Seksuelle: kvinner som har sex med kvinner

Er det sånn at vi innerst inne tenker at kvinner som har sex med kvinner, ikke har ordentlig sex?

Publisert Sist oppdatert

Velkommen til spalten SeksuELLE! Her vil vi, sammen med en dyktig sexolog, utforske det spennende og viktige temaet: seksualitet. Er det noe du lurer på eller vil vite mer om rundt sex- og samliv, seksualitet og seksuell helse? Vel, da er du hjertelig velkommen til å sende inn spørsmål til oss (helt anonymt), så lar vi ekspertene svare.

Ukens sexolog er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) hos Sex og samfunn, Trude Slettvoll Lien. Tidligere har vi spurt sexolog, Gunhild Næss, om sex- og samliv etter alvorlig sykdom, og forrige spalte handlet om smerter ved samleie. Denne uken skriver sexologen om kvinner som har sex med kvinner –

Kvinner som har sex med kvinner

Det er juni, selve pride-måneden, og vi kan se regnbueflaggene vaie fra balkonger, butikker, flaggstenger og offentlige bygg. Flaggene, og alt det de symboliserer, er til stor glede for mange av oss, og en kilde til irritasjon for andre. For trenger vi egentlig pride?

Til dette vil jeg svare et rungende JA!

JA til feiring av mangfold, JA til likestilling og rettigheter, JA til synlighet og stolthet!

Sex og samfunn har i mange år holdt seksualitetsundervisning på Oslos ungdomsskoler. Der snakker vi med elevene om prevensjon, seksuelt overførbare infeksjoner, grenser og samtykke, nytelse og seksuell orientering. På et par små timer, skal det snakkes om og reflekteres rundt alle disse viktige temaene og hva de innebærer. Og ikke sjelden får vi henvendelser fra unge jenter i etterkant – hvorfor snakkes det ikke mer konkret om jenter som har sex med jenter? Om hvordan jenter kan ha det godt sammen, om hvordan de kan beskytte seg mot infeksjoner eller håndtere grenseoverskridelser innad i en kjærlighetsrelasjon, for å nevne noe. Og vi, “ekspertene”, blir svar skyldig.

Det er ikke så uvanlig at kvinner som har sex med kvinner blir møtt av helsepersonell som har liten eller ingen kunnskap om skeiv helse, et skolevesen som underviser i “alternative samlivsformer og homofile som ikke er sånn som oss,” av et helsevesen preget av heteronormativ tankegang der det sjelden eller aldri fokuseres på identitet og seksuell helse.

Og når vi kikker litt nærmere på gruppen kvinner som har sex med kvinner, så finner vi en overhyppighet av psykiske lidelser, rusmisbruk og økt dødelighet sammenlignet med befolkningen for øvrig. Hvordan kan det ha seg at dette ikke kikkes nærmere på og snakkes høyere om?

Er det sånn at vi innerst inne tenker at kvinner som har sex med kvinner, ikke har ordentlig sex? Eller at vi synes de kan finne ut av hvordan de kan ha sex selv, for eksempel ved å se på porno?

Kvinner som har sex med kvinner risikerer å bli møtt med latterliggjøring, objektifisering, og homofobi når de forteller om sin seksuelle orientering. Det er heller ikke uvanlig å møte påstanden om at de nok ville kutte ut kvinner om de bare fikk seg et skikkelig ligg med et realt mannfolk. Temmelig horribelt, eller hva?

Og ikke bare horribelt, men også ganske kunnskapsløst. For visste du at kvinner som har sex med kvinner stort sett er mye mer fornøyd i sitt seksuelle liv enn sine heterofile søstre? Ikke det? Joda, lesbiske kan slå i bordet med at de får orgasme i 86% av sine seksuelle møter, mens de heterofile kvinnene må nøye seg med full uttelling i 66% av sin seksuelle aktivitet. Noe å tenke på, eller hva?

HAPPY PRIDE!

Foto: Privat

Trude Slettvoll Lien er psykiatrisk sykepleier, psykoterapeut og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) hos Sex og samfunn.

Kilder:

Seksuell helse blant kvinner som har sex med kvinner - en kunnskapsgjennomgang. Bera Ulstein Moseng, Helseutvalget, oktober 2017

Differences in Orgasm Frequency Among Gay, Lesbian, Bisexual, and Heterosexual Men and Women in a U.S. National Sample. David A. Frederick, H. Kate St. John, Justin R. Garcia & Elisabeth A. Lloyd , Archives of Sexual Behavior volume 47 (2018)

Powered by Labrador CMS