En mamma + to pappaer

Foto: Isabel Watson

– Jeg har vært flinkere til å velge far til min ufødte datter enn jeg har vært til å skaffe en bra mann til meg selv, smiler designeren Leila Hafzi. I august fødte hun datteren Iben, som skal vokse opp med ikke bare en – men to – pappaer.

Publisert Sist oppdatert

I snart 20 år har Leila Hafzi satt sitt preg på den norske motebransjen. Designeren er kjent for sin romantiske, feminine og bohemske stil, og har navn som Angelina Jolie, Kylie Minogue, Livia Firth og kronprinsesse Mette Marit på kundelisten. I de siste årene har hun markert seg som en ettertraktet bryllupskjole-designer, og det er ikke for ingenting at hun betegnes som «kjendisdesigner».

Både Maria Skapell og Katarina Flatland er blitt smidd i hymens lenker i Leilas design. I tillegg har Leila også markert seg som en designer som skaper mote med mening; øko-chic er også en merkelapp som passer på hennes kolleksjoner.

Lyst på ELLE rett i postkassa? Se her!

Singel og mamma

Nå står den 42 år gamle stavangerjenta med persiske aner foran et helt nytt kapittel i livet. I august skal hun bli mamma til ei lita jente. En stor og spennende begivenhet for de fleste i samme situasjon, men kanskje mer enn normalt spennende for Leila, som skal oppdra datteren sammen med to menn som begge kommer til å være pappaer. Den ene, Christian, er den biologiske pappaen og blir «Daddy», mens hans samboer, Håkon, blir «Far» for Iben.

Selv om vi ikke har en klassisk kjærlighetshistorie, så er dette et kjærlighetsbarn. Foto: Isabel Watson.

Det hele startet da Leila var på en legekontroll som 41-åring, og fikk beskjed om at dersom hun ønsket å få barn, burde hun sette i gang snart. – Jeg har hatt et travelt yrkesliv med 240 reisedager i året, hvor jeg har fartet mellom Oslo, Milano, Katmandu og Stavanger. All denne reisingen har gjort det vanskelig for meg å slå rot ett sted. Jeg har alltid visst at jeg vil ha barn, men jeg har samtidig ikke vært så opptatt av å stifte familie. Og jeg hadde en idé om at når jeg en gang skulle få barn, så skulle det være med en vakker, morsom og intelligent mann som jeg hadde vært sammen med i to år, minst. Jeg har noen kortere forhold bak meg, og felles for dem er at det var gøy i begynnelsen. Men jeg klarte ikke å fylle kjæreste-rollen i lengden. Jeg har hatt fullt fokus på karrieren, og det har gått ut over middager til faste tider, romantikk og den slags.

For en stund siden følte jeg behov for å slå meg litt til ro, og jeg bestilte en legetime for å få sjekket at alt var som det skulle.

Fridde til «pappaene» på Facebook

Leila forteller at hun fikk litt panikk av legens klare tale. Hva skulle hun gjøre? Hun syns datinglivet var lite fristende, og etter noen runder på byen for å finne en passende pappa til sitt ufødte barn, ga hun opp.

Og det var da en venninne satte henne på ideen om å kontakte noen bekjente. – Det var kun to som dukket opp i bevisstheten min da venninna mi spurte om jeg ikke kjente noen passende kandidater. Håkon Ims er en grafisk designer fra Ims utenfor Stavanger, og en av byens aller flotteste menn. Vi kjente hverandre før i tiden, men nå hadde jeg ikke sett han på lenge. På Instagram fikk jeg med meg at han var i et lykkelig og kjærlig forhold med en annen flott kar, Christian Gerhard Bøving. Begge to, og ikke minst forholdet dem imellom og livet de så ut til å leve fasinerte meg.

Jeg vil at barnet mitt skal ha to trygge pappaer fremfor en eks-kjæreste som jeg kanskje ikke går så godt overens med. Så jeg tok mot til meg og sendte dem et «pappa»-frieri på Facebook, forteller Leila.

I brevet til Håkon og Christian skriver Leila blant annet:

«Jeg har ganske enkelt aldri truffet en mann jeg både hadde kjemi med og ville ha barn med. Og ved valg av mann har jeg vært uhyre kresen. Nå har dere trolig begynt å forstå hvor jeg vil hen. Jeg ble 41 i februar ... Og jeg leter etter en eller to pappaer til mitt eller mine barn. Sædbanken i Danmark er uaktuell da jeg ønsker at han eller hun skal ha en ordentlig pappa. Om så det bare er et bilde og en visshet om at pappa bor en eller annen plass og er et «virkelig» menneske. Etter min mening vil det være best for det lille mennesket man setter til verden, når han eller hun vokser opp. Jeg er åpen for å finne ut hva en eventuell donor, pappa eller pappaer ønsker av samvær og hva som er det beste for barnet. Jeg er heller ikke stedfast selv og er åpen for å flytte om jeg finner plassen givende for meg og mitt virke. Jeg kan fint gjøre om på hvordan jeg drifter businessen min og hvor jeg drifter den fra. Selv om jeg høyst trolig vil være nær min egen mamma de første årene. Ja, jeg har tenkt!»

– Jeg var veldig spent da jeg sendte avgårde brevet. Jeg kjente jo ikke Christian og knapt nok Håkon – men jeg syns de virket så trygge og gode. To dager etterpå kom svaret:

«Kjære Leila, tusen takk for en veldig fin melding! Vi er både smigret og rørt. Dette med å få barn var egentlig noe vi hadde slått ifra oss, men meldingen fra deg har fått oss til å tenke på det igjen … Du har imidlertid vekket noe i oss begge, som vi nok alltid har drømt om. Nemlig det å få et barn – å føre våre gener videre og å se et lite menneske utvikles i trygge, kjærlige og omsorgsfulle rammer Vi tror vi begge har mye å gi til et barn. Vi har begge gudbarn, og vi elsker deres nærvær, og vi tenker og merker, at det er gjengjeldt. Du er en vakker kvinne, ben i nesen, karriere, drømmer og et stort hjerte. Du har visst alt man kan drømme om hvis man skal sette et barn i verden med en kvinne.»

Dagen etter var det bestemt; vi skulle få barn sammen!

Tre uker etter den første korrespondansen på Facebook møttes de alle i Stavanger, sammen med Leilas familie. Og kjemien mellom dem var på plass fra første sekund. – Dagen etter var det bestemt; vi skulle få barn sammen! forteller Leila. Det var Christian og Håkon som bestemte hvem av dem som skulle være den biologiske faren. Christian er dansk, 44 år gammel og utdannet spesiallege innen almennmedisin. Han er tidligere lege for de danske marinejegerne og har de siste 3 år jobbet som lege på det danske kongeskipet Dannebrog. Håkon fra Stavanger er som nevnt grafisk designer, men jobber nå med produksjon av konserter gjennom Julenatt i hele Norge.

Paret, som møtte hverandre for over tre år siden, har slått seg ned i Vestjylland i Danmark, hvor de bor inne i en skog i et hus som Christian fikk bygget for noen år siden. Stedet beskriver de som en perle; og huset er bygget slik at naturen inviteres inn i hjemmet; det er en ren idyll med høns i hagen. – Christian hadde et litt sterkere ønske om å bli far, derfor ble det han som fikk æren av å bli Ibens biologiske pappa. Men begge to har støttet meg gjennom hele svangerskapet og vært med på klinikken når de har hatt mulighet til det.

Nyhet: Camilla Pihl med egen strikkekolleksjon!

Blir en familie på fire

- De kommer uansett til å være Ibens fedre! Foto: Isabel Watson.

Vi snakker om å slå oss ned på samme sted, vi vil uansett bli en familie. Vi skal reise sammen i barseltiden. Vi føler alle at vi er «ment to be». De tre vordende foreldrene har også snakket om hvordan de skal forholde seg hvis – eller når – en ny mann kommer inn i Leilas liv. – De kommer uansett til å være Ibens fedre, de er sikret samvær selv om jeg skulle gå hen å forelske meg – og enda til få barn – med en annen mann. For jeg tror selvsagt fortsatt på kjærligheten, og jeg tror jeg kommer til å treffe noen. Men akkurat nå er det dette som gjelder, en eventuell mann for meg må komme senere.

Jeg er i lykkerus! Jeg føler at alt går min vei nå, og det er så deilig! Javisst har jeg hatt suksess i karrieren min, men ingenting har kommet gratis. Og apropos karrieren som designer; Leila er ikke en som sitter med hendene i fanget. Parallelt med at det vokser et nytt liv inne i henne har hun begynt å designe en babykolleksjon som kommer til å bestå av et hentesett og myke babyplagg.

Den første av fire planlagte kolleksjoner for Sandnes Garn lanseres allerede i oktober. – Dette er første gang jeg kan bruke mitt eget liv når jeg designer. Noe jeg ikke kan gjøre når jeg for eksempel designer bryllupskjoler. Jeg har nemlig aldri drømt om å stå brud, sier hun – som lager de vakreste brudekjolene. Leila fødte datteren Iben 9. august.

Bryllup: Slik knekker du kleskoden i bryllup!

Powered by Labrador CMS