livsstil

10 gode tips til brud og gjest

Tips nummer 10 er kanskje det viktigste.

Publisert

Skal du arrangere bryllup i år, eller kanskje du er invitert i et bryllup? Eller kanskje du drømmer om et frieri? Kanskje er du bedt om å være forlover, eller har skal gå opp i eksamen i logistikk som toastmaster – uansett, her har vi samlet 10 gode tips til alt fra gjesteliste, invitasjoner, kleskode og musikk. Og det viktigste tipset har vi spart helt til slutt.

Les også: Brudekjole på budjett

1) Guest of honour/horror 

Dette skal være deres dag, men idet man går i gang med gjestelisten er det lett å la samvittigheten styre og før man vet ordet av det handler hele feiringen om hvorvidt «grandtante Gerd» vil bli enda mer innbitt dersom hun ikke inkluderes i feiringen av deg og din kjære (som hun ikke en gang husker navnet på). Inviter gjester som har en viktig rolle i deres liv og som du/dere faktisk har en relasjon til – ikke bare felles gener.

2) You've got m@il!

Det er faktisk penger å spare på å sende ut en digital in­vitasjon – selv om det er aldri så vakkert med papir. Fordelene med en digital invitasjon er penger spart, effektiv RSVP og registrering av både gjester, +1 og eventuelle allergier og lignende.

3) Oppgi kleskode i invitasjonen

– og gjerne med praktisk informasjon rundt location. På den måten kan gjestene velge passende skotøy, antrekk og eventuelt yttertøy. Eksempelvis; stiletthæler i et hagebryllup eller på en sandstrand er et lite stykke unna optimalt ...

4) Lag dine egne regler

Det finnes utallige bøker og lister med bryllups­etikette, men dette er først og fremst kjærlighetens dag, og som det sies (og ofte i nettopp bryllup); kjærligheten utholder alt og tåler alt – det bør gjelde for selve bryllupet også. Det er ikke farlig om du har something old, something new, something borrowed, something blue. Du kan ha en kleskode som tilsier at alle gjestene skal bære hvitt, eller sort ... eller rødt. Spill musikken du digger, server maten du elsker, og la dagen være en forlengelse av paret dere er.

5) Vær tydelig med fotografen 

Et bryllup blir ofte en av livets mest minnerike dager, og naturligvis skal dette dokumenteres. Det er verdt å bruke penger på en fotograf til bryllupet, og det er også verdt å gi fotografen en tydelig brief i forkant. Gi beskjed om hvilke gjester du gjerne ønsker bilde av, eller om det er noen av gjestene du ønsker å ta flere bilder sammen med. Skal hele dagen dokumenteres? Deler av den? Hvilke detaljer er viktige?

6) Short and sweet

Det er ingenting som tilsier at en god tale behøver å være lang. Oppfordre gjestene til å holde taler på minimum to minutter, og husk at det å utbringe en skål med en kort hilsen kan være vel så fint eller morsomt.

7) Til toastmaster

Lag et lite program til alle som skal holde tale eller fremføre noe i løpet av selve feiringen, og print det ut på en liten lapp som de kan ha med seg gjennom dagen. På den måten kan de lett se rekkefølge for når ting skal skje, og slipper å grue seg for at deres navn plutselig annonseres uten forvarsel.

8) Dancing Queen

Det er ingenting som slår et svingende dansegulv på bryl­lupsfesten, og det er lite som sørger for antiklimaks på samme måte som kom­binasjonen av danseglede og vonde føtter. Ta med et par gode/flate dansesko til kvelden, og gjerne også et gnagsårplaster eller to. 

Bonustips: Gjør deg flid med musikken. Bruk tid på en god spilleliste, eller bruk penger på en skikkelig god DJ.

9) Diamonds Flowers are forever

Dersom du bestemmer deg for ikke å kaste buketten på slutten av festen, kan det være fint å forevige denne på et vis. Det kan naturligvis gjøres gjennom foto, men du kan også presse blomstene og ramme dem inn. Eventuelt kan du bruke dem som en del av takkekortene.

10) Don't sweat the small stuff

Mange av oss husker kanskje Charlotte Yorks bryllup med Harry Goldenblatt i Sex og Singelliv hvor alt gikk galt? Men husk: Det er ikke hvorvidt kjolen holder seg flekkfri eller om alt går etter planen som gjelder. Et bryllup er ingen regissert Hollywood­film, det er et eventyr fra virkeligheten som forhåpentligvis ender med «lykkelig alle sine dager» – og de beste eventyr inneholder ofte litt action. Jo større katastrofe, dess bedre historie.

Les også: Krise-kit til bruden: 10 ting du bør ha i veska

Powered by Labrador CMS