mote

På alles lepper akkurat nå...

Men visste du dette om MET-gallaen? 

Publisert Sist oppdatert

Den årlige motebegivenheten Met-gallaen, som må kunne ansees å være det hotteste motearrangementet i verden, holder sted den første mandagen i mai på Metropolitan Museom of Art i New York. Formålet er å samle inn penger til museets kostymeavdeling og det er også i den forbindelse premiere på museets kuraterte moteutstilling, hvis tema og kostymer endres hvert år. 

Åretes utstilling har fått navnet Sleeping Beauties: Reawakening Fashion og årets dresskode var The Garden of Times, inspirert av novellen til J.G Ballard med samme navn, som ble utgitt i 1962.

Les også: Se de fineste antrekkene fra Met-gallaen 2024

10 ting du kanskje ikke visste om MET-gallaen 

1. Den første MET-gallaen ble avholdt i 1948 

MET-gallaen ble første gang arrangert i 1948 av Eleanor Lambert, en forkjemper for amerikansk motedesign, som i sin tid også var med på å etablereNew York Fashion Week og den gjeve designprisen CFDA-Awards.  

2. Et bord på MET-gallaen koster ca 700.000 norske kroner 

I 1948 kostet en billett 50 dollar. I dag må man ut med ca 70.000 dollar, tilsvarende over 700.000 kroner for å ha et bord på MET-gallaen. Og du må selvfølgelig gjennom nåløyet til Anna Wintour før du i det hele tatt får en stol å sitte på. 

3. Prinsesse Diana deltok på MET-gallaen i 1996

Anna Wintour har arrangert MET-gallaen hvert år siden 1995, bortsett fra i 1996 da daværende britiske Vogue-redaktør Liz Tilberis var vertinne og ankom gallaen hånd i hånd med prinsesse Diana. Prinsesse Diana var da ikledd John Galliano. 

4. "Alle" bor på The Mark Hotel

Charlie Hunnam utenfor The Mark Hotel i New York.

De største stjernene preppes klare for gallaen og bor på luksushotellet The Mark Hotel på Madison Avenue, som er i gangavstand fra The Met. Det er også her man får et første glimt av stjernenes forseggjorte gevanter, og utenfor hotellet virkelig vrimler det av fans og paparazzi-fotografer. 

Et rom på The Mark Hotel koster rundt 15.000 kroner natten og ligger på Upper East Side rett ved Central Park. 

5. Det er "after partys" over hele New York etter gallaen

Etter MET-gallaen skifter stjernene til nye og mer brukervennlige festantrekk. Og det er fester overalt i New York. Burberry og Naomi Campbell hadde after party på Caviar Kaspia, som ligger i samme bygg som The Mark Hotel. "The After Met" after party hadde 10 års jubiluem i år og ble holdt på medlemsklubben Casa Cipriani. Her dukket artister som Usher og  Cardi B opp. Også på Boom Boom Room på The Standard Hotel var det som vanlig duket for after party – her dukket gjester som klesdesignerne Prabal Gurung og tidligere sjefdesigner for Valentino, Pier Paolo Piccioli opp. 

6. Zendaya og Jennifer Lopez blant årets æresgjester

Foto: Jeff Kravitz/FilmMagic.

Hvert år har Met-gallaen ulike "co-chairs" eller æresgjester, som bedre beskriver ordets rette forstand. Dette er ofte celebriteter som tidligere har gjort seg bemerket på den røde løperen.  I år er disse Zendaya, Jennifer Lopez, Chris Hemsworth, Bad Bunny, og Anna Wintour. I tillegg til designer hos Loewe, Jonathan Anderson og sjef for TikTok, Shou Chew.

7. Kendall Jenner skiftet hele tre ganger i løpet av Met-kvelden 

Foto: Getty Images.

Kendall bar en lekker sort vintage kjole signert Givenchy på selve Met-gallaen, men skiftet til en hvit vintage Givenchy kjole designet av Alexander McQueen i 1997 på et av after partyene hun deltok på.

Foto: Getty Images.

 Senere skiftet hun nok en gang til en kjole signert Vivienne Westwood og designet av Andreas Kronenthaler. 

8. Norske Gustav Witzøe deltok på årets Met-galla

Ikke bare pryder han månedens cover av ELLE, den norske laksemilliardæren Gustav Witzøe dukket også opp på Met-gallaen iført en iøynefallende kreasjon signert det italienske motehuset Versace. 

Her utenfor The Mark Hotel. 

Powered by Labrador CMS