livsstil
Matcha: Visste du dette om den grønne drikken som er så hat-elsk?

Kunne du byttet ut morgenkaffen med matcha? Kanskje etter at du har lest dette.
Matcha, yay or nay? De som tenkte matcha kom til å være bare en flyktig trend tok feil. Nå er den for lengst inkorporert i mang en helseorientert persons hverdagrutiner, enten som kaffeerstatning eller som en grønn boost mellom slagene. Og det er jo noe ubenektelig chic ved denne grønne drikken av japansk opprinnelse.
Høsten er ingen dum tid å teste litt matcha på. At den grønne drikken er chic og sunn er gode argumenter i seg selv, men har du oversikt over hva greia med matcha egentlig er? Dette må du vite - og slik kan du enkelt lage matcha selv hjemme.
Pssst, sjekk ut våre topp 10 wellness-destinasjoner i Norge for høstkos, natur og hvilepuls.
Hva er egentlig Matcha?
Matcha kommer fra Japan
Matcha er en tradisjonell, japansk te - faktisk er det den tradisjonelle seremoni-teen.
Ja, matcha er te
Matcha er et pulver laget av finmalte teblader fra spesielt dyrkede tebusker - men samme plante som grønn te - som gir en intens grønnfarge og en fyldig, vegetalsk smak. Man drikker altså hele tebladet, og får i seg alt som elles blir filtrert ut av teposen - derfor har matcha et høyt innhold av næringsstoffer, vitaminer, mineraler, og spesielt antioksidanter.
Dette gjør matcha med deg
I tillegg til å være en konsentrert kilde til antioksidanter, som bidrar til å beskytte cellene våre mot frie radikaler, inneholder drikken også aminosyren l-theanin, som kan fremme en følelse av avslappethet og fokus - men også koffein, som kan gi et energikick. Matcha inneholder altså mer koffein enn grønn te, men virker beroligende.
Kunne du vurdert å bytte ut kaffe med matcha? På samme måte som kaffe, har matcha en intens smak, og kan ha både søte og bitre undertoner.

Matcha er så mye mer enn matcha latte
Visste du at matcha er perfekt for å bruke i matlaging og baking også? Tradisjonelt sett brukes det i mye mer enn matcha latte. Det er tross alt i pulverform, og veldig anvendelig.
Matcha-vispen er faktisk viktig
Den kjente bambusvispen som hører til matcha, er den tradisjonelle måten å tilberede matcha te eller matcha latte med - den sørger både for en klumpfri drikk og skumlaget på toppen.
Kobles opp mot hjertehelse
Naturlig nok, har matcha de samme helsefordelene som grønn te - bare enda mer. Og de aller fleste har fått med seg at grønn te anses som veldig sunt. En av tingene som trekkes fram når man snakker om forskningsbaserte helsefordeler fra matcha, er pulverets påvirkning på hjertehelsen - i den form at det kan beskytte mot hjertesykdom, og også motvirke dårlig kolesterol. Sånn sett ansees både grønn te og matcha som faktorer som bidrar til å holde hjertet sunt og friskt - i kombinasjon med et sunt og balansert kosthold.
Matcha skal ikke være brunt
Noen gang fått servert en brun, vassen matcha? Nei, takk. Den knallgrønne fargen er ikke bare essensen av matcha, det er også det viktigste tegnet på at matchaen er fersk og god. Er matchaen av dårlig kvalitet, eller har blitt lagret feil eller tilberedt med for høy varme, kan den miste grønnfargen.
Har du møtt på noen som sier at æsj, nei, matcha er ekkelt? Da er sjansene store for at de har smakt en dårlig tilberedt matcha. Og hvis det bare er fargen som er avskrekkende - bør de gi matcha en sjanse til.
Slik lager du matcha latte selv hjemme:
Du trenger:
En kopp, din favorittmelk, 2 g matchapulver, kokt vann og en matchavisp. Og eventuelt litt honning eller sirup, eksempelvis vanilje eller karamel.
Sjekk ut enkel framgangsmåte fra Earthy her eller fra Norges tehus her!
Les også: 5 restauranter du må teste neste gang du er i København
