helst en i brunt, mykt lammeskinn, legger hun til.

Les også: Brunt og rødt er store trendfarger denne sesongen. 

- Liker best jeansen min crisp og baggy

Ifølge Anna Kristine Fredriksen, markedsføringskoordinator og innholdsprodusent i Tise, minner om at bruktkupping krever at du er relativt rask. Hennes beste bruktkupphack er å ikke nøle.

- Vær rask med å legge inn bud når du finner noe du virkelig liker. Noe av det beste med å handle brukt er at du kan finne unike items, men det gjør også at du må være rask for å sikre deg skattene, minner hun.

- Og kjøp plagg du har lyst til å ta på deg med én gang. Da vet du at du kommer til å bruke det, legger Fredriksen til.

Når det er sagt, før du ender opp med å ha vært altfor rask på avtrekkeren, tipser hun om å alltid sjekke materialene først.

- Jeg liker best plagg i rene kvalitetsmaterialer. En no-go er syntetisk polyester som ikke puster og som kun varer én sesong. Og så er jeg ikke så fan av jeans med stretch. Liker best jeansen min crisp og baggy! deler hun.

- Hva er ditt beste bruktkupp?

- Kjøpte en amazing, vintage skinnjakke på Tise i fjor vår. Jeg gleder meg til å ta den frem igjen når temperaturen i Oslo tillater det, forhåpentligvis snart! Den var et skikkelig kupp! 

- Ellers kjøpte jeg nylig en innsvingt Acne-blazer som jeg har flyttet inn i, legger hun til.

- Har du noen gang gjort et bruktbomkjøp?

- Jeg unngår som oftest bomkjøp - garderoben og stilen min endrer seg lite gjennom året, og jeg vet godt hva jeg liker. Men, jeg kjøpte et par altfor rocka band t-skjorter en stund tilbake, som dessverre har blitt liggende bakerst i skapet. Så de har endt opp på Tise igjen! innrømmer hun.

- Hva står på ønskelista denne våren?

- Et par svarte Salomon XT-6 har stått på ønskelisten en stund. Ingenting slår sneakers om våren - og resten av året, hehe. Pluss en grå ulldress. Og så ønsker jeg meg alltid flere ringer fra Tom Wood, sier Fredriksen.

- Gøy å følge med på vintage fra Marimekko

Sigrun Stenseth, Markedssjef i Tise, sverger selv til å lagre søk for å gjøre bruktkupp. Og du må gjerne lagre i vei.

- Jeg har mange lagrede søk! Jeg har alltid på søk etter en god kashmirgenser, jeg venter på at den perfekte skinnvesken til jobb skal dukke opp, og så synes jeg det er gøy å følge med på vintageplagg fra Marimekko, deler hun.

Før hun handler, må derimot tre grønne flagg vifte i vinden - og alle tre er viktige.

- Er det materialer jeg trives med, er det farger jeg føler meg fin i - og aller viktigst: elsker jeg det? Om jeg ikke elsker det, kjøper jeg det ikke, sier Stenseth.

- Hva er ditt beste bruktkupp?

- En vintagekjole fra Valentino i ull og silke som jeg fant gjemt i en bruktbutikk i København! Ikke bare satt den perfekt, men den kostet også bare et par hundrelapper. Med andre ord: et kupp på alle måter, forteller hun.

- Har du gjort et skikkelig bruktbomkjøp noen gang?

- Mange! Den verste var kanskje en fantastisk, vintage, lysegul silkekjole laget av en dansk designer som jeg fant på Tise for et par år siden - den perfekte kjolen til bryllup og fest. Men snittet fungerte ikke, og det var heller ikke mulig å tilpasse den på en måte som kunne redde den inn, minnes hun.

- Hva står på ønskelista for våren?

- Et par pene sandaler eller vårsko. Jeg elsker det spanske merket Miista, de lager sko i en fantastisk kvalitet. Jeg har lagret et søk, og håper at drømmeskoene i min størrelse snart dukker opp!

Les også: Årets beste stylingverktøy

Powered by Labrador CMS