Oppskrift: Pasta med vegansk ostesaus

Foto: Charlotte Sørvald

Denne retten vil endre alt du trodde du visste om vegansk ost!

Publisert Sist oppdatert

Vegansk ostesaus: Jeg vet at mange blir skeptiske når ordene 'vegansk' og 'ost' står veldig nærme hverandre i et setning, men tro meg – du vil la deg overbevise av denne oppskriften.

Jeg fikk servert denne retten av en venninne for cirka to år siden, og har siden trykket denne oppskriften til mitt hjerte. Pasta er nærmest å regne som en slags religion for meg, og noe man på ingen måte skal kødde med. Det samme gjelder ost. Men denne veganske versjonen kan frelse selv en skeptiker, og må bare prøves ut! Vi snakker ostesaus med en perfekt kremet konsistens, og en nydelig nøtteaktig smak. Oppskriften er hentet fra Vegansmisjonen.

Og bare så det er sagt: Ikke la deg lure av at den ene ingrediensen ser ut som sagflis!

Slik lager du pasta med vegansk ostesaus:

Du trenger (til 4 porsjoner):

  • 3 ss vegansk margarin (Berit Nordstrand for eksempel)
  • 3 ss hvetemel
  • 4 dl havremelk
  • 3 ss næringsgjær
  • 2 ts vegansk buljongpulver
  • fersk timian
  • 1/2 ts revet muskat
  • 400 g pasta (jeg foretrekker tagliatelle til denne retten)

Slik gjør du:

Sett stekeplata på medium varme. Smelt smør i en kjele, og ha i litt og litt av hvetemelet samtidig som du rører i kjelen. Når smør og mel har blitt en slags halvtykk masse (jevning), begynner du å helle i litt og litt av melken, og fortsetter å røre, slik at det ikke klumper seg. Etterhvert vil du få en fyldig saus.

Nå kan du tilsette næringsgjær, mens du fortsetter å røre. Ha i vegansk buljongpulver, revet muskat og fersk timian, og fortsett å røre til alt har blandet seg godt. Du kan også smake til med salt og pepper om du ønsker.

Da gjenstår det bare å koke pasta. Kok pastaen al dente (finnes det noe annet?) og ta vare på litt av pastavannet. Ha pastavannet i ostesausen, og rør godt. Pastavannet inneholder masse stivelse som virkelig gjør susen når pasta blandes med saus. Deretter kan du blande pasta og ostesaus til de blir som ett.

Server med fersk timian på toppen! Min venninne serverer denne med crunchy brokkoli til, som også er kjempegodt for deg som ønsker mer av det grønne.

Bon appétit!

Ble du inspirert? Hanne-Lene Dahlgren lager også helt rå vegetariske retter.

Powered by Labrador CMS