Maud Angelica Behn om å miste noen man elsker til selvmord og å være modig

– Jeg opplevde dessverre å miste en jeg elsker til selvmord, så da har jeg lyst til å snu den tragedien til en verdi, heller enn ødeleggelse. Les vårt intervju med årets modigste kvinne (17).

Publisert Sist oppdatert
25. desember i fjor døde Ari Behn. De nærmeste pårørende meddelte med stor sorg at den folkekjære multikunstneren, og Märtha Louises eksmann, hadde tatt sitt eget liv. Familien og kongehuset fikk i ettertid mye ros for åpenheten rundt selvmordet. Ari og Märtha Louises eldste datter holdt en sterk tale i bisettelsen i Oslo domkirke. Ikke bare til faren, men til hele Norge om psykisk sykdom og forebygging av selvmord. Hun har blitt hyllet av folket og Kongen for talen. I februar ble hun tildelt årets Akuttpsykiatripris for sin åpenhet, og i oktober fikk hun magasinet Tara sin pris; Årets modigste kvinne. Det er helt ubegripelig at Maud Angelica Behn bare er 17 år. Så reflekterte, empatiske, smarte og velartikulerte svar kunne like gjerne ha vært fra en kjent og voksen forfatter, kunstner, politiker, næringslivsleder eller samfunnsdebattant. Ingen vet hva Maud Angelica blir, men en ting er sikkert: Det blir noe stort. Hva er en modig kvinne for deg?
– Det å være modig er ikke det å allerede tørre noe, men å være redd og fortsatt gjøre det. Å dytte grensen for hvor sterk du trodde du var, og å strekke deg forbi komfortsonen, så lenge det ikke skader andre eller deg selv. Hvis du går gjennom noe vanskelig, er det modig å gå gjennom følelsene dine på en sunn måte, i stedet for å dytte dem unna, så man kan vokse av opplevelsen. Gå fra lidelse til lidenskap.
Ser du på deg selv som modig?
– Egentlig ikke i utgangspunktet. Derfor var det mer viktig for meg å klare betydningsfulle ting som jeg trodde jeg ikke klarte. Da over- rasket jeg meg selv med hvor modig og sterk jeg faktisk var. Jeg ser på meg selv som modig nå i forbindelse med ting jeg har turt.
Hvem er den modigste kvinnen du vet om?
– Mamma. Fordi hun tør å være seg selv og å stå opp for ting hun bryr seg om, selv om hun får mye backlash. Og hun tør ting som å hoppe med hest, i fallskjerm, stå på scenen selv om hun har hatt sceneskrekk, og hun tør si ifra til folk. Hun har sagt at det er viktig å hoppe høyt, for eksempel fra klipper og høyder ned i dypt vann, for å kunne bruke den opplevelsen av å klare noe i andre deler av livet. – Jeg synes også at kusina mi Ingrid er modig fordi hun hopper virkelig fra klipper, på ski, surfer på store bølger og holder taler foran mange mennesker. Hun kaster seg ut i alle mulige slags ting på en kaotisk modig måte. For å være ærlig synes jeg alle mennesker er modige bare for å møte motstanden i livet.
Med Årets modigste kvinne-prisen fulgte også en sjekk på 25 000 kroner. Denne valgte Maud Angelica å gi til LEVE – landsforeningen for etterlatte ved selvmord. Det gjør hun også med pengene hun tjener på å selge trykkene sine via Galleri Art Design. Hun har trykket opp 300 eksemplarer av tegningen hun lagde til faren til jul, og som var med i bisettelsen, kalt Glitrende Diamant, og en tegning av farens favorittdyr; en rev med en påfuglfjær i munnen med tittelen Your spirit. Hvorfor gir du pengene til akkurat LEVE?
– Fordi penger fra LEVE går til pårørende etter selvmord, til men- nesker som lider av selvmordstanker, og til å sette søkelys på tema- et selvmord. LEVE hjelper med selvmordsforebygging på mange ulike måter. Jeg vil gjerne være med å bidra til at flere får hjelp så de slipper å oppleve den realiteten pappa og vi gikk igjennom.
Du har valgt å være åpen når det kommer til så tabubelagte temaer som psykisk helse og selvmord. Hvorfor?
– Jeg opplevde dessverre å miste en jeg elsker til selvmord, så da har jeg lyst til å snu den tragedien til verdi, heller enn ødeleggelse. Det er viktig å snakke om selvmord, så lenge man gjør det på en riktig måte. Jeg kan belyse temaet ut ifra et spesielt perspektiv, og vil gjerne bruke det til å hjelpe så mange som mulig og til å gjøre en forskjell sånn at noe godt kan komme ut av alt det forferdelige.
Hvordan kan samfunnet bli bedre på å håndtere disse temaene?
– Vi må lære om mental helse på skolen! Jeg er så forbauset, og dypt skuffet, over at mental helse ikke er et tema i skolen. Vi trenger å lære om det. Hvordan man tenker om ting, er det mest fundamentale i hele verden. Det er det som er avgjørende for hvordan hele verden fungerer, og våre valg og handlinger. Vi har denne store muligheten til å lære en god og sunn tankegang, som både gir fordeler til oss selv, andre og til resten av verden. Og så bruker vi den ikke.
Hvordan finner du styrke og motivasjon etter å ha opplevd så stor sorg?
– Det som hjelper meg er å gjøre ting som gjør meg glad, som å tegne, se på show jeg liker, origami og å lese tegneserier, men mest av alt er det virkelig støtten fra mennesker rundt meg. Selv fremmede har hjulpet meg gjennom sorgen ved å si hyggelige ting. Og selvfølgelig profesjonell hjelp. Jeg går både til psykolog og i sorggruppe. – Jeg liker også symbolet i buddhismen: At mennesker er som lotusblomsten. Lotusblomsten er en vakker blomst som vokser opp fra søla. Jo mørkere og dypere gjørma du går igjennom er, desto vakrere og sterkere blir du som blomst. – Takknemlighet er også roten til mye glede, det er så fundamentalt viktig å ikke ta ting for gitt. Ordtaket «du vet ikke hva du har før du mister det» er så sant, men det er samtidig så forferdelig fordi det er så dårlig timing. Det ville jo vært fint hvis du kunne sette pris på ting når du faktisk har dem ...
Hvordan har 2020 vært for deg?
– Ikke det beste året, det må sies. Overraskende nok var det å være i karantene ganske helende for meg når jeg hadde det vanskelig, men hjertet mitt går ut til alle som har mistet noen til korona, mistet jobben eller har slitt psykisk. Jeg håper virkelig vi kan fortsette å forbedre livskvaliteten for alle, at vi kan se hverandre bedre og elske hverandre, så verden kan bli et bedre sted for alle å bo i.
Maud Angelica har et sterkt budskap til dem som sliter og går med tanker om selvmord.
– Vær så snill å få hjelp hvis du trenger det. Mennesker i livet ditt trenger deg og elsker deg. Det finnes alltid en utvei. Du fortjener all kjærlighet og lykke i verden. Bare vær så snill, få hjelpen du trenger. Du har uendelig potensial.
Trenger du hjelp eller noen å snakke med? Mental Helse kan nås på 116 123. Røde Kors: 800 33 321. Kirkens SOS: 22 40 00 40.
Powered by Labrador CMS