Fordelene ved skreddersydd hudpleie

Foto: Sebastian Hilgetag

En personlig rutine med effektive ingredienser er et must om du vil ha en så sunn og vakker hud som mulig. Her er ekspertenes råd.

Publisert Sist oppdatert

Rens og fukt. Husker du da hudpleie var så enkelt? I disse dager tilbys det et uendelig utvalg produkter som skal styre oss i riktig retning av jevnere, strammere, finere hud. Selv om vi er like store fans av fotovennlige sheetmasker som alle andre, er vi også overbevist om at en skreddersydd rutine med effektive ingredienser er et must. Her er oppskriften, kort og enkelt forklart.

  1. Bruk solbeskyttelse. 2. Vask alltid ansiktet før du legger deg, selv om du ikke bruker sminke. 3. Eksfolier. Vær forsiktig – ikke overdriv. 4. Følg instruksjonene på produktene du bruker. Å påføre for mye av en ingrediens kan føre til katastrofe – ikke raskere resultater. 5. Gi huden en måned på å tilpasse seg før du dømmer produktet (med mindre du reagerer sterkt på noe og opplever hevelser eller utslett).

HUDPLEIEINGREDIENSENE SOM GJØR DET DE LOVER

ALT I ETT: Niacinamide

Niacinamide er en form for B3-vitamin og en av de mest allsidige ingrediensene i hudpleie. «Det er et essensielt næringsstoff for huden din,» sier Dr. Frauke Neuser, forsker for hudpleiemerket Olay. «Den gjør så mange ting.» Merket har forsket på ingrediensen i 25 år; den er bevist å ha en effekt på hudens tekstur, rynker og hyperpigmentering. Niacinamide er også fint å bruke sammen med andre ingredienser, som C-vitamin, peptider og antioksidanter.

Foto: Sebastian Hilgetag

MULTITASKEREN: Peptider

Peptider er en kort kjede av aminosyrer som, når lenket sammen, er byggeklossene til protein. (Tenk kollagen, elastin og keratin.) Innen hudpleie er peptider proteiner som er syntetisk framstilt, og den mest vanlige varianten er Matrixyl. Ulike typer peptider har ulike funksjoner, fra å booste kol- lagen og fukt til å roe ned inflammasjon.

Foto: Sebastian Hilgetag

EKSFOLIATOR: Alpha-Hydroxy Acids (AHAs) og Beta-Hydroxy Acids (BHAs)

AHA- og BHA-syrer er kjemiske peelinger som fjerner døde hudceller og jevner hudtonen, uten fysiske skubbekorn. De vanligste AHA-syrene er glykol- og melkesyre, som begge er vannløselige og jobber i hudens overflate. BHA-syrer, som salisylsyre, er oljeløselig, har antibakterielle egenskaper og kan trenge dypere ned i hudlagene, og er dermed effektivt ved f.eks akne. Du kan veksle mellom AHA og BHA, eller bruke dem sammen.

Foto: Sebastian Hilgetag

LYSERE TIDER: C-vitamin

C-vitamin forhindrer at frie radikaler skader huden, og hjelper med ujevn hudtone og hyperpigmentering. Let etter produkter som inneholder askorbinsyre (L-ascorbic på engelsk). Dette er den formen for C-vitamin som oftest anbefales av profesjonelle. Gå gjerne for produkter som kommer i pumpe eller engangsdoser, da disse bevarer innholdets effekt ved å forhindre eksponering for varme, lys og luft.

Foto: Sebastian Hilgetag

FUKTGIVEREN: Hyaluronsyre (HA)

Denne svampelignende molekylen finnes naturlig i kroppen vår og kan holde opptil tusen ganger sin egen vekt i vann. Den er derfor en viktig brikke i å holde hudens fuktnivå i balanse. Dessverre synker hudens nivå av hyaluronsyre med alderen, hvilket resulterer i tørrere og ruere hud. HA er en oljefri måte å hydrere huden innenfra, fordi det fører vann til huden og holder det der. Studier viser at ingrediensen også hjelper på hudens elastisitet og fasthet. I tillegg til å smøres på huden, kan HA også injiseres i form av derma-fillere.

Foto: Sebastian Hilgetag

ALDERSHEMMENDE HUDPLEIE: Retinol

Denne formen for A-vitamin kan kjøpes reseptfritt, i motsetning til Retin-A. Retinol setter fart på hudens kollagenproduksjon (og beskytter dermed mot fine linjer og rynker), og øker cellefornyelsen (som jevner ut hudtonen, -teksturen og aknearr). Men, ikke alle tåler retinol. Hvis du har tørr hud eller er i overgangsalderen kan den irritere huden. Da bør du innføre ingrediensen gradvis, først bare en dag i uka, til du bygger opp hudens toleranse. Bruk produkter med retinol kun om kvelden, og vær ekstra nøye med solfaktor på dagtid, da retinol gjør huden mer utsatt for solskader.

Team

Foto & retusj: Sebastian Hilgetag @sebastianhilgetag

https://www.sebastianhilgetag.com/

Modell: Jóna G. Guðmundsdóttir @jonacitrona

Modellbyrå: Mirrrs Models @mirrrsmodels

https://mirrrs.com/

Makeup og hår: Julia Hahn/Bigoudi @julia.hahn.makeup @agency_bigoudi

https://www.juliahahnmakeup.com/

https://www.bigoudi.de/

Disse produktene ble brukt:

Charlotte Tilbury - Brightening Youth Glow

Charlotte Tilbury - Light Wonder Foundation

Too Faced - Born This Way Loose Setting Powder

MAC - Glow Play Blush

Anastasia Beverly Hills - Brow Gel

Natasha Denona - Biba Palette

Lanolips - Tinted Lip Balm

Er dette verdens beste deodorant? Vi tror det!

Powered by Labrador CMS