Skjønnhet

Vårduft: - Finnes det noe mer sexy?

Parfymeekspert hos TaxFree Hanne Sundby deler en rekke tips til deg som (også) craver en ny vår- og sommerduft.

Sol og varmere dager gjør at vi craver en ny duft. Hvilken parfymetype er du?

Publisert Sist oppdatert

En ny duft til sommeren er et must - en super måte å gå inn i ny, lysere sesong på. Vi vil jo lukte av sommer! Når det er sagt, er det ofte vanskelig å finne den perfekte nye parfymen - og faktiskvåge å investere i den.

Hanne "TaxFree-Hanne" Sundby deler sine aller beste parfymeråd. Hvilken parfymetype er du - den luksuriøse, den kjønnsnøytrale eller kanskje den sensuelle?

Sundby har allerede lagt ned hele 16 år i TaxFree, og er utdannet makeupartist fra før. Hun er ekte parfymeentusiast og har ansvaret for å lære opp alle de ansatte i TaxFree som jobber med parfyme og kosmetikk. Sundby vet akkurat hva vi bør tenke på når vi skal finne vår nye duft.

- Prøv å planlegge litt på forhånd hva du vil lukte på, og om du ikke har spesifikke parfymer, skriv ned noen ord om hva du vil at parfymen skal lukte og hvordan du vil at parfymen skal få deg til å føle deg, tipser hun.

Les også: 12 trenchcoats vi ønsker oss nå

Til den feminine: - Leken og fri

- Femininitet har jo flere fasetter, og det finnes en parfyme for hver eneste side av av femininitet du vil uttrykke, kan Sundby betrygge.

- Nyheten Marc Jacobs Daisy Wild, er en spennende variasjon i Daisy-serien - feminin og ikke for søt! Den lukter bananblomst, jasmin, macadamianøtter og sandeltre. Den er fruktig, floral og woody i en skjønn forening, balansert, fresh og oppløftende, beskriver hun.

- Så god - den uttrykker en leken og fri femninitet, tipser Sundby.

Den andre parfymen hun trekker frem som et feminint tips er av det klassiske slaget.

- Bvlgari Omnia Crystalline er en klassiker jeg har anbefalt i mange år. En effortless og subtil, men stødig, feminin duft, sier hun.

- Den lukter av bambus, pære, lotus, te, hvit musk og tre. Ren og feminin, med en evig subtil tilstedeværelse, tipser Sundby.

Hanne Sundby tipser om at du bør tenke over hva du vil at parfymen din skal få deg til å føle deg også.
Daisy Wild fra Marc Jacobs, kr 899 hos TaxFree.
Bvlgari Omnia Crystalline, kr 1149 hos TaxFree.

Til den romantiske: - Sjarmerende og innbydende

Det er ikke feil å innlede sommeren med en romantisk duft. Sundby har to favoritter:

- Givenchy Very Irresistible Floral er glitrende romantisk, med duften av rose og kokosvann, forteller hun. 

- Sprudlende, varm og lett gourmand. Som et bredt smil! 

- Issey Miyake L’eau D’Issey Solar Violet er rolig og mykt romantisk, med duften av pære, fiolløv og iris. Pudret og sjarmerende og innbydende, anbefaler hun.

Givenchy Irrestisible, kr 1200 hos Kicks (annonselenke).
L'eau d'Issey Solar Violet, kr 1130 hos Kicks (annonselenke).

Til den kjønnsnøytrale: - Synes det er supersexy!

Du er langt fra alene om å ikke like de mer "typiske" duftene som stereotypisk nok assosieres med herre eller dame. Heldigvis finnes det nok av parfymer med en mer unisex eller genderless profil å velge i.

- Jeg mener at kvinner og menn skal bruke parfymer de liker, uansett hva som står på. Parfymeindustrien har lange tradisjoner med å sette feminine eller maskuline merkelapper på spesifikke dufttyper, og disse merkelappene syns jeg vi skal utfordre, sier Sundby.

Sundby mener det er en fryd å se at bransjen nå har begynt å viske ut noen av grensene mellom “feminin” og “maskulin”. 

- Jeg syns duften av rose på en herrehud og duften av mørke, maskuline duftnoter på en dame er supersexy! slår hun fast.

- Sprekenhus Cedarwood lukter behagelig sedertre, med noter av fersken og mandel. Den er en god, kjønnsnøytral duft av det roligere slaget, med sitrus og trenoter i skjønn forening, trekker hun fram.

Les også: Fikk du med deg høstens beste dufter? 

Videre anbefaler hun en mørkere duft, Libre L’absolu Platine fra YSL. 

- Den har et bankende hjerte av lavendel. Den har en mørk og sirupsaktig bunn med vanilje og amber, satt sammen med en bunt av flere sorter lavendel. Duften i sin helhet er mørk, treaktig og vibrerende, beskriver hun.

Sundbys tredje tips er en nøytral parfyme hun sverger til selv.

- Jeg ELSKER å bruke Givenchy Gentleman Society Eau de Parfum Extrême, en ny herreduft! Den luker mørkt og tørt tre, rundet av med myk vanilje fra Madagaskar, kaffebønner og pudret orris, sier hun.

- Til tross for duftens dybde og råskap, er denne intim og avdempet. Den henter frem min indre boss lady på dager jeg trenger det, slår hun fast.

Cedarwood fra Sprekenhus, kr 1915 hos TaxFree.
YSL Libre L'absolu Platine, kr 1600 hos Lyko (annonselenke).

Til den florale: - Mimosa i hovedrollen

Blomstrete parfymer er noe ganske klassisk. Det å etterlate seg en frisk eim av blomster, er det mange som kan like. Sundby har to favoritter på topp:

- Kenzo Flower Ikebana Mimosa er en fantastisk, pudret floral duft - med nettopp mimosa i hovedrollen. Denne lukter floralt grønt og treaktig, minner meg litt om lukten av å plukke hundekjeks i sommervarmen! sier Sundby.

Hun forklarer at denne solvarme mimosaen er satt sammen med hinokitre i bunnen, som gjør den stødig og lun, mens duften av gyllene sesamfrø smelter hele komposisjonen sammen til en komfortabel og lun blomsterduft.

- Narciso Rodriguez All of Me er en frodig bukett av magnolia, rose og geranium. Saftig og treaktig, feminin og sofistikert. Sandeltre og musk i bunnen binder duften sammen til en kompakt bukett som varer lenge på huden, tipser hun også.

Kenzo Flower Ikebana Mimosa, kr 839 hos TaxFree.
All of Me fra Narciso Rodriguez, kr 1295 hos Kicks (annonselenke).

Til den luksuriøse: - Ouf, denne lukter første klasse

Det er bare noe med parfymer som oser luksus, ikke sant? Det kan fort vise seg å være den perfekte prikken over i-en for et antrekk.

Kanskje ikke så overraskende, er det også luksusmerkene som lager de mest luksuriøse parfymene.

- For meg, er Hermès Kelly Calèche det nærmeste jeg kommer en luksuriøs Birkin bag! 

Hun beskriver duften som "en bukett med rose i fokus" satt sammen med duften av "lær og treaktig iris". Yes please.

- En utrolig sofistikert klassiker, feminin og solid. Den lukter både varm kvalitetskåpe og silkeskjerf på samme tid, anbefaler Sundby.

Hun har også lagt sin elsk på en noe mørkere, rikere luksuriøs duft.

- Armani Privé Musc Shamal lukter dempet luksus, rik og mørk. Dette er en pudret amberduft, med en luftig start. I hjertet av duften ligger luksuriøse noter av rose, jasmin og musk, mens sirupaktig vanilje og sedertre gir parfymen dybde og rolig bass. Ouf, denne lukter første klasse! beskriver hun.

Hermès Kelly Calèche, kr 1499 hos TaxFree.
Musc Shamal fra Armani Privé, kr 3450 hos Fredrik & Louisa (annonselenke).

Til den sensuelle: - Ingenting jeg elsker mer

Ifølge Sundby, er dette storfavoritten når det kommer til parfymetype.

- Det er ikke noe jeg elsker mer enn sensuelle dufter. Finnes det noe mer sexy enn gourmand dufter som gir deg vann i munnen? spør hun.

- En tidløs sensuell klassiker er Hypnotic Poison fra Dior! Den lukter bitter mandel, mørk jasmin og myk vanilje. På huden lukter den milky og søt, som en kremet vaniljesaus og nøttete marsipan. Vanskelig å holde nesen og kanskje hendene unna? beskriver hun.

Black Orchid fra Tom Ford er også en søtlig amberduft, men langt mørkere, krydret og treaktig, trekker hun frem.

- Her inviterer den attraktive sødmen inn til de virkelig mørkere og nesten jordaktige nyansene av sort trøffel, krydder, jasmin, sjokolade og sedertre. Dette er mørk og bold parfyme, den tar plass i rommet - men oser likevel av mystikk og sensualitet, sier Sundby.

Dior Hypnotic Posion, kr 1380 hos Dior (annonselenke).
Tom Ford Black Orchid, kr 1485 hos Kicks (annonselenke).

Slik kan du få mest for pengene

Det er ikke til å stikke under stol at parfyme er noe ganske dyrt å unne seg. Samtidig, varer de gjerne lenge, og blir en del av deg på helt andre måter enn eksempelvis kjær gjør! Sundby vet likevel hvordan du sparer penger på å handle parfyme.

- Parfymer ligger stort sett i samme prissjiktet, det viktigste er derfor kanskje å finne en parfyme du liker og som sitter godt på din hud, understreker hun.

- Mer spesifikt kan jeg nevne at særlig merker som Dior, Chanel, Tom Ford, Hermès og lignende er merker du sparer mye penger på å handle Tax Free sammenlignet med parfymerier - fordi dette er merker som har litt høyere priser og samtidig sjeldent er å finne på salg, sier hun.

I tillegg har Tax Free Norway noen parfymer på fast lavpris året rundt, deriblant flere velkjente og populære dufter, tipser hun.

Sundby har også en ekstra TaxFree-hack å dele:

- Se alltid etter gaveeskene! De koster ofte det samme som parfymen alene, men i gaveesken får du gjerne med en veskestørrelse, dusjsåper eller bodylotion - så du får ekstra produkter på kjøpet, forteller hun.

Les også: Vårens fineste loafers

Powered by Labrador CMS