Hvor mye av Self Made stemmer egentlig? 

Foto: Netflix.

Serien er basert på en sann historie, men strømmetjenesten har tatt seg noen friheter...

Publisert Sist oppdatert

Obs! Dersom du enda ikke har sett Self Made: Inspired by the Life of Madam CJ Walker kan denne artikkelen by på en del spoiler alerts!

Etter å ha sett serien om Madam CJ Walker, som er basert på en sann historie, ble vi sittende igjen med en del spørsmål. Vi tok en faktasjekk og kan her avsløre hva som fleip og hva som faktisk er ekte i Netflix-serien Self Made.

Er det sant at Madam CJ Walker ble foreldreløs som 7 åring og giftet seg i en alder av 14?

Madam C.J. Walker ca 1914. Foto: Getty Images.

Ja! Hennes foreldre, Owen og Minerva, var tidligere slaver som slapp fri rett før Sarah ble født i Louisiana i 1867. I følge History.com, var Sarah Walker (født Breedlove), parets femte barn og det første barnet de fikk i frihet. Foreldrene døde da Sarah var syv. For å komme seg unna svogeren som var voldelig mot henne, giftet hun seg i en alder av 14 år med Moses McWilliams. Sarah og Moses fikk datteren Lelia da Sarah var 18 år, men dessverre døde ektemannen to år etter. Sarah giftet seg så med John Davis, før hun fant sin store kjærlighet, C.J Walker.

Var Addie Munroe en ekte person?

Carmen Ejogo spiller Addie Munroe i Self Made.

Både ja og nei. Det var ingen Addie Munroe, men det fantes en Annie Turnbo Malone.

I serien får Sarah beskjed om at hun er for stygg til å promotere Malones hårkur, men i virkeligheten jobbet faktisk Sarah som selger av hårproduktene til Malone, før hun startet sitt eget merke. Og det stemmer at Annie og Sarah ble rivaler.

Det er heller ingen bevis på at Annie Malone fikk Sarah Walkers svigersønn til å spionere på henne, som det fremgår av serien.

Stjal Sarah Walker Malones formula for å lage sin egen hårmaske?

Det er faktisk uvisst. Selv om Malones hårmaske var en fornyet versjon av Annie sin, er det vanskelig å si om den var en direkte kopi. En rekke kvinner solgte hemmelige hår-formulaer på den tiden og det er usannsynlig at alle kom fra samme kilde.

Var Sarahs svigersønn et så dårlig menneske som det fremstår som i serien?

Lelia Walkers første ektemann, John Robinson, var nok ikke den smarteste kniven i skuffen, men det kommer ikke frem noe sted at han var like illojal som det han er serien. Og det er også uvisst om han faktisk opererte som "spion" for Annie Malone.

Giftet Sarah Walker seg hele tre ganger?

Ja! Hennes første ektemann døde, og de to andre var utro mot henne. Madam Walker hadde dessverre ikke helt hell i kjærlighet.

Var BOOKER T. WASHINGTON virkelig så kjønnsdiskriminerende?

I Self Made prøver Sarah Walker å få støtte fra den politiske lederen Booker T. Washington når forretningene ikke går så bra, hun går så langt som å avbryte han på scenen under National Negro Business League-kongressen i 1912 for å få hans oppmerksomhet. Men Booker gir tydelige tegn til at han ikke synes kvinner bør drive forretninger.

Det er riktig at Booker ikke støtten henne til å begynne med, men det var bare fordi han ikke synes produktene egnet seg for afro-amerikanske kvinner. Men Washington og Walker hadde faktisk et tett samarbeid etter det. Han besøkte henne hjemme flere ganger og året etter, var hun faktisk en av foredragsholderne på kongressen.

Flyttet virkelig Lelia til New York for å åpne The Dark Tower Salon i Harlem?

Ja! Men historien til Lelia er så omfattende og får for lite plass serien (det er derfor vi drømmer om en sesong 2). A’Lelia, som hun ble kalt, elsket kunst og var en eksentrisk kvinne. Hun var en trendsetter og gjorde Walker-imperiet mer nyskapende.

Var A´LELIA LESBISK og fantes virkelig Esther?

Selv om serien hinter til at A’Lelia var lesbisk, er det ingenting som tilsier at hun faktisk var det, og nei Esther fantes ikke. Men A’Lelia var veldig frigjort av seg og det skal være snakk om at hun datet en kvinne etter at hennes tredje ekteskap gikk duken.

A’Lelia's var også sterkt knyttet opp mot Harlem Renessansen i New York, et frigjort miljø i New York hvor det meste var lov.

Var virkelig Sarah Walker virkelig USAs første kvinnelige forretningskvinne som ble millionær?

Dette er en diskusjon som pågår den dag i dag. Madam C.J. Walker står oppført i Guiness rekordbok som den første kvinne i USA som ble millionær, mens andre hevder Annie Turnbo Malone faktisk var den første...

Døde Sarah Walker av nyresvikt?

Ja, hun døde av nyresvikt og for høyt blodtrykk i 1919 og datteren hennes A’Lelia døde av en hjerneblødning i 1931.

Powered by Labrador CMS