mat
Søtpotetgryte: Den varmende høstfavoritten
Denne enkle søtpotetgryten er full av smak, varme og næring – og blir garantert din nye hverdagsfavoritt. Perfekt for kalde dager!
Når dagene blir mørkere og behovet for noe varmt og nærende melder seg, finnes det få retter som treffer bedre enn en dampende søtpotetgryte. Denne gryten, inspirert av indisk khichdi, er proppfull av næringsrike krydder, rotgrønnsaker og urter – og er både lettfordøyelig og utrolig tilfredsstillende.
Den er perfekt for en rolig kveld hjemme, like god å servere til gjester, og enda bedre hvis du vil lage en stor porsjon og ha lunsj og middag klare for flere dager. Oppskriften kommer fra Tiril Refsums nye kokebok Ooh la la, en hyllest til søte, nærende og livsnytende retter – og denne gryten er intet unntak. Her får du all varmen, smaken og den lille hverdagsmagien vi elsker om høsten.
Du trenger:
2 dl jasminris
2 dl røde linser, gjerne ferdigkokte
1 søtpotet
2–3 gulrøtter
1 tomat
1 ts koriander, malt eller frø
1 ts kummin, malt eller frø
1 ts fennikel, malt eller frø
½1/2 ts malt gurkemeie
2 ts finrevet fersk ingefær
1 ss ghee eller olivenolje
litt salt og pepper
1 liter vann
Slik gjør du det:
Bløtlegg risen i godt med vann i 4–8 timer i kjøleskapet, men det går også helt fint å hoppe over dette og koke risen som den er. Skyll risen godt og sett til side.
Varm opp olje eller smør i en stor kjele. Ha i krydderne, gurkemeie og ingefær og la putre på lav varme mens du forbereder grønnsakene.
Skrell og kutt søtpotet og gulrøtter i små terninger. Kutt tomaten i mindre biter. Ha i risen og resten av ingrediensene i gryten og la småkoke i 30–45 minutter til alt er mykt og bløtt.
Server med grovhakkede urter og ringle litt olivenolje og flaksalt over.
Tips: Bruk ferdigkokte linser på boks og ha dem i på slutten av koketiden.
Oppskriften er hentet fra den nye kokeboka til Tiril Refsum, Ooh la la . Her får du oppskrifter som gir deg lov til å spise kake til frokost – og nyte hvert sekund av det. Boka byr på hverdagsluksus i form av nærende kaker, deilig frokost og lunsj, og småretter som gjør godt.
Meld deg på ELLEs nyhetsbrev her!