Unngå influensa i høst: Noe av det verste jeg vet er å bli syk, og jeg vil gjerne unngå å få influensaen som herjer hvert eneste år.

Denne gangen bestemte jeg meg for å ta skikkelig grep om sykdommen, og leste meg opp på immunforsvaret og hva jeg kunne gjøre for å forebygge en ny runde influensa. Vi har et høyst intelligent og spesialisert forsvarssystem i kroppen, og om vi tar vi vare på oss selv og kroppen vår, er vi bedre rustet mot sykdom.

Her er fem grep du helt gratis kan bruke for å gi immunforsvaret en boost i høst!

Unngå influensa i høst

1. Sov mer

Når vi sover, reparerer kroppen seg selv og danner nyttige infeksjonsbekjempende stoffer. Søvn er rett og slett en gratis og bivirkningsfri medisin som gjør oss fit for fight og holder sykdommene unna!

De beste rådene for bedre søvn er å være ute i dagslys på dagtid, holde hvitt lys fra mobil og TV unna ved leggetid og skape seg en god søvnrytme.

2. Stress ned

Når vi er stressa, frigjøres hormonet kortisol, som kan undertrykke immunsystemets effektivitet ved å senke antall lymfocytter. Vi kan ikke alltid unngå stress i livene våre, men vi kan endre hvordan vi responderer på stress med et enkelt verktøy; pusten vår.

Flere avslapningsøvelser som benyttes i yoga og meditasjon har vist seg å gi fantastiske helsefordeler, og er ikke minst et nyttig verktøy for stressmestring. For meg er det mye lettere å gjennomføre disse øvelsene ved hjelp av apper, og jeg kan anbefale Calm og Headspace, eller boka The little book of mindfullness.

3. Vær i aktivitet

Finn en treningsform du liker. Når vi trener, utsetter vi faktisk kroppen for en form for «mildt stress» – men resultatet er en oppregulering av responser som totalt sett styrker immunforsvaret!

4. Spis sunt og variert

View this post on Instagram

Rosa salat med kyllingfilet 💖 Dagens din din – lagde beter og blomkål på ulike måter og serverte det som en salat! På toppen la jeg stekt kyllingfilet, som neste bilde viser. Jeg falt jo helt PLADASK da jeg fikk øye på en rosa blomkål og måtte bare lage noe!!😍 Det du ser i friske farger er blitt syltet, det du ser i mørke farger er blitt ovnsbakt. Å koke rosa blomkål funka dårlig, fant jeg ut. Skikkelig testkjøkken! Sveip for å se hvor lett du sylter noe👌🏼 Så, min rosa salat bestod av: Syltet blomkål Syltet polkabete og gulbete Rødkål Eple Bakt blomkål Bakt rødbete Spinat Kyllingfilet Toppet med dressingen jeg lager til «supersalaten» min, oppskrift i boka 🥰 Tips til noe jeg kan lage med rosa blomkål eller beter??👇🏼#dilla

A post shared by Emilie Nereng (@emilienutrition) on

Det finnes ikke en pille eller et kosttilskudd som kan overgå den beskyttende kraften fra frukt og grønnsaker. Derfor er noe av det beste du kan gjøre å sikre deg et bredt spekter av ulike vitaminer, mineraler og antioksidanter fra et variert kosthold, slik at du unngår mangler i kostholdet.

I tillegg er det noen ekstra helsefremmende matvarer som vi gjerne kan spise litt ekstra av. Antioksidanter fra frukt, grønnsaker og bær, samt sunne fettsyrer fra avokado, frø og nøtter, er med på å beskytte cellene våre mot oksidativ skade, noe som er viktig for å forebygge sykdom.

Noen studier kan også tyde på at stoffet allicin i hvitløk kan beskytte oss mot forkjølelse, og gi oss færre sykedager når den først inntreffer – så det er bare å kose seg med hvitløk, folkens!

5. Gi mat til tarmbakteriene

Det er gjort mye spennende forskning rundt tarmfloraens betydning for helsa vår og utvikling av sykdom. Ikke minst er det her du finner store deler av immunforsvaret vårt; om lag 70 prosent av kroppens immunceller huses i tarmveggen vår. Spiser du mye næringsfattig, raffinert mat, kan dette svekke bakteriefloraen i tarmen, og dermed gå ut over immunforsvaret. Her får du noen råd til hvordan du bygger en rikere tarmflora:

• Spis mat med mye fiber, som bønner, linser, havre, fullkorn og frukt og grønnsaker i alle slags farger. Dette er direkte mat for tarmbakteriene våre.

• Spis mat med gunstige bakterier, som yoghurt, kefir og cultura, eller fermenterte grønnsaker som kim-chi, surkål og miso.

Relatert

Mercury Retrograde 2022

Mercury retrograde 2022

"Must be something in the universe" – Det er så sant det!

«Har du barn?»

– Jeg blir klaustrofobisk av tanken på barn og giftemål.
vibeke ruud

ELLEs feriefavoritter 2022: Vibeke Ruud

Dette pakker ELLEs Creative Director og Art Director med seg i feriekofferten.

Les også

tenke positivt

Emilie Nereng: Slik bryter du negative tankemønstre

Rådene som hjelper deg til å tenke mer positivt!
Sjokobananis

Deilig og sunn sjokobanan-is

Her får du oppskriften på Emilie Nereng sin sunne is-favoritt, som kan nytes så ofte du vil.
Oppskrift quesedillas

Superdigge quesedillas

Vet du ikke hva du skal lage til middag i helgen? Prøv Emilie Nerengs quesedillas med bønner.
Gode pannekaker

Sunne og gode pannekaker

Prøv Emilies herlige pannekaker i januar!