Velkommen til spalten SeksuELLE! Her vil vi, sammen med en dyktig sexolog, utforske det spennende og viktige temaet: seksualitet. Er det noe du lurer på eller vil vite mer om rundt sex- og samliv, seksualitet og seksuell helse? Vel, da er du hjertelig velkommen til å sende inn spørsmål til oss (helt anonymt), så lar vi ekspertene svare. 

Ukens sexolog er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) hos Sex og samfunn, Trude Slettvoll Lien. Tidligere har vi spurt sexolog, Gunhild Næss, om sex- og samliv etter alvorlig sykdom, og forrige spalte handlet om nedsatt sexlyst. Denne uken har vi spurt sexologen om smerter ved samleie, og hvordan det kan håndteres.

Smerter ved samleie

De siste par årene har vi sett et økt fokus på et problem mange kvinner har støtt på i kortere eller lengre perioder i livet, nemlig underlivssmerter. På kontoret hos oss på Sex og samfunn er dette en av de aller vanligste problemstillingene vi møter hos yngre kvinner, og det skaper stor uro, redsel og ugreie i livene deres.

Hva skyldes smertene?

Smerter i vulvaområdet hos kvinner kalles med en samlebetegnelse vulvodyni, og kan opptre både i forbindelse med samleie og ellers. Smertene kan være av forskjellig art, og beskrives gjerne som noe som skjer dypt inne i kroppen eller rundt inngangen til skjeden.

Det indre ubehaget kalles gjerne dype støtsmerter og kan oppstå når penis eller dildo støter mot livmorhalsen. For de fleste av oss kan dette løses greit ved at en bytter stilling. Smertene som sitter i vulva og rundt, eventuelt rett innenfor, skjedeinngangen, kan oppleves som enten brennende, stikkende eller skjærende, eller som en kombinasjon av disse.

Noen har smerter på bestemte punkter, mens andre har vondt «over alt». Vulvasmerter kan være diffuse og vanskelig å finne ut av, og for mange kan nok årsakene være sammensatt.

Ulike aldersgrupper og ulike årsaker

Kanskje har du en litt større ansamling av nervetråder i vulvaområdet som gjør deg ekstra sensibel og utsatt for smerter? Kanskje har du slimhinner som lett blir såre og sprekker? Tørre slimhinner gjelder ikke bare kvinner i overgangsalder, men kan også opptre hos yngre kvinner som følge av medikamentelle bivirkninger, seksuelt overførbare infeksjoner og sopp i skjeden.

Kanskje er du engstelig, urolig og stresset og bekkenbunnsmuskulaturen din stram og anspent? Kanskje trenger du å bruke lenger tid på seksuell stimulans slik at du blir skikkelig våt og klar før penetrerende sex? Jeg treffer jevnlig kvinner som er plaget med smertefulle samleier og som synes det er vanskelig å snakke med partner om behovene sine og om hvordan de egentlig ønsker å ha sex.

Hva kan du gjøre?

Vulvasmerter og smerter ved samleie er noe alle kan oppleve, og det behøver ikke bety at noe er alvorlig galt, eller at det er en smerte en bare skal godta og leve med.  For de aller fleste av oss vil dette oppleves lite tilfredsstillende i lengden, det kan gjøre en usikker på om det noen gang skal bli bra. Jeg vil anbefale deg å få henvisning til gynekolog for en grundig undersøkelse. Om sykdom og fysiske lidelser er utelukket, ser vi at fysikalsk behandling og/eller samtaleterapi viser seg å ha god effekt. Du kan lese mer om både smerter og behandling av vulvalidelser på vulva.no.

Lykke til!

Foto: Privat
Trude Slettvoll Lien er psykiatrisk sykepleier, psykoterapeut og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) hos Sex og samfunn.

Relatert

EC JEWELRY

Kvalitet og tradisjon i over 100 år

Sett et personlig preg på gamle tradisjoner.
Mercury Retrograde 2022

Mercury retrograde 2022

"Must be something in the universe" – Det er så sant det!

«Har du barn?»

– Jeg blir klaustrofobisk av tanken på barn og giftemål.

Les også

Intimitet og sykdom

SeksuELLE: Intimitet og sykdom

Er det mulig å ha et godt sexliv etter krevende sykdomsperioder?
Intimitet og sykdom

SeksuELLE: Intimitet under pandemi og ny lockdown

«Kjære Frk. SeksuELLE»... Vi spør sexologen, og hun svarer på alle spørsmål vi måtte ha om sex- og samliv, seksualitet og seksuell helse.

SeksuELLE:  Er digitalt utroskap det samme som fysisk utroskap?

– Det å alltid holde en “dør åpen” kan svekke vår evne til å forplikte oss til en partner.
Smerter i underlivet

SeksuELLE: Sexlyst

Vi spør sexologen, og hun svarer på alle spørsmål vi måtte ha om sex- og samliv, seksualitet og seksuell helse. Denne uken handler det om: lyst.