Slik finner du motivasjon til å bevege deg mer

Trenger du inspirasjon til å bevege deg mer? Vel, det hjelper med motivasjon og gode sko.

Publisert Sist oppdatert

Annonse i samarbeid med ECCO.

Fjorårets begrensninger har tatt treningsmotivasjonen fra mange. Men lysere tider er på vei, og våren inspirerer til mer bevegelse. Med hjelp fra psykologien veileder vi deg hvordan du (igjen) finner motivasjonen til å bevege deg mer denne våren, og får en ny start på 2021.

For mange kan denne pandemitiden gå hardt utover motivasjonen. Vi har allerede lagt bak oss mange måneder der vi savner gleden av å sosialisere, feste, utveksle hverdagssamtaler ved kaffemaskinen på kontoret, reise - kort sagt; alt vi normalt forbinder med vårt vanlige liv. Og som om det ikke var nok, gikk vi etterhvert den mørke vintertiden i møte.

Men selv med lysere tider i vente, hvordan finne motivasjonen som har vært totalt fraværende? For motivasjon er en fascinerende kraft som stammer fra en kombinasjon av visjon, målsetting og feiring av små suksesser. Det er kortversjonen, men det er selvfølgelig flere psykologiske forklaringer som gjør at vi som mennesker til slutt føler oss motivert.

Motivasjon er ikke noe som kommer lett

En studie publisert av Forbes magazine* påpeker at vår evne til å fullføre en oppgave eller et mål og hvordan vi oppnår det (hvis vi i det hele tatt lykkes) handler veldig mye om hvordan vi tenker på oppgaven, og den mulige motstanden vi vil møte underveis. Så det er holdningen vår som avgjør hvordan vi nærmer oss en oppgave, og som til slutt avgjør om vi er motivert til å komme i gang eller ikke.

Den mest typiske blokkeringen av motivasjon er "jeg må". Tvang har sjelden motivert noen, og bare noen få finner lykke i å oppnå noe de blir tvunget til å gjøre.

Hvis du i stedet sier "jeg velger" fremfor "jeg må", kan du fokusere mer på det du får ut av å fullføre oppgaven. Du "trenger" ikke å gå på jobb, for eksempel, men du "velger" å gjøre det fordi fordelene - inkludert lønn - er positivt. Det samme gjelder trening.

Selvfølgelig er det også en indre motstand som er forankret i usikkerhet, dvs. "jeg kan ikke". Det kan være en ekstremt demotiverende faktor, at du ikke å tror på deg selv, eller forutser feil før du begynner.

Derfor har mange en en tendens til å hoppe over det som oppleves utfordrende. Men hvis du i stedet tenker på prosessen som læring, vil du kanskje ikke oppleve så mye motstand neste gang du blir møtt med den samme oppgaven. Og neste gang kan motstanden være enda mindre.

Selvfølgelig er det én ting å føle seg motivert, en annen er å faktisk finne viljestyrken til å bruke motivasjonen i vårt daglige liv. Viljestyrke er ikke en ressurs som vi mennesker har uendelige mengder av. Faktisk har vi bare en begrenset mengde viljestyrke som vi kan bruke hver dag, og når den er "brukt opp", blir vi utmattet og kan ikke gjøre noe.

Ifølge Forbes er det tre ting du kan gjøre for ikke å forbruke viljestyrken din unødvendig:

1) Lag faste rutiner. Fra det øyeblikket vi våkner, står vi overfor uendelige valg. Skal du velge de svarte eller hvite joggeskoene, skal frokosten bestå av avokado på rugbrød eller havregryn, skal vi jogge nå eller i ettermiddag? Hvis du lager en rutine du kan holde deg til, minimerer du antall beslutninger du må ta, noe som frigjør mer energi til viktige beslutninger.

2) Prioriter. Uansett hvor gode rutinene dine er, er det naturlig å føle en viss utmattelse når dagen er over. Derfor er det lurt å takle de viktigste oppgavene tidlig på dagen, slik at du har ditt optimale fokus på disse oppgavene.

3) Fjern unødvendige forpliktelser. Hvor mange ganger har du sagt "ja" til å gjøre noe du egentlig ikke har tid til? Hver gang du forplikter deg til noe, spiser det av den tilgjengelige dosen viljestyrke, og hindrer deg i å takle de tingene som faktisk er viktige for deg. Så lær å si "nei" - selv om det ikke er så lett, vil det øke produktiviteten din og forbedre motivasjonen.

Så, tilbake til poenget med å finne motivasjon igjen i en tid med mange begrensninger.

Med stengte treningssentre og mangel på steder å trene, er det spesielt motivasjonen for å bevege seg som mange mangler. Med de psykologiske faktorene nevnt ovenfor i bakhodet, har vi identifisert fem mål som både kan få deg i bevegelse og hjelpe deg med å finne motivasjonen til å komme i gang:

Mål 1: Få frisk luft

Du tenker: Det regner og du har ikke tid.

Løsning: Fokuser på det positive ved å gå tur i stedet for det negative, for eksempel været, som er en faktor du fremdeles ikke har kontroll over. Det positive med å gå en tur, utover det åpenbare når du går ut, er at irritasjonen over bagateller med en partner / samboer / barn som du kanskje har bygget opp gjennom dagen, vanligvis forsvinner når du går ut og tenker på noe annet.

Kle på deg, ta på de komfortable joggeskoene og et par hodetelefoner, og gå ut. Finn en podcast om et emne som du alltid har vært interessert i, eller vil lære mer om og bruk turen din aktivt til å lære noe nytt - eller bare bli underholdt. Den friske luften vil gi deg ny energi og treningen vil skape dopamin til hjernen. Nye inntrykk fra det du lytter til vil også trene hjernemuskelen slik at den holdes i form. Bonusen du tar med deg hjem er at du får mer energi og lettere kan konsentrere deg - og kanskje de hjemme ikke virker like irriterende når du har vært borte fra dem i en time.

Mål 2: Gå 10.000 skritt per dag

Du tenker: Jeg kan ikke.

Løsning: Se på hva som er realistisk for deg, i stedet for hva andre forteller er bra for deg. Som Forbes nevner, er tvang sjelden en metode som gir motivasjon, så hvis du aldri har gått mer enn 1000 skritt på en dag, er kanskje ikke målet på 10.000 det du bør sikte deg mot til å begynne med. Sett deg et mål som er realistisk og passer der du er. Kanskje det er en seier for deg å gå 5000 skritt om dagen, og da er det det som burde være ditt mål. Ikke fokuser på hva du "burde", men fokuser heller på det du faktisk gjør. Selv de små seirene kan være store, fordi alt er relativt, og når du først lykkes, er motivasjonen for å gjøre det igjen (og om og om igjen) større hver gang du gjør det.

Mål 3: Komme i form

Du tenker: Det er kaldt. Det regner. Treningsstudioet er stengt. Det hadde vært digg med sofa og sjokolade.

Løsning: Dropp unnskyldningene og tenk på hva du får ut av å komme i bedre form. Dersom du kommer deg ut nå, når det er mørkt og kaldt, har du virkelig kommet deg ut "mot alle odds" - og det vil bare bli lettere jo nærmere vi kommer våren (og dagene der du igjen kan pynte deg i sommerkjoler). Finn et utendørs treningsstudio, en løpebane, eller ta trappen i stedet for heisen og sykle i stedet for å ta bilen. Det kan ikke sies ofte nok: alt teller!

Mål 4: Vær sosialt aktiv

Du tenker: Det er ikke lov nå.

Løsning: Å være sosialt aktiv handler ikke bare om fester og middager. Du kan også være aktiv sosialt. Ikke bare er sosial stimuli sunt etter måneder i mer eller mindre sosial isolasjon. Det er også bra å møte andre, og ingenting kan motivere oss mer ut av sofaen, enn det å møte andre. Det kan (som punktene ovenfor antyder) noen ganger være en fulltidsjobb å finne energi, fordi det alltid er en klesvask du burde ta, en e-post som skal besvares eller en ny episode på Netflix å se på. Men hvis du booker inn et møte med søsteren din, broren din, moren din, eller en god venn, blir det lettere å snøre på deg skoene. Og kanskje - i tillegg til å møte noen du bryr deg om - får du samlet det antallet skritt du har satt som mål å gå hver dag. Vinn vinn!

Mål 5: Utvid horisonten din

Du tenker: Vi har ikke lov til å reise.

Løsning: Å se noe nytt trenger ikke være knyttet til reiser til utlandet. Tvert imot. Men selv om folk flest lengter etter å føle solen i ansiktet og bestille en iskald drink på et annet språk enn norsk, kan du også utvide horisonten din og finne nye inntrykk selv i en verden som er mer begrenset enn til vanlig.

Bestem deg for å ta en ny vei hjem hver gang. Hvem vet hva du kan oppdage på din vei? Du kan også sette deg et mål som du skal forberede deg til. Bare tenk deg alle fantastiske reisemål og topper du kan bestige dersom du får noen kilometer i beina - the sky is the limit!

ECCO tar ledelsen

Med lanseringen av den nye innovative sneaker-modellen Zipflex, har den danske skinngiganten, ECCO, hatt fokus på det som motiverer oss, og som får oss til å ville bevege oss mer. Zipflex er designet for å sitte godt på foten og støtte hvert trinn, hopp eller spark - kort sagt, den beveger seg helt naturlig med deg, og gir optimal fleksibilitet og støtte, enten du går tur med en venn, eller løper etter barna dine på lekeplassen.

Vi ELLEsker nye ECCO Zipflex, 1500,-

Zipflex er utviklet med tanken om at vi går positive tider i møte, med en positiv holdning og et ønske om å bevege oss mer. ECCO er allerede med på bølgen av positivitet, og har i forbindelse med lanseringen av den nye Zipflex-modellen, introdusert kampanjens slagord #MovesLikeYou, som fremmer deres optimisme rundt mer bevegelse i hverdagen. Det er en viktig del av ECCOs DNA å støtte opp rundt menneskers ønske om mer aktivitet gjennom bevegelige og gode sko, akkurat som det er helt sentralt for ECCO å alltid være i bevegelse som et selskap.

Les mer om Zipflex her!

ECCO tror ikke bare på bevegelse i hverdagen, de tror også på bevegelse i sin egen bransje. Nylig har de utviklet en vannbesparende garvningsteknikk, DriTan ™ - som vil forandre den internasjonale garveriindustrien. DriTan ™ reduserer mengden vann som brukes til garvning av skinn drastisk, slik at garverier kan ha en mer bærekraftig drift. Samtidig sparer DriTan ™-teknologien 20 liter vann for hvert skinn på garveriet i Nederland. I 2020 vant ECCO prisen Green Print of the Year på ELLE Denmark Style Awards for sitt arbeid med DriTan ™-teknologien.

Du kan lese mye mer om ECCOs bærekraftige arbeid og DriTan teknologi her.

Så hva venter du på? Let's move!

*Les mer om Forbes motivasjonsstudie her.

Powered by Labrador CMS