Alt du trenger å vite om inflammaging

Hva er inflammaging, og hva må du vite for å unngå for tidlig aldring?

Publisert Sist oppdatert

Annonse i samarbeid med ZO Skin Health.

En av årsakene til at huden eldes er en lavgradig kronisk betennelse som kalles inflammaging. Dr. Michael Zangani, en av landets mest anerkjente hudleger, beskriver dette som et økende problem, og gir sine beste tips for forebygging og behandling.

Men først; hva er egentlig inflammaging, og hva skyldes det?

Kronisk inflammasjon

En akutt inflammasjon i huden vil de fleste av oss kjenne på kroppen; som en brannskade eller et kutt i fingeren. Cellene våre vil umiddelbart respondere, og en frisk hud vil kunne reparere betennelsen eller skaden på relativt kort tid.

Kronisk inflammasjon er derimot en tilstand som foregår uten at den gir noe særlig symptomer. Cellene våre, som er bygget for å kunne håndtere korte perioder med inflammasjon, vil få utfordringer – og nærmest bli overarbeidet – hvis denne betennelsestilstanden går over lange perioder. Dette kan blant annet resultere i inflammaging, som innebærer for tidlig aldring av huden.

Med alderen kommer naturlig inflammasjon ved at blant annet cellefornyelsen går saktere og kollagenet, hudens byggestener, brytes ned. I tillegg vil indre påvirkninger som høyt stressnivå, lite søvn eller dårlig kosthold, eller ytre faktorer som UV-stråler, frie radikaler og forurensning, bidra til å svekke hudbarrieren – hudens ytterste lag.

– Hudbarrieren er kroppens rustning, og beskytter mot ytre påvirkning som sol og forurensning. Når den er svekket, er vi ikke like godt beskyttet, og det fører igjen til økt inflammasjon, sier Dr.

Styrke hudbarrieren

Det er helt essensielt å bygge opp hudbarrieren for å både forebygge og behandle inflammaging. Dette gjøres både ved å beskytte den for ytre påvirkning, men også ved å tilføre ingredienser som gjenoppbygger «rustningen». Solkrem, som blant annet beskytter mot UV-stråler, er det aller viktigste vi smører på huden fra dag til dag.

– Dette er jo noe de fleste vet, men det må gjentas ofte. Solkrem med høy faktor er noe alle umiddelbart bør legge til hudpleieregimet sitt, råder hudlegen.

I tillegg til høy solfaktor, finnes det noen nøkkelingredienser som er viktig å inkludere i hudpleierutinen for å bygge opp hudbarrieren. Antioksidanter og andre barrierereparerende ingredienser er alfa omega, og ZO Skin Health har mange produkter som inneholder de riktige ingrediensene som bidrar til å optimalisere hudhelsen.

Riktige produkter

Mange har kanskje brukt produkter og ingredienser som ikke har vært gunstige for huden i store deler av livet – rett og slett fordi man ikke har visst bedre, men ifølge Dr. Zangani er det aldri for sent å starte fra scratch.

– Det som er så fantastisk med huden er at den fornyer seg hele tiden.

Hudlegen anbefaler fire ulike ZO-produkter som jobber aktivt mot den langvarige, kroniske betennelsestilstanden i huden. Ett produkt for beskyttelse mot ytre faktorer; solkrem med høy SPF, to ulike kremer med gjenoppbyggende kvaliteter, og en spennende nyhet som målrettet jobber mot inflammaging.

NYHET! ZO ILLUMINATING AOX SERUM

Klinisk dokumenterte ZO AOX bidrar til en klarere hud med en fløyelsaktig finish. Det er et helt nytt avansert antioksidantserum som jobber målrettet for å redusere inflammasjon i huden. ZO AOX har ny patentert teknologi – ZOPOLY® som beskytter mot ytre og indre negativ påvirkning som trigger for tidlige aldringstegn. Patenterte ZOX12® og ZO-RRS2®​ nøytraliserer oksidativt stress og demper synlig rødhet. Avanserte enzymer støtter naturlig cellereparasjon for å sikre en sunn hudhelse.

NYE ZO DAILY POWER DEFENSE

Nye ZO Daily Power Defense er utviklet for å styrke huden og hindre skade forårsaket av inflammasjon. Den har ny patentert teknologi – ZOPOLY® som beskytter mot ytre og indre faktorer som trigger for tidlige aldringstegn. ZO-RRS2®​ demper inflammasjon og reduserer synlig rødhet. Spesielle DNA reparerende enzymer støtter naturlig cellereparasjon for å sikre en sunn hudhelse. Effekten av nye Daily Power Defense er klinisk dokumentert og en krem vi anbefaler i alle våre ZO kremprogram.

ZO BRIGHTALIVE

Med ZO Brightening teknologi bidrar denne favoritten til å gi en jevnere hudfarge samtidig som huden får en fin glød. ZO Brightalive inneholder også blant annet 4% Niacinamid en form for vitamin B3 som demper inflammasjon. I tillegg til tranexamsyre som bidrar til en jevnere hudtone og papain som skånsomt eksfolierer.

ZO DAILY SHEER SPF 50

Med ZO sitt patentert antioksidantkompleks frigis antioksidanter (A,C og E vitamin) iløpet av 12 timer for å gi kontinuerlig beskyttelse mot inflammasjon. I tillegg gir den beskyttelse mot UVB/UVA-stråler med faktor 50, HEV- og IRA-lys, og oppleves nesten usynlig på huden. Den er vann og svetteresistent i hele 80 minutter.

En sunn livsstil

I tillegg til god hjelp fra riktige produkter, er det viktig å opprettholde en sunn livsstil for å holde kropp og sinn – og hud – i balanse. Riktig kosthold, fysisk aktivitet og tilstrekkelig med søvn vet jo de aller fleste at påvirker helsen vår i positiv retning, og det vil også påvirke huden på samme måte.

Dr. Michael Zangani forteller at matvarer som inneholder essensielle fettsyrer som omega-3 og 6, grønne grønnsaker som brokkoli, bær med mye antioksidanter, grønn te og supermat som for eksempel granateple og gurkemeie, bidrar til å dempe betennelse i kroppen. Han trekker også frem brokkolispirer som en matvare som har høye antiinflammatoriske egenskaper.

– Når vi styrker huden fra innsiden blir den bedre på å håndtere inflammasjon og ytre påkjenning, som igjen gir mindre risiko for tidlig aldring i huden, forklarer hudlegen.

Det finnes også mat- og drikkevarer som ikke er like heldige for huden vår. Eksempler på det kan være brus, fritert mat og rødt og prosessert kjøtt.

– Dessuten kan jeg ikke si ofte nok at sukker og raske karbohydrater ikke gjør huden din noen tjeneste. Hold deg unna så godt det lar seg gjøre, råder eksperten.

For nærmeste ZO-klinikk, se www.hudhelse.com

Powered by Labrador CMS