Alt du vil vite om nattpleie av huden

Vi vet at nattpleie av huden er alfa omega for å optimalisere resultatet av all hudpleie. Men hvordan lykkes med dette? Hvilke ingredienser er det som gjelder? Og hva er egentlig en god rutine?

Publisert Sist oppdatert

Annonse i samarbeid med Skincity.

Denne månedens hudspalte tar for seg nattpleie av huden. Det sies jo at det du gjør for huden på kvelden, kanskje er den aller viktigste hudpleien i løpet av en dag. Derfor har vi spurt ekspertene hos Skincity om hvordan vi kan optimalisere nettopp nattpleie av huden, og kanskje våkne opp som en mer uthvilt og freshere versjon av oss selv.

Skincity er din online hudpleieklinikk. De tilbyr et eksklusivt sortiment av profesjonell hudpleie og pleiende make-up. Hos Skincity får du kostnadsfri rådgivning fra deres mange, dyktige hudterapeuter slik at du kan få hjelp med din hud, og med å finne rett produkter for akkurat deg. Skincity kan kontaktes på e-post, telefon eller chat - velg det som passer best for deg! Psst! Akkurat nå har Skincity 20% på utvalgte nattprodukter.

Skincitys beste tips til nattpleie av huden

Hudterapeut hos Skincity, Elise Holten, deler sine beste tips med oss om nattpleie av huden:

DAG VS. NATT

Bør man bruke andre produkter om kvelden enn om dagen? (f.eks fetere kremer, flere produkter, etc)

– Når du sover jobber huden for fullt med å reparere eventuelle skader som har oppstått i løpet av dagen, fra for eksempel de skadelige UV-strålene og forurensing. Det er også nå cellefornyelsen virkelig starter, og hudcellene produseres raskest mulig. Man kan derfor med fordel bruke litt andre produkter på kvelden enn man gjør på dagtid. Først og fremst er det enkelte typer produkter som kan være upraktiske eller som ikke helt er egnet til bruk på dagtid. Rike oljeserum eller fetere kremer kan ofte gi huden en veldig blank overflate som mange sjeldent ønsker på dagtid. På natten er det imidlertid fint med en slik fet og rik krem som virkelig beriker huden med næring og låser inne fukten i huden hele natten. Skal man jobbe med komplekse hudtilstander som kviser, pigmenteringer eller rynker må man ofte bruke litt mer aktive og effektive produkter som gjerne inneholder syrer, eller for eksempel retinol. Dette er ingredienser som vi stort sett anbefaler å legge i kveldsrutinen sin, nettopp fordi noen av disse ingrediensene ikke er like bra å bruke på dagtid da solen kan påvirke ingrediensen negativt.

Nattkrem fra OSKIA, 1119 kr

En dypt fuktgivende nattkrem som tilfører næring samtidig som den beroliger, perfekt for å holde andre pleiende ingredienser inne i huden.

Ansiktsolje fra Kiehl’s, 449 kr (30 ml)

På natten gjør det ingenting om man blir blank eller fet av ansiktsoljen – perfekt for å gi huden masse pleie og næring.

NATTMASKE VS. VANLIG ANSIKTSMASKE

Hva er forskjellen på en nattmaske og en vanlig maske?

– Nattmasker er et relativt nytt konsept her i vesten, og dette er rett og slett en ansiktsmaske som er laget spesifikt for å sove med. Å bruke en fuktighetsgivende nattmaske noen ganger i uken er en kjempefin måte å booste fukten i huden litt ekstra på, og man erstatter da helt enkelt nattkremen sin med en nattmaske. Dette er også noe som er perfekt for deg som føler at vanlige ansiktsmasker kan være mer tidkrevende, da en nattmaske ikke trenger å vaskes av, men kan bli liggende gjennom hele natten og jobbe.

Kan man ikke bruke en vanlig maske om natta?

Generelt vil jeg ikke anbefale at man bruker vanlige ansiktsmasker på andre måter enn det som står anvist på produktet. Har man for eksempel en leirmaske som blir liggende for lenge kan man risikere å tørke ut huden, og dersom masken inneholder eksfolierende syrer kan det rett og slett ende opp med å bli for aktivt og irriterende for huden hvis den ligger lenger enn det som er tenkt. Er det en fuktmaske det er snakk om kan dette imidlertid gå greit, men da er det alltid lurt å ta kontakt med oss på forhånd slik at vi kan se om masken din er egnet å brukes som en sovemaske også.

Nattmaske fra Filorga, 789 kr

Bytt ut nattkremen med en fuktmaske noen ganger i uken for maksimal fuktboost! Denne fuktmasken, og mange andre nattprodukter er nå på 20% rabatt hos Skincity.

Ansiktsmake fra SKINCITY skincare, 259 kr

Har man en fuktmaske i skapet kan ofte også den fungere som en nattmaske. Denne fra SKINCITY skincare er beriket med ceramider og hyaluronsyre for å beskytte hudbarrieren.

Kan hodeputen påvirke huden i ansiktet?

– Hodeputen kan helt klart være med å påvirke huden i ansiktet vårt. Bakterier kan lett samle seg her, så har man for eksempel en hud med mye kviser og urenheter vil det være gunstig å skifte putetrekk kanskje 2 ganger i uken. På den måten kan man sørge for at det ikke samler seg opp for mye bakterier på putetrekket som kan overføres til huden vår igjen.

Bør man bytte putetrekk oftere enn dynetrekk? Vil ikke mye av produktet absorberes av puta om man sover på siden?

– Hvis man føler at putetrekket tiltrekker seg eller absorberer noe av produktene man nylig har påført på huden, kan man også passe på å gjennomføre hudpleierutinen sin i god tid før man skal legge seg. Da får alle ingrediensene trukket godt inn huden før man legger seg for kvelden. Mange foretrekker også å bruke et putetrekk i silke. Det er snillere mot både hud og hår da det blant annet gir mindre friksjon og ikke absorberer fukten fra huden eller produktene dine slik som bomull gjør.

RETINOL og andre syrer

Er det noen spesielle ingredienser som er best å bruke om natta?

– Jeg vil anbefale at man legger de mest aktive ingrediensene som eksfolierende syrer og retinol til kveldsrutinen sin, slik at disse får jobbet i huden mens du sover. Dette er ingredienser som setter fart på cellefornyelsen, og på den måten kan behandle for eksempel en ujevn hudtone, pigmenteringer, linjer, kviser og arr. Når det kommer til syrer finnes det jo ulike typer syrer som kan egne seg for ulike typer hudtilstander. Vi har både AHA-, BHA- og PHA-syrer. Felles for de ulike syretypene er at de har en eksfolierende effekt, som vil si at de løser opp i det øverste laget av gamle hudceller på huden for en jevnere hudoverflate. AHA-syrer, eller Alpha Hydroxy Acids, kommer i ulike typer og styrker, hvor glykolsyre er den mest kraftfulle. Disse syrene øker hudens cellefornyelse, glatter ut fine linjer og rynker, og jobber med pigmenteringer dypere i huden og egner seg optimalt til en mer moden, tørr og gusten hud. BHA-syrer, eller Beta Hydroxy Acids, godt kjent som salisylsyre, er på sin side godt egnet til en mer fet og blank hud med akne, da den eksfolierer ned i porene for å løse opp i talg og gamle hudceller for å minimere tilstoppede porer, kviser og urenheter. PHA-syrer, eller Poly Hydroxy Acids, er en gruppe syrer som trenger saktere ned i huden og gjør den perfekt for en sensitiv hud. Eksfolierer kun veldig mildt og har en mer fuktbindende egenskap. Er det snakk om PHA og milde konsentrasjoner av BHA er det ikke nødvendigvis noe i veien å bruke disse på dagtid så lenge man er flink med solkremen, men nettopp fordi syrene har denne eksfolierende effekten kan huden bli litt mer sensitiv for solen, hvor det følgende er bedre å fokusere på disse produktene på kvelden så langt det lar seg gjøre. Retinolen på sin side er en form for A-vitamin og er en veldig effektiv 'cellekommuniserende ingrediens' med gjenoppbyggende og utjevnende egenskaper. Denne jobber dypt i huden vår for å stimulere og reparere kollagen- og elastinproduksjonen og øker cellefornyelsen i likhet med syrene. Retinolen er også følsom for sollys og skal derfor kun brukes på kvelden, hvor det igjen er viktig at man er flink med solkremen på dagtid.

Peeling fra Codage, 729 kr

Et eksfolierende ansiktsvann bør brukes på kveldstid et par ganger i uken for å løser opp i gamle hudceller og gi en jevnere hudoverflate.

Øyeserum fra Verso Skincare, 749 kr

Retinol er en ingrediens som kun bør brukes i kveldsrutinen. Denne bestselgeren fra Verso behandler aldringstegn i øyeområdet.

Powered by Labrador CMS