mote

8 hårhacks frisørene sverger til i hverdagen

Disse eksperttipsene kan gjøre hverdagen enklere - og håret ditt freshere.

Ekspertene om hva de tyr til når tiden ikke strekker til.

Publisert Sist oppdatert

Selv om self-care er både trendy og viktig, er det langt fra lett å skvise inn all pleien man helst skulle hatt i en hektisk hverdag. Og kanskje er det slik at håret er det første som nedprioriteres eller prokastineres? Du er ikke alene.

Også frisørene kjenner seg igjen - og de deler gjerne sine beste hacks og tips for både hårpleie og styling når tiden egentlig ikke strekker til.

1. Maske-multitasking

Irina Andersen ved INCH har gode maske-tips å komme med. Det er fort gjort å droppe hårmasken fordi det føles ut som om man ikke har tid - men egentlig finnes det ingen unnskyldninger. Og det er ingen tvil om at masker er viktige for hårhelsen.

- Jeg elsker å bruke ren moringaolje i tørt hår et par timer før jeg skal vaske håret. Jeg har den i mens jeg vasker hjemme eller mens jeg er på trening, tipser Andersen.

Denne skyller du skikkelig godt ut før du vasker håret som vanlig.

2. Et must i dusjen

Andersens hack nummer to handler også om å prioritere hårkuren. To ting er viktig: du må gjøre det lettvint for deg selv - og du må ha håndkletørt hår.

Andersen mener det går lett om du har en god rutine på det:

- Når du skal kure håret og føler det er stress - sørg for å alltid ha en klype i dusjen og sleng et håndkle over dusjdøren får du går inn. Så sjamponerer du håret - alltid to ganger! - og bruker håndkleet du har klart til å håndkletørke håret ditt med. Ta i kuren og klyp opp håret - og i mens kan du skrubbe, vaske, shave, forklarer hun.

- Skyll ut kuren som det aller siste du gjør - og voilà, du slapp å gå ut av dusjen, og kuren har rukket å få virke ordentlig i håndkletørt hår, som den skal, sier hun.

- Er det noe jeg alltid hører folk klage på, så er det at det er pes å måtte gå ut av dusjen for å håndkletørke håret og vente mens man lar kuren virke! legger hun til.

Les også: De beste hårmaskene for tørt hår. 

Det er fort gjort at gode hårrutiner havner nederst på prioriteringslista når vi farter rundt i hverdagen.

3. Dette trenger du kanskje ikke

Aicha Amalie Hissaoui, Creative Director i Nikita Hair og Sayso, satser på så skånsom hårstyling som mulig. Det sliter naturligvis mindre på håret, men det kan godt komme til å spare deg tid også.

- Jeg bruker sjeldent varmeverktøy i mitt eget hår. Det har blitt ett av mine triks for å ha sunt hår, innrømmer hun.

- Jeg liker derfor stylinger der man kan unngå dette - som heatless curls eller lignede. Noen ganger er det så enkelt som å lage to fletter i vått hår og ta det ut når det er nesten helt tørt! Da får du en naturlig bølgete look, og slipper også bruke tid på å krølle eller style håret, forteller Hissaoui.

Hun har særlig én favorittlook, som er både skånsom, ser fab ut - og går raskt å fikse.

- Jeg har jo krøller, og Brushed Out Curls er en look jeg har blitt veldig fan av. Det er skikkelig glam! Og hvis du er forsiktig når du grer ut krøllene dine, er det en skånsom og rask måte å style håret på uten å måtte vaske det eller bruke varme først, tipser hun.

4. Leave-in er undervurdert

Det er ikke bare dyrebare kur-minutter i håndkletørt hår som gir deg god pleie. Hissaoui sverger ofte til leave-ins i hverdagen.

- Jeg bruker gjerne en leave-in i sprayform eller krem. Dette er så fint når man har det travelt, men samtidig trenger sårt pleie, sier Hissaoui.

Leave-in-produkter gir deg i både pose og sekk - du sparer tid og du tar vare på håret, sier hun.

- Og min go-to-frisyre når jeg ikke rekker å style håret mitt er en sleek hestehale med flette eller knute. Det er superenkelt og fint - og da tar jeg ofte i en leave-in-kur sammen med en hårpomade, tipser hun.

Husk at hårkuren din må få virke skikkelig i håndkletørt hår for å trenge dypt inn i håret.

5. Unngå unødvendig slitasje

Hissaouis siste bud er av det forebyggende slaget. Det kan være vel så viktig å tenke på mens vi er på farten og ikke kan sette av tid til håret.

- Jeg sverger som regel til klyper eller klemmer istedenfor strikk. Det blir mindre friksjon på håret ditt, og sånn kan du dermed unngå unødvendig slitasje, minner hun.

6. Få det inn i kalenderen

Nina Mathisen, daglig leder ved Perfect Hair Frogner, mener at noe av det mest effektive du kan gjøre for hårpleierutinene dine er enkelt og greit: schedule it. 

- Finn en god rutine som gjør at du kan bruke håret i flere dager før det må vaskes. Dette er både for å spare deg tid i hverdagen, og for å spare håret ditt for unødvendig slitasje, trekker hun frem. 

Med litt planlegging og gode styling-valg, får du håret til å vare i flere dager istedenfor å vaske det igjen allerede etter en dag eller to.

7. - Gå all in

Med andre ord, hører det altså til et hektisk liv å sette av såkalte Hair Wash Days. Og da skal du helst gi håret ditt full pakke, mener Mathisen.

- På hårvaskedag, gå all in, understreker hun.

- Prepp håret med gode produkter, både for volum og pleie, og føn så håret tørt etter å ha lufttørket det 80 prosent først, tipser hun.

Dette er for å unngå å bruke føneren mer enn du trenger - den sliter tross alt på håret, den også. Men du bør for all del bruke føneren, den er nærmest en liten hack i seg selv:

- Føning vil gjøre at håret løfter seg fra hodebunnen for mer volum, og du unngår at det blir like fort fett som når håret tørker helt flatt inntil hodebunnen, forklarer Mathisen.

- Et ekstra tips er å surre håret inn i et mikrofiberhåndkle, for å trekke ut mest mulig vann på en skånsom måte først, legger hun til.

Noe av det beste du kan gjøre for håret ditt er å forebygge slitasje, minner frisørene.

8. Dagene mellom vask er viktige

Ifølge Mathiesen, er det viktig å fortsette å tilføre håret pleie mellom hårvaskene, og ikke bare mens du står i dusjen med en kur for hånden.

- Et pleietips alle kan legge inn i hårregimet sitt er: påfør rikelig mengde hårolje i håret kvelden før vask og la det virke over natten. En pleieboost mellom vask har håret veldig godt av, tipser hun.

I tillegg, er det et par vaner du kan adoptere mellom vask som vil forebygge slitasje.

- Style håret med et varmeverktøy den første dagen, og kun denne dagen. Eksempelvis myke bølger vil gi løft og luft, og holder seg ofte godt til dagen etter. Avslutt gjerne styling med en hårspray og la håret avkjøle seg 100 prosent før du grer det, tipser Mathisen.

Hun anbefaler å forlenge antall dager mellom hårvask. En sleek look i en eller annen form er et fint alternativ - stram hestehale, knute i nakken - og da kan du gjerne bruke olje for å både oppnå glans og gi pleie.

- Jo lengre jo bedre mellom hver vask er ikke alltid et poeng. En ren og sunn hodebunn gir gode vekstvilkår for håret ditt. Dag fire er det kanskje tid for en god hårvask igjen, fordi det både renser hår og hodebunn, og stimulerer blodsirkulasjonen i hodebunnen, sier Mathisen.

Les også: Se opp for nytt og spennende retinol-alternativ

Powered by Labrador CMS