livsstil

Søvn, sol og strand på Sylt

Se opp for dette magiske feriepardiset!

Publisert

Det er noe forfriskende og samtidig magisk over øya Sylt, som også byr på det alternative, noe litt utenomjordiske. Det er rett og slett et perfekt ferieparadis for bohemen som elsker luksus.

Les også: Stedene du må oppleve i Palma

Søvn, sol og strand på Sylt 

Sylt er den største blant de nordfrisiske øyer i Tyskland, som framfor alt er mest kjent for badebyene Westerland, Kampen og Wenningstedt. På mange måter kan man si at Sylt er en godt bevart hemmelighet. Kampen var en gang ansett som Tysklands Saint-Tropez og en magisk attraksjon. Allerede på 1920-tallet hadde kjendiser som blant annet Marlene Dietrich gjort Sylt til en populær ferieøy, og på 1960-tallet var det forfatteren, fotografen og ektemannen til Brigitte Bardot, Gunter Sachs, som gjorde Kampen til en hot spot for jetsetterne.

Etter en åtte dagers ferie på Sylt kom jeg hjem og beskrev denne øya, som ytterst få hadde besøkt, som en krysning av Saint-Tropez, Skagen og The Hamptons. Autentiske strand-restauranter, jetsettpuls, pop up-butikker med store luksushus som Louis Vuitton, Bottega Veneta og Hermès i kombinasjon med små vintage- og second hand-butikker, samt lokale små nisjebutikker, akkurat som i Saint-Tropez. Og Skagen på grunn av de lange hvite strendene og sykkelstiene, og The Hamptons med de store husene, den luksuriøse, men avslappede livsstilen og naturen. Sylt har noe for enhver smak.

Man kan nærmest si at helse bokstavelig talt er «i vinden» på Sylt – fordi sjøklimaet gir betydelig lindring for allergikere. Øya er kjent for sitt helbredende klima. Saltet fra havet gjør underverker for huden, og det samme gjør den forfriskende havbrisen. Det er bare å ta det hele inn.

Lufta på Sylt er beviselig mindre forurenset og samtidig rik på mineraler, takket være det stimulerende klimaet som har en positiv effekt på både revmatisme, astma og andre luftveissykdommer.

For å komme deg til dette lille paradiset finnes det én liten flyplass, men det beste er å ta seg hit med tog eller ferje. Det finnes biler på øya, men når du først har ankommet øya anbefales sykkel som framkomstmiddel mellom restaurantbesøk, men også for å nyte naturen og de 40 kilometer lange hvite sandstrendene på vestkysten.

Landskapet på Sylt er som tatt ut av landsbyen The Shire fra Ringenes Herre, og arkitekturen er forunderlig lik de karakteristiske husene der hobbitene bor. På sommeren er hvalsafari også et tilbud, da de digre dyrene lett kan observeres utenfor kysten. Ferien på Sylt kan både være en eneste sammenhengende jetsett-fest med nydelig mat og vin på en av de lokale strandrestaurantene, eller du kan legge deg på et mer avslappende og sunnere spor for å innhente deg.

Jeg gjorde begge deler.

Lanserhof

På Sylt befinner nemlig helseresorten Lanserhof seg, som tilbyr en kombinasjon av det naturlige, det velprøvde og det moderne innenfor medisin og helse. Her finnes et helt team av leger, terapeuter, personlige trenere, ernæringsforskere og kosmetologer som skreddersyr et opphold etter dine behov.

Dette er et alternativ til en ferie for deg som ønsker å slappe av, finne krefter til en ny hverdag og kanskje leter etter litt nye og sunnere rutiner til hverdagen.

Lanserhof er også en luksusresort rett ved sjøen, der naturen er lett tilgjengelig og kan nytes gjennom å gå turer, sykle og selvfølgelig bade. På Lanserhof tilbyr de en kur som renser kroppen, samtidig som du kan få satt opp et skreddersydd kosthold og trening til en ny hverdag, hvis du ønsker det. På denne resorten handler alt om å ivareta din helse. Så det å kose seg med en cappuccino eller et glass vin til maten vil ikke være et alternativ der.

For at kroppen skal fungere aller best, er det kosthold, trening og søvn som gjelder.

Det er undervurdert hvor viktig søvn er, og mange vil definere god søvn som luksus. Det er absolutt ikke å ta for gitt at man sover godt. Dr. Jan W. er lege og daglig leder på Lanserhof, Sylt. Han mener at de kan måle kvaliteten på søvnen din, og dermed finne ut hva som plager deg i nattens små timer, enten du har vanskeligheter for å sovne eller våkner lett, tette luftveier eller snorking. For når du først har funnet årsaken til hvorfor du sover dårlig, finnes det mange verktøy å ta i bruk, og her stiller Lanserhof sin ekspertise tilgjengelig.

Den siste kvelden av oppholdet var det fullmåne, og fordi jeg allerede var totalt uthvilt og full av energi etter en fysisk og mental detox fikk jeg ikke sove. Jeg ga fullmånen skylden, og på mange måter fikk jeg også bekreftet myten om sammenhengen mellom fullmåne og søvnløse netter. Til slutt overga jeg meg til min egen våkenhet og gikk ut for å ta et nattbad – og jeg var ikke den eneste. Det var åpenbart flere som slet med å sove denne natten, og som hadde latt seg friste. Det ble en helt magisk og uforventet opplevelse, der naturen spilte hovedrollen i det som i ettertid er blitt et helt uforglemmelig øyeblikk.

Dagen etterpå dro vi tilbake til samme strand som vi hadde badet på under fullmånen, for å spise lunsj på en strandbistro ved navn Buhne 16. Vi oppsummerte med at oppholdet på Sylt hadde vært en spennende erfaring for både kropp, sjel og sinn. 

Sylt har utvilsomt satt sine spor, og jeg lengter allerede tilbake.

Powered by Labrador CMS