Lan Marie Berg: Jeg har noen ganger tenkt at det hadde vært enklere hvis jeg var mann...

Foto: Helle Hoås

Lan Marie Berg (32) ble innstilt som førstekandidat for Oslo MDG i 2014, og har vært byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune siden 2015.

Publisert Sist oppdatert

Har du møtt på mange utfordringer som ung kvinnelig leder?

– Jeg har noen ganger tenkt at det hadde vært enklere hvis jeg var mann. Selv om vi nå har flere kvinnelige ledere i politikken og i arbeidslivet generelt, tror jeg fortsatt at folk er mer vant til at det er middelaldrende menn som har makt, enn unge kvinner. På arbeidsplassene må kvinner fortsatt kjempe mot subtile barrierer og hersketeknikker som mange menn slipper å forholde seg til. – Jeg tror det at jeg er ung kvinne gjør at det sannsynligvis har vært litt vanskeligere å komme inn i politikken og ta en lederrolle. Men det endrer seg gradvis, og jeg er veldig takknemlig for at andre kvinner har gått foran og banet vei. I sommer leste jeg et intervju med Gro Harlem Bruntland fra 1977 i bladet Vi Menn. Hun var ung miljøvernminister, lege og hadde hatt en kometkarriere, men ble stilt spørsmål jeg er glad for at jeg har sluppet. Det er rart at det bare er litt over 40 år siden. I dag har vi mange forbilder som Alexandria Ocasio-Cortez i USA og den svenske tenåringen Greta Thunberg, som har inspirert folk over hele verden. – Selv om det fortsatt er tøffere for kvinner enn menn, har det også skjedd mye. Som miljø- og samferdselsbyråd i Oslo er jeg leder for en sektor som historisk sett har vært ganske dominert av menn. Men de siste fire årene har jeg hatt gleden av å jobbe med mange råflinke kvinnelige toppledere og direktører som jeg har lært mye av. Det er jeg utrolig takknemlig for.

På hvilke områder mener du din bransje fortsatt har en vei å gå når det kommer til likestilling?

– Lokalpolitikken er fortsatt ganske mannsdominert. Bare i 10 av landets 356 kommuner var det flere kvinner enn menn blant kandidatene til årets kommunevalg. Kanskje er det lettere for menn å takke ja til verv, men jeg tror også det handler om at det er mer belastende for kvinner å delta i det offentlige ordskiftet. Netthets mot kvinner går oftere på person. Jeg tror det gjør vondere å få nedsettende kommentarer om utseendet sitt eller andre ting du ikke kan noe for, enn å bli kalt en idiot for noe du har sagt. Mange oppgir netthets som grunn til å ikke fortsette i lokalpolitikken.

Har du noen gang tvilt på om du skulle takke ja til viktige jobber?

– Ja, etter valget i 2015 tvilte jeg veldig på om jeg skulle bli byråd. Jeg var 28 år, hadde så å si ingen ledererfaring og hadde akkurat kommet inn i politikken. Jeg tenkte at det ville være en for bratt læringskurve, og at jeg heller burde sitte i bystyret i en periode først. Jeg bestemte meg først for at jeg ville ta jobben helt på tampen av forhandlingene. Jeg kom fram til at ettersom det var jeg som hadde stått i valgkampen og lovet velgerne hva vi skulle gjøre, så var det også mitt ansvar å gjennomføre det. Det har vært en bratt læringskurve, men jeg er utrolig glad for at jeg gjorde det.

Har du hatt noen kvaler rundt det å få barn i en så travel og viktig periode av karrieren din som du er i nå?

– Hehe, det har vært ganske heftig å sjonglere en liten baby, samtidig som jeg har ledet en intens valgkamp og vært byråd i Oslo. Nå har datteren vår plutselig blitt seks måneder (28. oktober), og er i ferd med å lære seg å krabbe. Tiden har gått utrolig fort. Jeg har heldigvis mange flinke folk rundt meg som har hjulpet til med å legge til rette, og som har tålt ammepauser og pumpe-møter. Jeg googla ganske mye i forkant, og fikk tips fra blant annet amerikanske nettsider. Der starter jo veldig mange damer i jobb etter tre måneder. Og så har jeg en helt fantastisk mann som nå har vært på fulltid med datteren vår siden august, og som har tatt alt nattevåk. Man kommer langt med gode kolleger, en supermann og en dobbeltsidig brystpumpe.

Powered by Labrador CMS